Επιστήμονες εξηγούν γιατί “επιστρέφουν” γρήγορα τα κιλά μετά από δίαιτα

Επιστήμονες ανακαλύπτουν για ποιο λόγο, ενώ χάνουμε κιλά, τα ξανα παίρνουμε γρήγορα.

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι απελευθερώνουν λιγότερη ποσότητα ντοπαμίνης όταν τρώνε, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ταυτόχρονα, ο εγκέφαλός τους είναι λιγότερο ικανός να καταγράψει ότι το φαγητό βρίσκεται στο στομάχι – και αυτό το αποτέλεσμα διαρκεί ακόμη και μετά από δίαιτα, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

Η ποσότητα και το είδος της τροφής που τρώνε οι άνθρωποι ρυθμίζεται από πολύπλοκα σήματα που στέλνονται μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου, καθώς και από θρεπτικά σήματα στο αίμα.

Αυτό το δίκτυο πυροδοτεί το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού, ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής καθώς και το αίσθημα της πείνας.

Μια ομάδα με επικεφαλής το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ εισήγαγε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων υδατανθράκων και λιπών, στο στομάχι 30 ατόμων που είχαν υγιές βάρος και 30 παχύσαρκων ατόμων.

Μετρήθηκε η εγκεφαλική τους δραστηριότητα καθώς και πόση ντοπαμίνη απελευθερώθηκε.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Metabolism, αποκάλυψαν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα και η απελευθέρωση ντοπαμίνης ήταν σοβαρά αμβλυμένη στους παχύσαρκους συμμετέχοντες σε σύγκριση με εκείνους που είχαν υγιές σωματικό βάρος.

Ανακάλυψαν επίσης ότι μια δίαιτα 12 εβδομάδων, η οποία οδήγησε σε απώλεια βάρους 10 τοις εκατό στους παχύσαρκους συμμετέχοντες, δεν ήταν αρκετή για να επαναφέρει αυτές τις εγκεφαλικές αντιδράσεις στο φυσιολογικό.

Η καθηγήτρια Mireille Serlie, επικεφαλής ερευνήτρια, δήλωσε:

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι στα άτομα με παχυσαρκία συμβαίνουν μακροχρόνιες προσαρμογές του εγκεφάλου, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διατροφική συμπεριφορά.

Υπάρχει μειωμένη ικανότητα του εγκεφάλου να καταγράφει ότι το φαγητό βρίσκεται στο στομάχι, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής.

Διαπιστώσαμε, επιπλέον, ότι τα άτομα με παχυσαρκία απελευθέρωναν λιγότερη ντοπαμίνη σε μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι σημαντική για την παρακινητική πτυχή της πρόσληψης τροφής σε σύγκριση με άτομα με υγιές σωματικό βάρος.

Το γεγονός ότι αυτές οι αντιδράσεις στον εγκέφαλο δεν αποκαθίστανται μετά την απώλεια βάρους μπορεί να εξηγήσει γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι ξαναπαίρνουν βάρος μετά την αρχικά επιτυχή απώλεια βάρους».