Jackfruit: Το vegan «κρέας» που τρελαίνει τους πάντες

Όσο περνάνε τα χρόνια τόσο ξεπετάγονται από το πουθενά άνθρωποι πιστοί στο vegan-ισμό. Γι’ αυτό άλλωστε τα σούπερ μάρκετ προσπαθούν να προμηθεύονται τρόφιμα της ίδιας θρεπτικής αξίας με το κρέας ή έστω με συστατικά που βοηθούν τον οργανισμό ακόμα και όταν απέχει από αυτό.

jackfruit είναι ένα από αυτά τα τρόφιμα. Σίγουρα θα τα έχετε δει σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε video ή σε εικόνες. Τα φρούτα αυτά είναι συγγενείς με τα μούρα και τα σύκα. Εξωτερικά το jackfruit είναι ένα πράσινο, ενώ εσωτερικά αποτελείται από πολλούς κίτρινους βολβούς. Οι σπόροι μπορούν επίσης να μαγειρευτούν, να καταναλωθούν μόνοι τους ή να αλεθούν σε αλεύρι.

https://www.instagram.com/p/BoNpNjKns1s/?utm_source=ig_embed

Το φυτό προέρχεται από τη νοτιοδυτική Ινδία, όπου αναπτύσσεται άφθονα και μπορεί να βρεθεί και στις ανατολικές Ινδίες, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και την Ινδονησία. Είναι το μεγαλύτερο φρούτο που παράγεται σε δένδρα στον κόσμο και μπορεί να ζυγίσει ως και 100 κιλά.

Αυτό το φρούτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά φαγητά ενώ όταν είναι ώμο έχει γεύση που θυμίζει τον ανανά, το μάνγκο ή την μπανάνα.

Εκτός αυτού τα θρεπτικά συστατικά του είναι πολλά και ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς περιέχει βιταμίνες και ανόργανα συστατικά όπως βιταμίνη Α και C, πρωτεΐνες, ίνες, ριβοφλαβίνη, μαγνήσιο και κάλιο. Οι σπόροι είναι επίσης υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και σίδηρο. Για τους vegan, είναι το τρόφιμο που αντικαθιστά το κρέας στη διατροφή τους.