Ένας κλωνοποιημένος πίθηκος ρέζους έχει επιβιώσει περισσότερο από δύο χρόνια και έχει προσφέρει πολύτιμες γνώσεις στην επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Επιστήμονες στην Κίνα χρησιμοποίησαν μια τροποποιημένη εκδοχή της τεχνικής που χρησιμοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου του 1996 για να δημιουργηθεί η Ντόλι το πρόβατο.
Η Ντόλι ήταν πρώτο θηλαστικό που κλωνοποιήθηκε από ενήλικο σωματικό κύτταρο, στο Ινστιτούτο Ρόσλιν στην Σκωτία, μέσω της διαδικασίας της πυρηνικής μεταφοράς από ένα κύτταρο που ελήφθη από μαστικό αδένα.
Τώρα στην Κίνα, από τα 113 κλωνοποιημένα έμβρυα, τα 11 εμφυτεύτηκαν σε θηλυκούς πιθήκους Ρέζους, αλλά μόνο ένα επέζησε. Ο πίθηκος που επέζησε ονομάστηκε ReTro και εξακολουθεί να είναι δυνατός.
Η ομάδα είπε ότι αν και το ποσοστό επιτυχίας της παραγωγής βιώσιμων και υγιών κλώνων είναι χαμηλό, λιγότερο από 1% σε αυτή την περίπτωση, με την επιβίωση του ReTro προχωρά πολύ την κατανόηση της κλωνοποίησης πρωτευόντων.
Οι πίθηκοι ρέζους, πληθυσμοί των οποίων ζουν στο Αφγανιστάν, την Ινδία, την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και την Κίνα, χρησιμοποιούνται συχνά σε πειράματα για τη μελέτη των λοιμώξεων και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι πρώτοι κλωνοποιημένοι πίθηκοι στον κόσμο, ένα ζευγάρι πανομοιότυπων μακάκων με μακριά ουρά, δημιουργήθηκαν πριν από έξι χρόνια από την ίδια ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τους Qiang Sun και Zhen Liu της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στη Σαγκάη.
Εκείνη την εποχή, οι ερευνητές ήθελαν να δημιουργήσουν πληθυσμούς γενετικά ομοιόμορφων πιθήκων που θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στην έρευνα για ανθρώπινες ασθένειες. Ωστόσο, έθεσαν μεγάλα ηθικά ζητήματα φέρνοντας στον
κόσμο την ανησυχία για την ανθρώπινη κλωνοποίηση.
Οι ειδικοί λένε τώρα ότι αυτοί οι φόβοι «ήταν εντελώς αβάσιμοι» και η αποτελεσματικότητα της κλωνοποίησης εξακολουθεί να παραμένει χαμηλή.
Στο περιοδικό Nature Communications, οι συγγραφείς δήλωσαν ότι: «Αυτά τα ευρήματα παρέχουν πολύτιμες γνώσεις για τον μηχανισμό επαναπρογραμματισμού της Somatic cell nuclear transfer – SCNT (πυρηνική μεταφορά ενός κυττάρου) πιθήκου και εισάγουν μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για την κλωνοποίηση πρωτευόντων».
Σχολιάζοντας επίσης τα ευρήματα, ο Δρ Lluis Montoliu, ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας στην Ισπανία, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, σημείωσε ότι: «Τόσο η κλωνοποίηση των μακάκων όσο και των πιθήκων ρέζους καταδεικνύουν δύο πράγματα: Πρώτον, πως είναι δυνατή η κλωνοποίηση πρωτευόντων. Και δεύτερον, εξίσου σημαντικό, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πετύχεις με αυτά τα πειράματα και με τόσο χαμηλές αποδόσεις, την ανθρώπινη κλωνοποίηση».
Πολλά θηλαστικά μετά την Ντόλι, όπως βοοειδή, χοίροι, σκύλοι, γάτες, ποντίκια και αρουραίοι και πίθηκοι με μακριά ουρά. έχουν κλωνοποιηθεί χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική SCNT.
Ωστόσο, εκπρόσωπος της Βασιλικής Εταιρείας για την Πρόληψη της Κακοποίησης των Ζώων του Ηνωμένου Βασιλείου (RSPCA) εξέφρασε την ανησυχία του για την εξέλιξη.
Η Εταρεία πιστεύει ότι η ταλαιπωρία των ζώων αντισταθμίζει κάθε άμεσο όφελος για τους ανθρώπους.