Γιατί είναι σημαντικό να ταξιδεύουμε με τα παιδιά

«Όποιος ταξιδεύει πολύ, ξέρει πολλά» Thomas Fuller, 1608-1661, Άγγλος στοχαστής

Τα ταξίδια είναι, ίσως, μία από τις αποδοτικότερες επενδύσεις μας αφού προσφέρει στους ταξιδιώτες δώρα ανεκτίμητης αξίας τα οποία δεν μετριούνται με χρήματα. Και μια και μιλάμε για χρήματα, εάν οργανώνουμε σωστά και με επιμέλεια τα οικογενειακά μας ταξίδια, ενδέχεται να χρειαστούμε πολύ λιγότερα χρήματα απ’ όσα φανταζόμασε.

Για παράδειγμα,  ένα 3μερο στην πόλη μας, το οποίο περιλαμβάνει σινεμά για όλη την οικογένεια, δείπνο έξω, μια βόλτα με φίλους και μια επίσκεψη σε έναν παιδότοπο ενδέχεται να στοιχίζει όσο και ένα 3μερο σε κάποιον κοντινό προορισμό τον οποίο έχουμε προγραμματίσει και κλείσει πολύ νωρίτερα. Η διαφορά είναι πως, εντάσσοντας τα ταξίδια στην οικογενειακή μας ζωή, χαρίζουμε στα παιδιά μας γνώσεις, κοινές εμπειρίες, νέα συναισθήματα και το σημαντικότερο: τους καλλιεργούμε την αγάπη τους για τα ταξίδια!

Γιατί είναι σημαντικό να ταξιδεύουμε με τα παιδιά

Όταν ταξιδεύουμε με τα παιδιά, τους μαθαίνουμε να είναι προσαρμοστικά

Όταν ταξιδεύεις, βγαίνεις από την ρουτίνα της καθημερινότητάς σου και αντιμετωπίζεις νέες καταστάσεις. Ξενοδοχείο (ή camping) αντί για το κρεβάτι σου, διαφορετικές ώρες φαγητού ή περισσότερο περπάτημα και περιπέτεια αντί για ένα χαλαρό απόγευμα στον καναπέ, είναι συνήθειες που μοιάζουν πολύ διαφορετικές στα παιδιά. Αρκετές φορές, μάλιστα, οι συνθήκες δεν είναι όπως τις είχες προγραμματίσει, ενώ έρχεσαι αντιμέτωπος με απρόοπτα τα οποία πρέπει να διευθετήσεις. Διδάσκεις, λοιπόν, στο παιδί πώς να προσαρμόζεται σε πολλές και διαφορετικές καταστάσεις χωρίς να χάνει το κέφι και την αισιοδοξία του. Σε ένα ταξίδι αναψυχής, όποια δυσκολία κι αν αντιμετωπίσεις, απλά την προσπερνάς και φροντίζεις να περάσεις όμορφα.

Να ανοίγουν τους ορίζοντές τους

Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν συχνά έρχονται σε επαφή με ήθη, έθιμα, ανθρώπους και εμπειρίες έξω από τον  μικρόκοσμο της καθημερινότητάς τους, ενώ γνωρίζουν νέες ιδέες και αντιλήψεις. Τα ερεθίσματα που παίρνουν τους βοηθούν να σκεφτούν διαφορετικά και να ανοίξουν τους ορίζοντές τους. Με τα ταξίδια, δεν θαυμάζεις απλά νέα τοπία αλλά γνωρίζεις νέους κόσμους που διευρύνουν  την φαντασία και το πνεύμα σου. Ένα παιδί, λοιπόν, που ταξιδεύει, γίνεται ένας ενήλικας με ελεύθερη και ανοιχτή σκέψη.

