Η τέλεια συνταγή για ρεβιθοκεφτέδες

H Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Αναστασία Μαμάτσιου, από το diatrofi, μας προτρέπει να φτιάξουμε ρεβιθοκεφτέδες ή αλλιώς φαλάφελ στον φούρνο και να τους απολαύσουμε ως το τέλειο ορεκτικό φέτος το καλοκαίρι.

Τα ρεβίθια ανήκουν στα όσπρια και είναι από τα πρωτοεμφανιζόμενα όσπρια της γεωργίας με το μεγαλύτερο ποσοστό τους παγκοσμίως να παράγεται στην Ινδία. Είναι σημαντική πηγή υδατανθράκων, πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχείων (σίδηρος, φώσφορος, κ.α).

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια τα όσπρια -συμπεριλαμβανομένων και των ρεβιθιών- έχουν αρχίσει να εκλείπουν από την διατροφή των ελληνικών νοικοκυριών παρά τα πολλαπλά τους οφέλη για την υγεία.

Φρέσκα, μαγειρεμένα σε σούπα, ρεβιθοκεφτέδες, σε διάφορες παρασκευές γλυκών ή και με την ψημένη εκδοχή τους ως στραγάλια, τα ρεβίθια αξίζουν μια θέση στο πιάτο σας.

Συνταγή για ρεβυθοκεφτέδες (12-14 κομμάτια)
Υλικά 
450 γραμμάρια ρεβύθια βρασμένα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 καρότο τριμμένο
¼ ματσάκι κόλιανδρο
1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
αλάτι και πιπέρι
1 κουταλιά του γλυκού κάρυ
½ χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλές της σούπας βρώμη αλεσμένη
1 κουταλιά της σούπας ταχίνι

Πώς να φτιάξετε τους ρεβιθοκεφτέδες
Βράζουμε τα ρεβίθια και περιμένουμε να στραγγίσουν και να κρυώσουν.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα λαχανικά μας. Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και ανακατεύουμε. Στην συνέχεια, αποσύρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Τοποθετούμε τα ρεβίθια στο μπλέντερ, τα χτυπάμε και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Έπειτα, χτυπάμε στο μπλέντερ τα σοταρισμένα λαχανικά, τον κόλιανδρο και το σκόρδο. Ακολούθως, αναμειγνύουμε τα δύο πολτοποιημένα μείγματα.

Έπειτα προσθέτουμε τα καρυκεύματα αλάτι, πιπέρι και κάρυ, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και τη βρώμη. Ανακατεύουμε καλά και σχηματίζουμε κεφτεδάκια. Τοποθετούμε σε ένα ταψί λαδόκολλα και βάζουμε τους ρεβιθοκεφτέδες.

Ψήνουμε στους 190-200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για περίπου 25’. Αν θέλουμε, αναποδογυρίζουμε τους ρεβιθοκεφτέδες για να πάρουν χρώμα και από τις δύο μεριές στο μέσο του χρόνου ψησίματος.

Tip: Συνδυάστε τους ρεβιθοκεφτέδες με τορτίγια ολικής άλεσης, κόκκινη πιπεριά και φέτες αβοκάντο.