Το τραπέζι του Πάσχα: διαχειριστείτε το έξυπνα

Το τέλος της νηστείας του Πάσχα έρχεται με ένα μεγάλο φαγοπότι με μαγειρίτσα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και ακολουθείται από ένα ακόμη μεγαλύτερο την Κυριακή του Πάσχα, με αρνί στη σούβλα, κοκορέτσι και πλήθος άλλων εδεσμάτων που οι περισσότεροι συνδέουν με τη θρησκευτική αυτή γιορτή.

Σαν να μην αρκούσε, όμως, η υπερβολή των τραπεζιών αυτών που είναι φορτωμένα με κορεσμένα λιπαρά, η υπερφαγία των ημερών έρχεται να μας χτυπήσει την πόρτα έπειτα από μια νηστεία και συγκρατημένη διατροφή, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να παθαίνει ένα σοκ.

Αν καταναλώνετε κρέας, σίγουρα είναι δύσκολο να απέχετε από αυτή τη γιορτή. Μπορείτε, όμως, να προστατέψετε τον εαυτό σας με διάφορους τρόπους και πολλές έξυπνες επιλογές, που θα σας βοηθήσουν και να χαρείτε την ημέρα και να μην προκαλέσετε δυσφορία στον εαυτό σας.

Έξυπνες συμβουλές για τα εορταστικά τραπέζια
-Η μαγειρίτσα το μεγάλο Σάββατο είναι η πρώτη σας επαφή με κρέας έπειτα από το διάστημα νηστείας. Φροντίστε να την καταναλώσετε με μέτρο, μαζί με μπόλικη σαλάτα και αποφύγετε την κατανάλωση και άλλων τροφών, όπως αβγών, ψωμιού ή άλλων κρεατικών, ούτως ώστε ο οργανισμός να επανέλθει πιο ομαλά και να μην πάθει σοκ. Μην ξεχνάτε ότι το γεύμα αυτό πραγματοποιείται αργά το βράδυ και είναι από μόνο του βαρύ. Για να καταναλώσετε λιγότερο φαγητό, μπορείτε να φάτε ένα φρούτο ή λίγη σαλάτα πριν την Ανάσταση.

-Μην καταναλώσετε πολύ αλκοόλ μαζί με τη μαγειρίτσα σας. Ένα ποτηράκι κρασί αρκεί και μην ξεχνάτε το νερό. Την Κυριακή του Πάσχα καταναλώστε 1-2 ποτηράκια.

-Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα μην πάρετε για πρωινό τα πρώτα κοκορέτσια. Φάτε λιτά, δημητριακά με γάλα, ένα σάντουιτς με αβοκάντο, μια φρουτοσαλάτα ή ένα smoothie και αν θέλετε, συνοδέψτε ό,τι φάτε με ένα πασχαλινό κουλουράκι.

Μην τσιμπολογάτε κοκορέτσι κάθε τρεις και λίγο. Δοκιμάστε μια μπουκιά και περιμένετε μέχρι να έρθει η ώρα του μεσημεριανού. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι μια μερίδα κοκορέτσι ξεπερνά τις 300 θερμίδες και είναι πλούσιο σε νάτριο και λίπος. Αν το τσιμπολογάτε όλο το πρωί, δεν θα ξέρετε πόσο καταναλώνετε.

-Λόγω του ότι αυτές τις ημέρες καταναλώνετε πολλά κορεσμένα λιπαρά από τα κρέατα, προσέξτε μην το παρακάνετε και με τα αυγά. Μπορείτε να φάτε ένα, αλλά μην ξεφύγετε, καθώς η χοληστερίνη τους προστίθεται σε αυτή του κρέατος. Θα τα έχετε, άλλωστε, στη διάθεσή σας τις επόμενες ημέρες.

-Προτού βάλετε οτιδήποτε άλλο στο πιάτο σας, γεμίστε το μισό με σαλάτα. Έτσι θα αφήσετε λιγότερο χώρο για τα κρεατικά και θα εμπλουτίσετε το βεβαρυμένο γεύμα σας με βιταμίνες και φυτικές ίνες, που σίγουρα το έντερο τις έχει ανάγκη.

-Προτιμήστε κατσίκι από αρνί, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά από το αρνί. Παρ’ όλ’ αυτά μην το παρακάνετε, καθώς παραμένει πλούσιο σε λιπαρά και νάτριο, στέλνοντας την πίεση, τη χοληστερίνη και το ουρικό οξύ ψηλά (τα νεαρά ζώα παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες που ανεβάζουν το ουρικό οξύ).

-Πείτε «όχι» στην πέτσα του κρέατος και προτιμήστε το ψαχνό, για να μειώσετε λίγο θερμίδες και λιπαρά.

-Αποφύγετε τα πολλά ψωμιά και τα πολλά συνοδευτικά. Προτιμήστε κρέας με σαλάτα και λίγο τζατζίκι ή μουστάρδα.

-Την ώρα του επιδορπίου, φάτε μια μπουκιά τσουρέκι κι όχι ολόκληρη φέτα ή ένα μικρό πασχαλινό κουλουράκι, το οποίο μπορεί να αποδίδει 80-90 θερμίδες το ένα. Επειδή και τα δύο έχουν αρκετή ζάχαρη και λιπαρά από το βούτυρο, προτιμήστε να τα καταναλώσετε κάποια άλλη στιγμή/ημέρα κι όχι έπειτα από ένα τόσο λιπαρό γεύμα.

-Το βράδυ της ίδιας ημέρας φάτε ελαφριά, κατά προτίμηση μια πράσινη σαλάτα.

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα