Απογευματινά σνακ που μπορούν να μας φτιάξουν τη διάθεση

Τα απογευματινά σνακ χρήζουν ιδιαίτερης σημασίας, καθώς πολλές φορές καθορίζουν πώς θα κλείσει διατροφικά η ημέρα μας. Κι όλοι ξέρουμε ότι οι απογευματινές ώρες είναι συνήθως δύσκολες και οι περισσότεροι έχουν την ανάγκη για κάτι γλυκό, ενώ υπάρχουν και μερικοί που προτιμούν τις αλμυρές επιλογές.

Γιατί είναι σημαντικά τα απογευματινά σνακ
Τα ενδιάμεσα σνακ μες στην ημέρα είναι βοηθητικά γευματίδια μεταξύ των 3 κυρίων γευμάτων. Μας βοηθούν στον έλεγχο της πείνας και συχνά αποτελούν ευκαιρία για να καταναλώσουμε πολύ θρεπτικές ομάδες τροφίμων όπως τα φρούτα και οι ξηροί καρποί. Η παράλειψη του απογευματινού γεύματος μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση φαγητού στο βραδινό γεύμα αλλά και να επηρεάσει αρνητικά τις επιλογές που θα κάνουμε στο βραδινό.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί να έχετε στερέψει από ιδέες και να καταλήγετε να τρώτε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια! Πάμε, λοιπόν, να δούμε 10 διαφορετικές ιδέες για απογευματινά σνακ που θα τις ευχαριστηθείτε και θα σας φτιάξουν την διάθεση.

Φρέσκα φρούτα και ξηροί καρποί
Δεν χρειάζεται να σκέφτεστε πολύπλοκα πολλές φορές. 1-2 φρέσκα φρούτα εποχής μαζί με λίγους ξηρούς καρπούς είναι ένας εύκολος και πρακτικός συνδυασμός για να σας κρατήσει μέχρι το βραδινό γεύμα. Εναλλακτικά, μπορείτε να συνδυάσετε τα φρούτα σας με κάποιο βούτυρο ξηρών καρπών.

Yogurt bowl: Γιαούρτι με κομμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς ή granola
Διαλέξτε φρούτα εποχής που σας αρέσουν και συνδυάστε τα με ξηρούς καρπούς ή σπόρους, όπως αμύγδαλα, φουντούκια, κολοκυθόσπορο κ.ά. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε τις μπουκίτσες βρώμης με ξηρούς καρπούς (granola).

Ελαφρύ cheesecake
Θρυμματίστε ένα μπισκότο ή λίγη granola για τη βάση ή 1 κράκερ. Ανακατέψτε 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι με 2 κουταλιές της σούπας τυρί κρέμα και πρόσθεσέ το από πάνω. Προσθέστε 2 κουταλάκια του γλυκού από την αγαπημένη σας μαρμελάδα. Έτοιμο το cheesecake!

Ωμή μπάρα με ξηρούς καρπούς
Στην αγορά πλέον μπορείτε να βρείτε πολύ αξιόλογες και θρεπτικές μπάρες δημητριακών και ξηρών καρπών. Προσοχή! Διαβάστε αναλυτικά τα συστατικά της! Σε μια ποιοτική μπάρα θα πρέπει να αναγνωρίζετε όλα τα συστατικά που αναφέρονται αλλιώς σημαίνει ότι είναι ένα πολύ επεξεργασμένο προϊόν.

Φυστικοβούτυρο και μπανάνα
Συνδυασμός που δεν χάνει ποτέ! Αλείψτε 2 φρυγανιές με φυστικοβούτυρο ή οποιοδήποτε άλλο βούτυρο σας αρέσει και κόψτε από πάνω φέτες μπανάνας.

Μους σοκολάτας
Ανακατέψτε στο μπλέντερ 1 γιαούρτι μαζί με 1 κουταλιά της σούπας σκόνη κακάο και 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι. Έχετε στο λεπτό μια κρεμώδη μους σοκολάτας, που μπορείτε να τη στολίσετε με μερικά χοντροκομμένα φουντούκια ή λίγες σταγόνες σοκολάτας.

Smoothie
Ανακατέψτε στο μπλέντερ 1 φλιτζάνι γάλα ή γιαούρτι ή κάποιο φυτικό ρόφημα με όποιον συνδυασμό φρούτων σας αρέσει. Δοκιμάστε μπανάνα – μάνγκο – πεπόνι! Extra tip: Κόψτε μερικά ώριμα φρούτα και αποθηκεύστε τα στην κατάψυξη για να δώσετε ένα frozen αποτέλεσμα στο smoothie.

Σπιτικά cookies
Φτιάξτε πανεύκολα σπιτικά μπισκότα με βρώμη και μπανάνα. Χρησιμεύουν ως σνακ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και συνοδεύουν τέλεια τον απογευματινό καφέ.

Τυρί κρέμα και λαχανικά ή φρούτα
Αλείψτε 2 φρυγανιές με κάποιο τυρί κρέμα, όπως το κατίκι, η ρικότα, το νιβατό, το γαλοτύρι κ.ά. και προσθέστε από πάνω μερικά ντοματίνια ή λίγες φέτες αγγουράκι. Αν σας αρέσει ο συνδυασμός τυρί και φρούτο, τότε δοκιμάστε να προσθέσετε αχλάδι, σύκο ή φράουλα που ταιριάζουν καταπληκτικά.

Αλμυρό μάφιν/κέικ
Ποιος είπε ότι τα μάφιν ή το κέικ είναι μόνο γλυκά; Μπορείτε να φτιάξετε τέλεια σούπερ αφράτα μάφιν χρησιμοποιώντας ως βάση διάφορα λαχανικά. Πιπεριές, καλαμπόκι, καρότο, σπανάκι, κολοκυθάκια ταιριάζουν τέλεια και δίνουν φοβερή γεύση στο μάφιν ή στο κέικ σας. Φτιάξτε τα το Σαββατοκύριακο που έχετε περισσότερο χρόνο και απολαύστε τα όλη την εβδομάδα.

Μην ξεχνάτε ότι η παράλειψη κάποιου γεύματος συνήθως δεν μας γλιτώνει από τις θερμίδες. Ίσα ίσα μπορεί να μας δυσκολέψει την καθημερινότητα, να μας εξαντλήσει από ενέργεια και τελικά να μας οδηγήσει σε ένα ακόμη μεγαλύτερο γεύμα.

Ευαγγελία Αυγεράκη – diatrofi