Όσα πρέπει να γνωρίζετε για να κάνετε σωστά ανακύκλωση – το πρώτο συνειδητό βήμα προς τον zero waste τρόπο ζωής.
Ενώ κατά καιρούς ακούμε πολλά για την ανακύκλωση και τους τρόπους που μας ωφελεί, παραμένουν αρκετά εκείνα που δεν γνωρίζουμε ακόμη για αυτήν. Γιατί πρέπει να την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας;
Ποια είναι τα ανακυκλώσιμα υλικά και ποια η διαδικασία που πρέπει να ακολουθούμε για την ανακύκλωσή τους; Τι μπορούμε να κάνουμε για να τη βελτιστοποιήσουμε και ποια λάθη καλό είναι να αποφεύγουμε;
Ξεκινώντας από τα βασικά, πρόκειται για μια διαδικασία μετατροπής των απορριμμάτων σε επαναχρησιμοποιούμενα αγαθά για την πρόληψη της σπατάλης χρήσιμων υλικών και τη μείωση της κατανάλωσης πρώτων υλών, της χρήσης ενέργειας και της ρύπανσης.
Ταυτόχρονα συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό εάν αναλογιστούμε ότι το καλοκαίρι του 2023 καταγράφηκε ως το πιο ζεστό των τελευταίων δύο χιλιάδων ετών, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από τους ερευνητές των πανεπιστημίων του Cambridge και του Johannes Gutenberg Mainz.
Για ένα καλύτερο περιβάλλον
Εάν δεν το κάνετε ήδη, υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα σας πείσουν να ξεκινήσετε ανακύκλωση.
Εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος από τη ρύπανση των αποβλήτων και την εξόρυξη πόρων, η ανακύκλωση συμβάλλει στη μείωση της ανάγκης εξαγωγής και χρήσης πρώτων υλών από το έδαφος, εξοικονομώντας παράλληλα πολύτιμη ενέργεια.
Για παράδειγμα, εάν ανακυκλώσετε ένα πλαστικό μπουκάλι νερού αντί να το πετάξετε στα σκουπίδια, εξοικονομείτε την ενέργεια που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του.
Η διαδικασία ξεκινά μόλις ένα αντικείμενο συλλεχθεί και ταξινομηθεί στον ειδικό κάδο, μια μικρή κίνηση με μεγάλη όμως σημασία για τον πλανήτη και τις επόμενες γενιές που θα τον κληρονομήσουν.
Όσο περισσότερο ανακυκλώνουμε τόσο μειώνονται τα απορρίμματα που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής, τα οποία δεν επιβαρύνουν μόνο το περιβάλλον αλλά καταλαμβάνουν και πολύ χώρο.
Επιπλέον, η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνεται.
Όταν καίμε υλικά όπως χαρτί και πλαστικό, απελευθερώνονται τοξίνες στον αέρα που αλλοιώνουν την ποιότητά του.
Με την ανακύκλωση όμως, τα απορρίμματα μετατρέπονται σε νέα προϊόντα με μικρότερο κίνδυνο εκπομπών στην ατμόσφαιρα.
Δεν πρόκειται βέβαια μόνο για την προστασία του πλανήτη μας, αλλά και για την προστασία όλων μας, συμβάλλοντας έμπρακτα στη βελτίωση των συνθηκών ζωής τώρα αλλά και στο μέλλον.
Ως άνθρωποι και συνειδητοποιημένοι πολίτες, είναι καθήκον μας να φροντίσουμε να αφήσουμε πίσω μας ένα υγιές και ασφαλές μέρος, όπου η ζωή θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να ακμάζει, διατηρώντας όσο δυνατόν περισσότερο τους φυσικούς πόρους, όπως το νερό.
Όταν ανακυκλώνουμε, ερχόμαστε πιο κοντά καθώς καλούμαστε να θέσουμε και να πετύχουμε συλλογικούς στόχους, ακολουθώντας συχνά ομαδικές δράσεις που ξεκινούν από την οικογένεια και επεκτείνονται στο σχολείο ή στη δουλειά και στην κοινότητα.
Όσο περισσότερα αντικείμενα ανακυκλώνουμε τόσο λιγότερα δέντρα κόβονται και τόσο λιγότερο διαταράσσουμε το φυσικό περιβάλλον.
Λίγη έρευνα, αισιοδοξία και σωστός διαχωρισµός είναι τα µοναδικά που θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε. Εµείς αναλάβαµε το πρώτο και σας προτείνουµε:
- Προσπαθήστε να διαχωρίζετε καθημερινά τα ανακυκλώσιμα υλικά, όπως χαρτί (χαρτιά γραφείου, περιοδικά, εφημερίδες, χαρτόνι), πλαστικό, γυαλί (διαφανή και χρωματιστά γυάλινα μπουκάλια και βάζα) και αλουμίνιο (αλουμινένια κουτιά), κατηγοριοποιώντας τα σε διαφορετικά δοχεία, κουτιά ή σακούλες, ανάλογα με το τι σας βολεύει περισσότερο για τη συλλογή και τη μεταφορά τους.
- Για να γίνει η διαδικασία πιο εύκολη, μπορείτε να ταξινομήσετε τα απορρίμματα σε κατηγορίες ανακύκλωσης που αντιστοιχούν στους οικιακούς και στη συνέχεια στους κοινόχρηστους κάδους ανακύκλωσης.
- Στη συνέχεια, αδειάστε και καθαρίστε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τυχόν υπολείμματα.
- Πιέστε, αν είναι δυνατόν, πλαστικά μπουκάλια και κονσέρβες για να εξοικονομήσετε χώρο για περισσότερα αντικείμενα.
- Αδειάστε τις σακούλες σας στους αντίστοιχους κάδους και στη συνέχεια μπορείτε να πετάξετε και τη σακούλα, εφόσον δεν τη χρειάζεστε και είναι καθαρή.
- Θυμηθείτε ότι μπορείτε να ανακυκλώσετε πολλά αλλά δεν καταλήγουν όλα στον ίδιο κάδο. Για παράδειγμα, μην πετάξετε σε κάδους τις παλιές σας μπαταρίες γιατί πιθανότατα θα καταλήξουν σε χώρους περισυλλογής απορριμμάτων. Αντ’ αυτού αφήστε τες στους ειδικούς κάδους που θα βρείτε σε καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και αλλού.
Η αξία του re-use
Πριν αποφασίσετε να ανακυκλώσετε, αναρωτηθείτε εάν γίνεται να αξιοποιήσετε κάπως αλλιώς το αντικείμενο που κρατάτε στα χέρια σας.
Για παράδειγμα, μπορεί το γυάλινο βάζο του μελιού να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση και τη διατήρηση κάποιου άλλου τροφίμου πριν ξεκινήσει την πορεία του προς την ανακύκλωση;
Θα διαπιστώσετε ότι τα περισσότερα αντικείμενα είναι εύκολο να επαναχρησιμοποιηθούν, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για την εξοικονόμηση πολύτιμης ενέργειας, φυσικών πόρων και τη μείωση της ρύπανσης, ατμοσφαιρικής και μη.
Η επαναχρησιμοποίηση σηματοδοτεί την ελαχιστοποίηση της σπατάλης και τη μεγιστοποίηση των πόρων, αρκεί να έχετε λίγη φαντασία για να βρείτε νέους τρόπους χρήσης και αξιοποίησης των υπαρχόντων αγαθών.
Για να τα καταφέρετε, μπορείτε να δοκιμάσετε:
- Πριν αντικαταστήσετε σπασμένα ή φθαρμένα αντικείμενα, δοκιμάστε να τα επισκευάσετε.
- Μετατρέψτε παλιές πετσέτες και σεντόνια σε πανάκια που παγιδεύουν τη σκόνη.
- Χαρίστε ρούχα και αντικείμενα που βρίσκονται σε καλή κατάσταση αλλά δεν τα χρειάζεστε πια, σε καταστήματα second-hand, φιλανθρωπικά ιδρύματα και δωρεές.
- Προτιμήστε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για τα ψώνια σας.
- Επενδύστε σε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και συσκευές.
- Χαρίστε σε βιβλιοθήκες βιβλία και περιοδικά που δεν χρειάζεστε και βρίσκονται σε καλή κατάσταση.