Είναι τα καφέ αυγά πιο υγιεινά από τα άσπρα;

Το αυγό περιέχει πολλές βιταμίνες, μέταλλα και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη – και όλα αυτά, με λιγότερες από 80 θερμίδες.

Συχνά, άνθρωποι που προτιμούν τα καφέ αυγά, το κάνουν επειδή πιστεύουν ότι είναι πιο υγιεινά και πιο φυσικά από τα άσπρα.
Όμως η αλήθεια είναι ότι όλα τα αυγά, διατροφικά είναι πολύ παρόμοια άσχετα από το μέγεθος ή το χρώμα τους.

Και τα άσπρα και τα καφέ αυγά είναι υγιεινή τροφή. Ένα τυπικό αυγό περιέχει πολλές βιταμίνες, μέταλλα και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη-και όλα αυτά ,με λιγότερες από 80 θερμίδες.

Οι επιστήμονες τα συνέκριναν για να δουν αν υπάρχει διαφορά. Αρκετές έρευνες έδειξαν ότι το χρώμα που έχει το τσόφλι δεν επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ή τη σύνθεση του αυγού.

Αυτό σημαίνει ότι το χρώμα που έχει το τσόφλι ενός αυγού δεν έχει να κάνει πολύ με το πόσο υγιεινό είναι το αυγό. Η μόνη διαφορά είναι στη χρωστική ουσία του τσοφλιού.

Όμως άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το διατροφικό περιεχόμενο ενός αυγού.

Για παράδειγμα, το περιβάλλον της κότας μπορεί να έχει σημαντική επίδραση. Αυγά από κότες που περιπλανώνται στο ηλιακό φως έχουν 3-4 φορές περισσότερη βιταμίνη D.

Tο είδος της τροφής μιας κότας μπορεί επίσης να επηρεάσει το διατροφικό περιεχόμενο των αυγών της.

Κότες που σιτίζονται με τροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παράγουν αυγά που περιέχουν υψηλότερα επίπεδα από αυτά έναντι του φυσιολογικού. Η ίδια επίδραση έχει φανεί με τη βιταμίνη D όταν η τροφή τους την περιέχει.

Έχει καλύτερη γεύση κάποιο από τα 2 χρώματα;

Ορισμένοι πιστεύουν ότι τα καφέ αυγά έχουν καλύτερη γεύση, ενώ άλλοι προτιμούν τα άσπρα.
Όμως, όπως με το θρεπτικό περιεχόμενο, δεν υπάρχει πραγματική διαφορά στη γεύση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα αυγά έχουν την ίδια γεύση.

Αν και το χρώμα που έχει το τσόφλι δεν κάνει τη διαφορά, άλλοι παράγοντες όπως η ράτσα της κότας, το είδος της τροφής, το πόσο φρέσκο είναι το αυγό και η μέθοδος μαγειρέματος μπορεί να επηρεάσουν τη γεύση του.

Η διατροφή μιας οικόσιτης κότας δεν είναι η ίδια με αυτή μιας συμβατικά θρεμμένης -κάτι που ενδεχομένως μπορεί να επηρεάζει τη γεύση.

Επιπλέον, όσο περισσότερο χρόνο αποθηκεύεται ένα αυγό τόσο πιο πιθανό είναι να ατονήσει η γεύση του.

Η αποθήκευση σε σταθερή, χαμηλή θερμοκρασία όπως στο ψυγείο, μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της γεύσης για μεγαλύτερο διάστημα.

Τα φρέσκα αυγά από οικόσιτες κότες, ενδεχομένως έχουν καλύτερη γεύση. Καταλήγουν πιο γρήγορα στο πιάτο, επομένως είναι πιο φρέσκα καθώς δεν περνούν από επεξεργασία και μεταφορά.

Ο τρόπος που έχει μαγειρευτεί ένα αυγό, μπορεί να επηρεάζει επίσης τη γεύση του.

Μια έρευνα εξέτασε πώς τα ιχθυέλαια άλλαζαν τη γεύση των αυγών και ανακάλυψε ότι αυγά scrambled από κότες που σιτίστηκαν με τροφή εμπλουτισμένη με ιχθυέλαια και αυτές που σιτίστηκαν με συμβατική τροφή είχαν την ίδια γεύση. Ομως, όταν ήταν βραστά, τα αυγά της πρώτης ομάδας είχαν περισσότερο γεύση που έμοιαζε με θείο.