Πρόγραμμα εορτασμού απελευθερώσεων σε Καστοριά και Άργος Ορεστικό

Την επέτειο των 106 χρόνων από την απελευθέρωση της Καστοριάς εορτάζει η πόλη καθώς και τον πολιούχο της Άγιο Μηνά.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου με Ομιλίες στα Σχολεία Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης με θέμα το Ιστορικό της Απελευθέρωσης της Καστοριάς από τον τουρκικό ζυγό. Θα ακολουθήσει  Προσκύνημα στα Ηρώα των Πεσόντων από τους μαθητές.

Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός Χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Αρτης κ.κ.Καλλινίκου  και Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ  στον Ι.Ν.Πολιούχου Αγίου Μηνά Καστοριάς. Στις 6 το απόγευμα θα γίνουν τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης φωτογραφιών του Λεωνίδα Παπάζογλου στο Αρχοντικό Βέργου.

Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου στις 7 το πρωί  θα τελεστεί Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Πολιούχου Αγίου Μηνά Μηνά Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου ΄Αρτης κ.κ.Καλλινίκου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών  Γρεβενών  κ.κ.Δαβίδ και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. κ. Σεραφείμ. Στις 10:35 Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Μηνά του Θαυματουργού και των Τιμίων Λειψάνων προς τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό. Θα ακολουθήσει Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την  κ.Σόνια Ευθυμιάδου-Παπασταύρου Δασκάλα Δημοτικού Σχολείου Μαυροχωρίου. Στις 12 το μεσημέρι θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων στην πλατεία Μακεδονομάχων. Στις 12:30 θα ξεκινήσει η καθιερωμένη παρέλαση. Την ίδια μέρα στις 5:30 το απόγευμα  Θα τελεστεί Πανηγυρικός  μεθεόρτιος Εσπερινος στον Μητροπολιτκό Ναό. Θα ακολουθήσει μεταφορά της Ιεράς Εικόνας με πομπή στο ομώνυμο Ιερό Ναό.  Τέλος στις 7:30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί καλλιτεχνική εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ.

Επέτειος  της απελευθέρωσης του Άργους Ορεστικού

Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου εορτάζεται η επέτειος Απελευθέρωσης του Άργους Ορεστικού από τον τουρκικό ζυγό.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: στις 8 το πρωί θα τελεστεί όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Πολιούχου Αγίας Παρασκευής, στις 11 το πρωί θα τελεστεί Δοξολογία και  εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Ευάγγελο Σιώμο, καθηγητή φυσικής αγωγής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Άργους Ορεστικού. Στις 11:30  στο Ηρώο Πεσόντων θα τελεστεί  επιμνημόσυνη δέηση και Απότιση φόρου τιμής από τα τμήματα σημαιοφόρων και παραστατών των σχολείων Α΄/βάθμιας και Β΄/βάθμιας Εκπαίδευσης. Θα ακολουθήσει Κατάθεση στεφάνων.

Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η  Παρέλαση μαθητών, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου.θα ακολουθήσει στο Δημοτικό Κατάστημα δεξίωση για το κοινό. Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων το Σάββατο στις 8 το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο Άργους Ορεστικούθα δοθεί Μουσική παράσταση “Τα κύματα της αγάπης – Αυτό είναι αγάπη» με τον τενόρο Σταύρο Σαλαμπασόπουλο. Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου στις 6:30 Πολιτιστικό Κέντρο Άργους Ορεστικού θα γίνει   συνάντηση χορευτικών συγκροτημάτων Δήμου Άργους Ορεστικού.