Κεφίρ: Ένας πολύτιμος σύμμαχος της καλής υγείας

Έχει κατακλύσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ, κυκλοφορεί σε διάφορες δελεαστικές γεύσεις και απολαμβάνει την προσοχή όλο και περισσότερων ανθρώπων που αποφασίζουν να θωρακίσουν την υγεία τους. Το μυστικό των ανθρώπων του Καυκάσου και των λαών της Μέσης Ανατολής εδώ και αιώνες βρίσκεται σε κάτι περίεργους λευκούς κόκκους που όταν προστίθενται στο γάλα φτιάχνουν ένα μείγμα που κάνει πολλά περισσότερα καλά από το να ρυθμίζει απλώς την πεπτική υγεία μας.

Είναι εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι ένα μόνο τρόφιμο αρκεί για να προσφέρει στον οργανισμό πολλαπλά οφέλη. Το κεφίρ είναι ένα από αυτά και επειδή υποστηρίζεται ότι συμβάλλει στη μακροζωία, θωρείται και «ελιξήριο της ζωής».

Η προέλευση της περίεργης λέξης είναι τουρκική (keyif) και εννοεί την καλή αίσθηση, την ευχαρίστηση που νιώθουμε μετά το φαγητό. Η κυρίως δύναμή του βρίσκεται στα προβιοτικά του που είναι περισσότερα από αυτά του γιαουρτιού. Έτσι ρυθμίζει την εντερική λειτουργία, βελτιώνει τα συμπτώματα όσων υποφέρουν από δυσανεξία στη λακτόζη, θεραπεύει από διάρροια και δυσκοιλιότητα (πολλοί ισχυρίζονται ότι επισκέπτονται συχνότερα την τουαλέτα όταν καταναλώνουν τακτικά κεφίρ) γιατί αφομοιώνεται ευκολότερα από τον οργανισμό από ό,τι το γάλα και μειώνει το πρήξιμο.

Ξεκινώντας την κατανάλωσή του ωστόσο, πολλοί παραπονιούνται για πρήξιμο, κάψιμο και ευαισθησία στο στομάχι και την κοιλιά, γι’ αυτό συνιστάται η εισαγωγή του στη διατροφή να γίνεται σταδιακά και σε μικρές ποσότητες έως ότου ο οργανισμός εξοικειωθεί.

Περιλαμβάνει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες, τονώνει το ανοσοποιητικό με την ανοσοκατασταλτική δράση του να συγκεντρώνεται στο γαστρεντερικό σύστημα, το οποίο χάρη στο κεφίρ θωρακίζεται αποτελεσματικά και καταπολεμά τους ιούς και τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Ύστερα από όλα αυτά, η υγεία της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού είναι παραπάνω από βέβαιη.

Κεφίρ: Ένας πολύτιμος σύμμαχος της καλής υγείας

Διαθέτει αρκετή βιταμίνη D, συμβάλλει στην αποτοξίνωση του σώματος και τη μείωση του λίπους.

Δρα κατά της οστεοπόρωσης βελτιώνοντας την υγεία των οστών, καθώς μια μικρή μόνο ποσότητα (ένα ποτήρι 175 ml) δίνει το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου. Έρευνες έχουν δείξει ότι διαθέτει προστατευτική δράση κατά του καρκίνου.

Επιπλέον, ένα μόνο ποτήρι περιέχει 20% φώσφορο, υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, καλά ποσοστά βιταμινών Β12 και Β9, λίγο μαγνήσιο, οργανικά οξέα και πεπτίδια, ελάχιστες θερμίδες (περίπου 100), χαμηλά επίπεδα νατρίου και χοληστερόλης, 3-6 γρ. λίπους ανάλογα το γάλα που έχει χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του και 7-8 γρ. υδατανθράκων.