Μια συνήθεια που αποτελεί τεράστια περιβαλλοντική βόμβα.
Μπορεί οι ελληνικές παραλίες να φημίζονται για την φυσική τους ομορφιά σε ολόκληρο τον κόσμο, ωστόσο η κατάσταση που επικρατεί σε αυτές μαρτυρά τόσο την εγκατάλειψη, όσο και την αδιαφορία των παραθεριστών.
Οι ακτές είναι γεμάτες με αποτσίγαρα, από λουόμενους που προτιμούν να τα πετάξουν στην άμμο ή μέσα στη θάλασσα, παρά στον κοντινότερο κάδο.
Και αυτή η συνήθεια, που στα μάτια των περισσότερων καπνιστών μοιάζει ως κάτι το αθώο, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά με τις καταστροφικές συνέπειες τόσο στο περιβάλλον, όσο και στον άνθρωπο.
Δείτε μία λίστα με πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε:
1. 2650 τόνοι αποτσίγαρων πετιούνται κάθε χρόνο στις ελληνικές παραλίες. Διαβάστε περισσότερα εδώ:
Είναι γεγονός πως τα αποτσίγαρα αποτελούν το πιο συνηθισμένο σκουπίδι που θα συναντήσουμε στις ακτές της χώρας μας. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία, σε ετήσια βάση πετιούνται 2.650 τόνοι αποτσίγαρων, προκαλώντας σαφώς αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στο περιβάλλον, όσο και στη δημόσια υγεία.
2. Μια τεράστια περιβαλλοντική βόμβα
Κοντά στις 5 τρισεκατομμύρια γόπες τσιγάρων εισέρχονται στο περιβάλλον ετησίως, που αντίθετα με την κοινή αντίληψη, δεν είναι βιοδιασπώμενες, αλλά αποτελούνται από πλαστικές ίνες. Αρκετοί πιστεύουν λανθασμένα πως τα φίλτρα είναι κατασκευασμένα από κάποιο φυτικό προϊόν, όμως στην πραγματικότητα φτιάχνονται από οξική κυτταρίνη, ένα πλαστικό ίδιο με αυτό που είναι φτιαγμένοι και οι πλαστικοί σκελετοί των γυαλιών οράσεως και ηλίου. Το υλικό αυτό παραμένει αναλλοίωτο για 10 χρόνια και μετά αποσυντίθεται σε πλαστικές μικροΐνες. Τόσο το φίλτρο, όσο και το άκαυστο μέρος του καπνού, περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες καρκινογόνες ουσίες και βαρέα μέταλλα.
3. Το πιο συχνό σκουπίδι στις ακτές της Μεσογείου
Παράλληλα, τα αποτσίγαρα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς των ακτών, αγγίζοντας μάλιστα το 40% των σκουπιδιών που εντοπίζονται στις παραλίες της Μεσογείου. Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί αρνητικά ρεκόρ, με τα αποτσίγαρα να είναι ακόμα και 78 ανά τετραγωνικό παραλίας..
4. Πουλιά και ψάρια σε κίνδυνο
Οι γόπες των τσιγάρων αποτελούν μεγάλη απειλή και για τα ζώα, καθώς πολλά πτηνά και ψάρια θεωρούν τα αποτσίγαρα που καταλήγουν στις θάλασσες ως τροφή, με αποτέλεσμα να τρώνε όλες τις καρκινογόνες ουσίες, οι οποίες εν τέλει καταλήγουν στον άνθρωπο μέσω της διατροφικής αλυσίδας.
5. Μικρά παιδιά καταπίνουν τα αποτσίγαρα που βρίσκουν στην παραλία
Κάθε καλοκαίρι, παρατηρούνται πολλές περιπτώσεις δηλητηριάσεων παιδιών, τα οποία μασούν ή καταπίνουν αποτσίγαρα που βρίσκουν στις παραλίες, καθώς τις βλέπουν ως «παιχνίδι».