Τι πρέπει να ξέρουμε για τις διατροφικές ζαβολιές των γιορτών

Όταν υπερβάλλουμε στο γεύμα μας, στις γιορτές, σε μια μάζωξη, σε μια έξοδο για φαγητό, το βάρος μας δεν επηρεάζεται τόσο άμεσα όσο νομίζουμε. Στην πραγματικότητα, το βάρος μας κατασταλάζει έπειτα από 4-5 ημέρες μετά την υπερφαγία κι αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα μας προσπαθεί να προσαρμοστεί στο πλεόνασμα που του δίνουμε.

Όλα ακούγονται απλά μέχρι εδώ, αλλά χρειάζεται προσοχή, καθώς αυτές οι προσαρμογές απαιτούν διαφορετικό χρονικό διάστημα για τον καθένα μας. Ανάλογα, λοιπόν, με τις γονιδιακές μας καταβολές και τη φυσική μας κατάσταση, ο χρόνος που χρειάζεται μπορεί να ποικίλλει από 3 έως 7 ημέρες.

Τι συμβαίνει, όμως, αυτό το χρονικό διάστημα; Ουσιαστικά το σώμα μας δουλεύει «διπλοβάρδια», δηλαδή με πολύ εντατικό ρυθμό για να τα βγάλει πέρα και το πιο κρίσιμο σημείο είναι το πώς θα κινηθούμε διατροφικά τις επόμενες ημέρες μετά τις ατασθαλίες.

Αν το διάστημα που το σώμα μας προσπαθεί ήδη εντατικά να καλύψει το πρώτο πλεόνασμα κάνουμε και δεύτερη «ζαβολιά», τότε το πιο πιθανό είναι να μην μπορέσει και να μην προλάβει να ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα το βάρος μας να ανέβει σημαντικά.

Κι ενώ εσείς μπορεί να έχετε την εντύπωση ότι μόνο δυο φορές ξεφύγατε ή να ζυγιστείτε έπειτα από μια κραιπάλη και να μην δείτε αμέσως αλλαγή στα κιλά, το αποτέλεσμα στη συνέχεια μπορεί να είναι απογοητευτικό και το τέλος των γιορτών να σας βρει σε… διαμάχη με τη ζυγαριά σας.

Τι να θυμάστε
Αν κάνετε συχνά… ζαβολιές, προσέχετε οι ημέρες που θα μεσολαβήσουν ανάμεσα σε δυο ατασθαλίες να είναι αρκετές, ώστε το σώμα να πάρει το χρόνο του, να ανταποκριθεί και να προσαρμοστεί. Προσοχή, λοιπόν στις υπερβολές γενικά, αλλά και στη συχνότητα με την οποία τις πραγματοποιείτε.

Γιώργος Μίλεσης MSc Κλινικός Διαιτολόγος