Ο χυμός κερασιού είναι η λύση για βαθύτερο ύπνο και λιγότερο πόνο στα οστά

Κορυφαίες μελέτες αποκαλύπτουν πώς ο χυμός από κεράσι είναι ένα από τα πιο χρήσιμα ποτά και βοήθα να έχουμε έναν καλύτερο ύπνο, μειωμένο πόνο στις αρθρώσεις αλλά και ακόμα πιο πολλά οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε για το σύνολο της υγείας μας.

Αν αγαπάς μια γλυκιά τάρτα, είσαι τυχερή και το σώμα σου θα σε ευχαριστεί για κάθε νόστιμη γουλιά. Ο χυμός κερασιού όχι μόνο αποτελεί μια υπέροχη προσθήκη σε κοκτέιλ, μοκτέιλ και smoothies, αλλά μπορεί επίσης να μας κρατήσει υγιείς και χαρούμενους. Είτε αναζητάς ανακούφιση για ενοχλητικούς πόνους, αϋπνία ή υψηλή αρτηριακή πίεση, ο ξινός χυμός κερασιού σώζει. Ας δούμε ποια είναι τα οφέλη για την υγεία του χυμού κερασιού και τους καλύτερους και αναζωογονητικούς τρόπους για να αξιοποιήσεις τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Γιατί τα ροφήματα με χυμό κερασιού έχουν μεγάλη δημοτικότητα

Τα κεράσια έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια και για καλό λόγο. Ονομάζεται επίσης ξινό, νάνο ή κεράσι Montmorency, το φρούτο αυτό είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη Α. Ενώ τα ολόκληρα κεράσια μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα ή αποξηραμένα, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν τον χυμό κερασιού. Το πλούσιο, γλυκό ρόφημα είναι νόστιμο από μόνο του ή ως πρόσθετο σε μερικές από τις αγαπημένες σου γεύσεις.

Τα οφέλη για την υγεία του χυμού κερασιού

Χάρη στο ωφέλιμο φορτίο του χυμού κερασιού με αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά, αποτελεί ένα ισχυρό ελιξίριο που τονώνει την υγεία:

1.Καταπραΰνει τον πόνο στις αρθρώσεις που προκαλείται από την ουρική αρθρίτιδα

Η ουρική αρθρίτιδα, ο πιο κοινός τύπος φλεγμονώδους αρθρίτιδας, εμφανίζεται όταν το ουρικό οξύ κρυσταλλώνεται επώδυνα στις αρθρώσεις (συχνότερα στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού). Μια από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες: αντιφλεγμονώδης χυμός τάρτας κερασιού. Ερευνητές αναφέρουν στο περιοδικό Arthritis & Rheumatology ανακάλυψαν ότι πίνοντας ένα ποτήρι καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας κατά 35% σε δύο ημέρες. Και όταν οι άνθρωποι συνδύασαν τον χυμό κερασιού με φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας (όπως η αλλοπουρινόλη), μείωσαν τον κίνδυνο έξαρσης κατά 75%. Ο David Perlmutter, MD, συγγραφέας του Drop Acid, εξηγεί ότι τα κεράσια «περιέχουν υψηλά επίπεδα δύο τύπων φλαβονοειδών που δρουν σαν φάρμακα που μειώνουν το ουρικό οξύ».

Η Michelle Schoffro Cook, PhD, συγγραφέας του Arthritis-Proof Your Life, συμβουλεύει να αναμίξεις 4 κουταλιές της σούπας συμπυκνωμένο χυμό κερασιού σε ένα ποτήρι νερό πίνοντας το για τονωτικό. «Θα αρχίσει να λειτουργεί μέσα σε 20 με 30 λεπτά», λέει, μειώνοντας γρήγορα την ταλαιπωρία. Το καλύτερο μέρος: Τα ροφήματα με χυμό κερασιού δεν βοηθούν μόνο στον πόνο της ουρικής αρθρίτιδας. Σε μια μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος διαπίστωσαν ότι ο χυμός ήταν αποτελεσματικός στο να μειώνει τους πόνους.

2.Μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση

Για όσους πάσχουν από υπέρταση, τα ροφήματα με χυμούς διατηρούν υπό έλεγχο την αρτηριακή πίεση. Αυτή είναι η λέξη από ερευνητές που αναφέρουν στο The American Journal of Clinical Nutrition ότι διαπίστωσαν ότι τα αντιοξειδωτικά και οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις του χυμού δρουν σαν συνταγογραφούμενοι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ), χαλαρώνοντας τις αρτηρίες και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση έως και 7 μονάδες.

