Το μήνυμα είναι σαφές: Αλκοόλ και Οδήγηση δεν πάνε μαζί

Θέλεις να βγεις για ένα ποτό και δεν ξέρεις αν μπορείς να πάρεις το αυτοκίνητό σου ή να γυρίσεις με ταξί; Ήπιες ένα ποτήρι κρασί και θες να βεβαιωθείς ότι είσαι σε θέση να οδηγήσεις με ασφάλεια;

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι το αλκοόλ επηρεάζει τις αντιδράσεις σου, καθιστώντας την οδήγηση επικίνδυνη τόσο για τη δική σου σωματική ακεραιότητα όσο και των άλλων.
Παρά το γεγονός ότι ο νόμος που ορίζει αυστηρά όρια κατανάλωσης και ποινές, υπάρχει για να εξασφαλίζει ασφαλή οδήγηση, τα υψηλά ποσοστά ατυχημάτων και θανάτων λόγω αλκοόλ, παγκοσμίως, αποδεικνύουν το αντίθετο. Μόνο στην Ελλάδα, σκοτώνονται ετησίως 2.000 συνάνθρωποί μας, και περιθάλπουμε 4.000 βαριά και 30.000 ελαφρά τραυματισμένους σε τροχαία ατυχήματα, με τους νέους να ανέρχονται στο 30% των θυμάτων.

Η οδήγηση επηρεάζεται ακόμη και με επίπεδα αλκοόλ κάτω των νόμιμων.

Για να οδηγήσεις με ασφάλεια είναι απαραίτητο να έχεις καλή όραση, να αντιλαμβάνεσαι σωστά τους ήχους και ο χρόνος αντίδρασης να είναι ταχύτατος. Το αλκοόλ ως κατασταλτικό εξασθενίζει τις αισθήσεις και επηρεάζει τις αντιδράσεις σου, ακόμα κι αν έχεις πιεί μόνο ένα ποτό.

 Αλκοόλ και οδήγηση δεν συνδυάζονται ποτέ!

Αν πιεις και οδηγήσεις, διακινδυνεύεις τη σωματική σου ακεραιότητα καθώς και των άλλων. Διακινδυνεύεις επίσης να συλληφθείς και να καταδικαστείς για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, μια εμπειρία που περιλαμβάνει δικαστικά έξοδα, υψηλότερη ασφάλεια οχήματος, πρόστιμα, απώλεια άδειας οδήγησης ή και φυλάκιση.

Αν πηγαίνεις σε φίλους για φαγητό εκτός πόλης ή βγαίνεις απλά για ένα ή δύο ποτά, η καλύτερη συμβουλή είναι να συμφωνήσεις από πριν ποιος θα είναι ο οδηγός της παρέας ή να κανονίσεις την επιστροφή σου με ταξί ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Δεν οδηγώ, όταν δεν είμαι σε θέση να οδηγώ. Τόσο απλά για όλους τους οδηγούς»