Aνακύκλωση – Πώς θα γίνει μέρος καθημερινότητάς σας

Λίγη έρευνα, θετική στάση και ο σωστός διαχωρισμός των απορριμμάτων είναι πραγματικά το μόνο που χρειάζεται για να κάνετε την ανακύκλωση μέρος της ρουτίνας σας.

Η φροντίδα του πλανήτη είναι μια μορφή αυτοφροντίδας που όλοι μπορούμε να δοκιμάσουμε. Η ανακύκλωση είναι αναμφίβολα ζωτικής σημασίας για το well-being του πλανήτη και κατ’ επέκταση του δικού μας.

Τα καλά νέα είναι ότι το μόνο που πραγματικά χρειάζεται για να γίνετε σωστοί recyclers είναι να κάνετε μικρές αλλαγές στις συνήθειές σας. Φυσικά, οι παλιές συνήθειες πεθαίνουν δύσκολα, αλλά είναι στην πραγματικότητα απλό να δημιουργήσετε νέες συνήθειες που τελικά παράγουν τόσο σημαντικά αποτελέσματα για τον πλανήτη μας.

Αν μπαίνετε σε αχαρτογράφητα νερά, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε από πού να ξεκινήσετε. Αυτά είναι μερικά απαραίτητα βήματα που μπορείτε εύκολα να κάνετε για να ξεκινήσετε το ταξίδι της ανακύκλωσης.

Κάντε την έρευνά σας

Το γεγονός ότι θέλετε να αρχίσετε να κάνετε πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές είναι σπουδαίο. Αλλά πριν ξεκινήσετε με την ανακύκλωση, θα πρέπει να κάνετε κάποια έρευνα.

Επιφανειακά, μπορεί να φαίνεται ότι πρόκειται για μια συνήθεια που δεν απαιτεί σκέψη, όμως υπάρχουν πιθανώς κάποια βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε πριν αρχίσετε να ανακυκλώνετε.

Πρωτίστως, πρέπει να γνωρίζετε ποια προϊόντα είναι πραγματικά ανακυκλώσιμα. Ορισμένα αντικείμενα είναι ανακυκλώσιμα αλλά πρέπει να καταλήγουν σε συγκεκριμένες τοποθεσίες.

Αν θέλετε να προχωρήσετε την έρευνά σας ένα βήμα παραπέρα και να κάνετε ακόμα πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές, προτιμήστε προϊόντα που γνωρίζετε ότι είναι eco-friendly και η παραγωγή τους έχει γίνει με συνειδητές πρακτικές.

Για παράδειγμα, αν θέλετε να επεκτείνετε τις βιώσιμες επιλογές σας στη μόδα ερευνήστε ποια ρούχα φτιάχνονται από βιώσιμα υλικά. Αυτό το επιπλέον βήμα είναι επίσης εξαιρετικό για σκοπούς ανακύκλωσης, καθώς επειδή θα αγοράζετε προϊόντα που μπορούν να ανακυκλωθούν γνωρίζετε ότι δεν θα καταλήξουν στις χωματερές.

Οι κατάλληλοι κάδοι για ανακύκλωση

Δεν μπορούν όλα τα ανακυκλώσιμα να πάνε στο ίδιο μέρος, οπότε θα πρέπει να κάνετε λίγη έρευνα για να εντοπίσετε πού μπορείτε να τα πετάξετε. Η απόρριψη των ανακυκλωμένων αγαθών σας στις κατάλληλες τοποθεσίες είναι ένα κρίσιμο βήμα.

Παραδείγματος χάρη, οι μπαταρίες δεν πρέπει να πετιούνται στα σκουπίδια. Συχνά κατασκευάζονται με χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν ρύπανση των υδάτων. Τα περισσότερα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών θα δεχθούν τις παλιές σας μπαταρίες.

Ακόμη και τα αθλητικά παπούτσια μπορούν να ανακυκλωθούν, αλλά πρέπει να μεταφερθούν στο σωστό σημείο πρώτα.

Εάν δεν τοποθετήσετε τα απορρίμματά σας τον κατάλληλο κάδο, οι προσπάθειές σας μπορεί να είναι μάταιες, καθώς τα ανακυκλώσιμα υλικά σας μπορεί να θεωρηθούν λανθασμένα ως κοινά σκουπίδια.

Το να στέλνετε κατά λάθος τα ανακυκλώσιμα υλικά σας σε χωματερή είναι συχνό φαινόμενο, που μπορεί να αποφευχθεί.

Σχεδόν το 55% όλων των ανακυκλώσιμων αγαθών καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Περίπου το 25% των ανακυκλώσιμων πλαστικών στην Ευρώπη καταλήγει σε χωματερές.

Ωστόσο, αν όλοι μας καταβάλλουμε προσπάθεια να είμαστε πιο προσεκτικοί όταν βγάζουμε τα σκουπίδια, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε αυτό το ποσοστό και να κάνουμε τον πλανήτη μας ένα πιο βιώσιμο μέρος.

Διαχωρισμός

Το να πετάτε τα σκουπίδια είναι μια τακτική δουλειά σε κάθε νοικοκυριό, αλλά με προσοχή και πρόθεση μπορείτε να πετύχετε τους προσωπικούς σας στόχους ανακύκλωσης.

Προσοχή. Ακόμη και με τις καλύτερες προθέσεις, είναι απίθανο να περάσετε από τα σύμμεικτα απορρίμματα και να τα διαχωρίσετε αργότερα. Και όπως είπαμε, αυτό μπορεί ούτως ή άλλως να μολύνει τα διάφορα ανακυκλώσιμα απορρίμματα.

Χωρίστε τα σκουπίδια σας σε διαφορετικούς κάδους για να βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνετε διαφορετικούς τύπους αποβλήτων να διασταυρώνονται μεταξύ τους.
Ετσι, θα ξέρετε ακριβώς πού ανήκει κάθε κομμάτι των απορριμμάτων και θα γίνει μια εύκολη συνήθεια για εσάς.