Η τρομακτική αλήθεια για την κακοποίηση των εγκύων γυναικών στην Ελλάδα

Μπορεί η εγκυμοσύνη να αποτελέσει προϋπόθεση για να σταματήσει η βία μέσα στην οικογένεια;

Η σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική και λεκτική κακοποίηση που υφίσταται η γυναίκα πριν την εγκυμοσύνη από τον σύντροφό της, θα συνεχιστεί στο μεγαλύτερο μέρος των περιπτώσεων και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας. Επίσης, προσθέτει ότι ο χαρακτηρισμός της εγκυμοσύνης ως «ανεπιθύμητης», η διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας μπορεί να πυροδοτήσουν βίαιη συμπεριφορά του συντρόφου, η οποία δεν αποκαλύπτεται, συνήθως, λόγω ντροπής και φόβου για αντίποινα.

Μεγαλύτερες οι πιθανότητες βίας στις γυναίκες με «ανεπιθύμητη» εγκυμοσύνη

Εκτιμάται ότι περίπου μία στις 16 γυναίκες στην Ελλάδα πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή, τόσο της γυναίκας, όσο και του εμβρύου. Οι γυναίκες με «ανεπιθύμητη» εγκυμοσύνη, είναι τρεις φορές πιο πιθανό να βιώσουν κακοποίηση από τον σύντροφό τους σε σχέση με τις γυναίκες με προγραμματισμένη εγκυμοσύνη, καθώς η εν λόγω κατάσταση μπορεί να μοιάζει απειλή σε έναν σύντροφο που θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο.

Ποιες είναι οι αιτίες άσκησης βίας από τον σύντροφο και ποιοι οι κίνδυνοι για τη μητέρα και το έμβρυο

Εκτός από την «ανεπιθύμητη» εγκυμοσύνη, οι οικονομικές δυσκολίες, η ζήλεια και ο θυμός προς το αγέννητο παιδί, είναι ορισμένοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να ασκηθεί βία. Οι κίνδυνοι, λόγω της κακοποίησης των γυναικών κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, είναι μεταξύ άλλων ο θάνατος της μητέρας, ο πρόωρος τοκετός, η ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου, η γέννηση χαμηλού βάρους νεογνού, οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη λόγω τραύματος, η αποκόλληση του πλακούντα, η αποβολή, ο θάνατος του εμβρύου ή εμφάνιση λοιμώξεων στη μητέρα.

Μεγαλύτερα τα ποσοστά θανάτου σε περιπτώσεις βίας, παρά σε περιπτώσεις προβλημάτων υγείας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ποσοστά αποβολών, διακοπής της κύησης και νεογνικών θανάτων σε κακοποιημένες γυναίκες είναι μεγαλύτερα σε σύγκριση με γυναίκες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως άσθμα ή επιληψία.

Οι εγκυμονούσες φοβούνται να μιλήσουν

Δυστυχώς, η ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα από τα λιγότερο αναφερόμενα προβλήματα και δεν αποκαλύπτεται στον βαθμό που συμβαίνει.

Οι γυναίκες διστάζουν, συνήθως, να αποκαλύψουν την αλήθεια λόγω ντροπής και φόβου για αντίποινα. Τις περισσότερες φορές, δε, οι γυναίκες που επισκέπτονται τον γιατρό συνοδεύονται από τον σύντροφό τους, με αποτέλεσμα η παρουσία του να δρα ως αποτρεπτικός παράγοντας για τη γυναίκα, ώστε να παραδεχθεί τη βία από τον σύντροφό της.

Αναφορά του προβήματος και λήψη μέτρων

Η κοινωνία πρέπει να ενθαρρύνει την αναφορά – καταγγελία βίαιων συμπεριφορών προς τις εγκύους και να στηρίξει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Αναγκαία, κρίνεται επίσης, η λήψη μέτρων για την αποτροπή της γυναικείας κακοποίησης.
Τέλος, απαραίτητη είναι και η δημιουργία προγραμμάτων ελέγχου στα μαιευτήρια, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στον εντοπισμό των γυναικών που έχουν υποστεί σωματική βία, καθώς και προγράμματα παρεμβάσεων και υποστήριξης, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν τον σύντροφό τους και να μειώσουν τη βία.

ΑΠΕ