Να αποδέχονται το «ξένο» και το διαφορετικό

Σε μία εποχή που ο ρατσισμός όσο πάει και αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι επιτακτική ανάγκη να μάθουμε στην νέα γενιά να αποδέχεται και να σέβεται το διαφορετικό. Τα ταξίδια είναι, ίσως, το ισχυρότερο όπλο κατά του ρατσισμού, αφού οι ταξιδιώτες γνωρίζουνε νέες κουλτούρες και ανθρώπους με διαφορετικές συνήθειες, χρώμα, γλώσσα ή θρησκεία. Η αγάπη και η αποδοχή, όμως, για να μπορέσει να ισχύσει, απαιτεί ως βασική προϋπόθεση τον αλληλοσεβασμό. Τα παιδιά, λοιπόν, μαθαίνουν όχι μόνο να σέβονται το διαφορετικό, αλλά να διεκδικούν και τον σεβασμό των άλλων, να βάζουν τα όριά τους και να χτίζουν μια πραγματικότητα ελεύθερη, δίκαιη και ειρηνική.

Να συνειδητοποιούν πως η ευτυχία δεν αγοράζεται με χρήματα

Τα παιδιά της γενιάς μας στην πλειονότητά τους, θεωρούν ευτυχία ένα νέο παιχνίδι στον υπολογιστή, μία βόλτα στον παιδότοπο ή μια παιδική ταινία στον κινηματογράφο κάποιου εμπορικού κέντρου. Η ευθύνη, φυσικά, δεν είναι δική τους. Όλο αυτό οφείλεται στις κοινωνικές δομές και τον τρόπο ζωής της σύγχρονης πραγματικότητας. Εάν, λοιπόν, ανήκετε στους γονείς που ανησυχούν για τον ενδεχόμενο εθισμό των παιδιών τους στα υλικά αγαθά και τις οθόνες, μπορείτε να δοκιμάσετε τα ταξίδια. Αντί να ξοδέψετε χρήματα για το καινούριο iphone ή ένα νέο tablet των παιδιών, χαρίστε τους ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη, μία πεζοπορία στο φαράγγι της Σαμαριάς ή μια επίσκεψη στο μουσείο του Λούβρου. Κοινές, οικογενειακές αναμνήσεις που θα τα βοηθήσουν να αντιληφθούν την ομορφιά της ζωής και να συνειδητοποιήσουν πως η πραγματική ευτυχία δεν αγοράζεται!

Να αποκτούν βιωματικές γνώσεις που δεν θα ξεχάσουν ποτέ

Αν θες να μάθεις κάτι σε ένα παιδί, μην του το πεις – δείξ’ του το! Όλα αυτά που ένα μικρό παιδί βλέπει, ακούει και αφουγκράζεται σε ένα ταξίδι, τα αφομοιώνει βιωματικά και του μένουν για πάντα. Ο 500 ετών πλάτανος στο κέντρο της Μακρινίτσας, ένας καταρράκτης στη Σαμοθράκη, μια βόλτα με πλωτό ταξί στην Βενετία ή το πρώτο αεροπλάνο στο τεχνικό μουσείο της Βιέννης, είναι ερεθίσματα που βάζουν τα παιδιά στη διαδικασία να ξεκινήσουν μεγάλες συζητήσεις και να κάνουν τις δικές τους έρευνες ώστε να ξεδιψάσουν την περιέργειά τους. Ένα σύντομο ταξίδι με αεροπλάνο ή καράβι, μπορεί να καταλήξει σε ένα άλλο, μεγαλύτερο: το υπέροχο ταξίδι της γνώσης.

Να δεθούν μαζί σας και να μοιραστούν κοινές, αξέχαστες εμπειρίες

Το σημαντικότερο, ίσως, όφελος της οικογένειας που ταξιδεύει συχνά, είναι πως μοιράζεται όμορφες στιγμές, συνεργάζεται για να λύσει τα προβλήματα που προκύπτουν, συζητάει, γελάει, μαθαίνει και γνωρίζει καινούριους ανθρώπους και μέρη. Και όταν όλα αυτά συμβαίνουν σε έναν ξένο τόπο, η συσπείρωση της οικογένειας είναι ακόμα μεγαλύτερη ενώ το δέσιμο που δημιουργείται ανάμεσα της είναι πολύ δύσκολο να κλονιστεί!

mama365.gr