Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία – αισθητός στην Καστοριά

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού – Μεσογειακού EMSC), σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης (26/11) στις 03:54 (04:54 ώρα Ελλάδος), σε υποθαλάσσια περιοχή της Αδριατικής, κοντά στις αλβανικές ακτές.

Μία ώρα πριν τον κύριο σεισμό, στις 3:47, σημειώθηκε μία πρώτη ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία αναστάτωσε τους κατοίκους και αρκετοί βγήκαν στους δρόμους. Μετά τα 6,4 Ρίχτερ ακολούθησαν μετασεισμοί, οι οποίοι είχαν μέγεθος 5,1 και 5,3 Ρίχτερ οι μεγαλύτεροι, ενώ έχουν καταγραφεί μετασεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ.

Το εστιακό βάθος του σεισμού, σύμφωνα με την εκτίμηση του EMSC, υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Ελλάδα (Καστοριά, Κατερίνη, Πιερία, Ιωάννινα και Κέρκυρα), την Ιταλία και τα Σκόπια.

Από τις πρώτες εικόνες από τα αλβανικά τηλεοπτικά δίκτυα ο σεισμός φαίνεται να έχει προκαλέσει αρκετές υλικές ζημιές, ενώ ένα κτίριο κατέρρευσε. Υπάρχουν μάλιστα και πληροφορίες για τραυματίες και εγκλωβισμένους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε ότι ένα άτομο σκοτώθηκε στο Κούρμπιν, όταν πανικοβλήθηκε λόγω του σεισμού και πήδηξε από το μπαλκόνι. Όπως δήλωσε η υπουργός Υγείας της Αλβανίας Ogerta Manastirliu, υπάρχουν τουλάχιστον 150 τραυματίες που έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία. «Είμαστε σε επιφυλακή και στο πλευρό των ιατρικών ομάδων», δήλωσε η υπουργός.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο 7 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Δυρράχιο, η οποία βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά από τα Τίρανα. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 04:54 και είχε εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Ινστιτούτο, η δόνηση ήταν μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, με άλλες πηγές να κάνουν λόγο για 6,3 Ρίχτερ, ενώ αρχικά είχε μετρηθεί 6,6 Ρίχτερ.

Πολλοί τραυματίες σύμφωνα με την κυβέρνηση. Δύο εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Αλβανίας, είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ότι οι πιο εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια έχουν καταγραφεί στο Δυρράχιο και πρόσθεσαν πως πολλοί τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο των Τιράνων.

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά τον κύριο σεισμό ο κόσμος άρχισε να τρέχει στους δρόμους, με ορισμένους να κρατούν βρέφη στην αγκαλιά τους. Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές εκτός από το Δυρράχιο, σε Τίρανα, Φίερι και Λέζια.