3.Προστατεύει τη μνήμη

Ένα άλλο όφελος για την υγεία του χυμού κερασιού: Οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις και τα αντιοξειδωτικά που διατηρούν την αρτηριακή πίεση χαμηλή είναι επίσης βασικά για να διατηρήσεις τον εγκέφαλό σε εγρήγορσή. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι ενώσεις ενθαρρύνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Η απόδειξη: Οι επιστήμονες που δημοσιεύουν στο περιοδικό Food & Function πως ανακάλυψαν ότι η καθημερινή απόλαυση του χυμού αυτού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης εξασθένησης της μνήμης κατά 23% και να βελτιώσει σημαντικά τον χρόνο αντίδρασης.

4.Επιταχύνει την απώλεια βάρους

Προκαταρκτική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν δείχνει ότι μια ημερήσια δόση χυμού κερασιού μπορεί να διώξει εκατοστά από την περιφέρεια σου. Τα εύσημα πηγαίνουν στον τρόπο με τον οποίο οι ανθοκυανίνες του χυμού σηματοδοτούν ηρεμία που κάνουν τα κύτταρα να συγκρατούν το λίπος. Σε μια μελέτη σε ζώα, εκείνα που έλαβαν διατροφή πλούσια σε κεράσια είχαν 9% λιγότερο σωματικό λίπος από εκείνα που έλαβαν μια τυπική δυτική δίαιτα.

5.Σε βοηθά να κοιμάσαι περισσότερο και πιο βαθιά

Η απόλαυση χυμού κερασιού για ένα βραδινό ποτό μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμάσαι έως και 85 λεπτά περισσότερο κάθε βράδυ, ένα καλύτερο αποτέλεσμα από το Ambien, σύμφωνα με ερευνητές από το State University της Λουιζιάνα. Γιατί; «Τα κεράσια είναι μια φυσική πηγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου/εγρήγορσης», αποκαλύπτει ο Karman Meyer, RD, LDM, συγγραφέας του Eat to Sleep και ιδρυτής του TheNutritionAdventure.com. Η συμβουλή του: «Απολαύστε ένα ποτήρι στο πρωινό και ένα στο δείπνο για να επαναπροσδιορίσετε τους κιρκάδιους ρυθμούς σας για τον καλύτερο ύπνο σας».

6.Ενισχύει την αντοχή των οστών

Ο ύπνος δεν είναι το μόνο όφελος για την υγεία του χυμού κερασιού που πιστώνεται στη μελατονίνη, η ορμόνη αυτή μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση της οστικής πυκνότητας. Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες που έπιναν τον χυμό καθημερινά σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα είχαν οστά που ήταν 400% πιο πυκνά από εκείνες που δεν έπιναν τον χυμό αυτό. Οι ειδικοί λένε ότι λειτουργεί μειώνοντας τη διάσπαση των οστών για να διατηρήσεις τον σκελετό σου δυνατό.

Για να χάσεις βάρος, «είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι καμία τροφή από μόνη της δεν αδυνατίζει», προειδοποιεί η María de la Peña Lozano, ψυχολόγος και διατροφολόγος στην ομάδα της Blanca García-Orea στο ιατρικό κέντρο Clínicas Segura, κοντά στη Μαδρίτη. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούν να μας βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι καλύτερο να διατηρούμε μια υγιεινή διατροφή παρά να κάνουμε δίαιτα, και από αυτή την άποψη μιλάμε για ένα τρόφιμο το οποίο, όπως προτείνει η ειδικός, λαμβάνεται με τη μορφή ροφήματος το πρωί, και μας βοηθά να παρακάμψουμε γεύματα και να αποφύγουμε τα σνακ.

Το μαγικό χαρούπι

Το χαρούπι (του οποίου η Ισπανία είναι η πρώτη παραγωγός στον κόσμο) αποτελεί το θαυματουργό συστατικό για απώλεια βάρους και παράλληλη πρόσληψη βιταμινών. Αυτός ο σπόρος έχει παρόμοια γεύση με τη σοκολάτα και είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση επειδή:

  • έχει πολλές φυτικές ίνες
  • περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά
  • έχει χαμηλές ποσότητες λίπους και ζάχαρης
  • δεν περιέχει καφεΐνη
  • δεν περιέχει γλουτένη

«Η ενδιαφέρουσα πτυχή του χαρουπιού, είναι οι χορταστικές του ιδιότητες και η γλυκιά του γεύση, που το καθιστούν ένα πολύ ευέλικτο φαγητό και ως εκ τούτου εξαιρετικό για όσους επιλέγουν μια πιο φυσική διατροφή (και επομένως αποφεύγουν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως η σοκολάτα με γάλα , βιομηχανικά γλυκά ή κακάο με ζάχαρη ).