Οι νούμερο 1 υπερτροφές που δεν κοστίζουν πολύ

Όχι, δεν έχουν περίεργη ονομασία, δεν κοστίζουν ακριβά κι ούτε έρχονται από το εξωτερικό.

Πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, βιταμίνες Β, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, σίδηρο και μαγνήσιο, τα φασόλια και τα όσπρια γενικότερα είναι η απόλυτη υπερτροφή. Οι φυτικές τους ίνες σας βοηθούν να μείνετε χορτάτοι περισσότερο και συμβάλλουν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, που είναι άκρως σημαντικό για καλή υγεία, αλλά και στης χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

Σύμφωνα με τις έρευνες, τα αντιοξειδωτικά στα μαύρα φασόλια, για παράδειγμα, μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου και στην επιβράδυνση της εξέλιξης των χρόνιων ασθενειών. Ένα συγκεκριμένο φλαβονοειδές που βρίσκεται στα μαύρα φασόλια, η ανθοκυανίνη, σχετίζεται με τη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και των επιπέδων φλεγμονής.

Αν, ωστόσο, μέχρι τώρα καταναλώνατε σπάνια όσπρια, ξεκινήστε με μικρές ποσότητες και αυξήστε σταδιακά την πρόσληψή τους σε διάστημα εβδομάδων για αποφύγετε τυχόν ενοχλήσεις του εντέρου, καθώς το φούσκωμα μπορεί μερικές φορές να αποτελεί πρόβλημα. Το μούλιασμα επίσης βοηθάει στην πέψη, γι’ αυτό φροντίστε να μην το αμελείτε και να πετάτε το νερό. Κι αν δεν έχετε χρόνο, δοκιμάστε τα έτοιμα, μαγειρεμένα όσπρια που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Ψάχνετε κι άλλες υπερτροφές που μπορεί να έχετε στην κουζίνα σας; Μαζί με τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες, με υψηλά επίπεδα αντιφλεγμονωδών ενώσεων, γνωστών ως καροτενοειδή, τα οποία μπορεί να προστατεύουν από ορισμένους τύπους καρκίνου. Σημαντικά είναι, επίσης, και τα μούρα (φράουλες, σμέουρα, μύρτιλα, βατόμουρα, κράνμπερι κ.ο.κ.) με την ισχυρή αντιοξειδωτική τους ικανότητα που σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και άλλων φλεγμονωδών καταστάσεων. Τα μούρα μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία διαφόρων διαταραχών που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα και το ανοσοποιητικό, όταν χρησιμοποιούνται παράλληλα με παραδοσιακές ιατρικές θεραπείες.

clickatlife