Γιατί ξεκίνησε η επιχείρηση “ήσυχες νύχτες” για τον περιορισμό του ιού

Στη διακοπή κάθε κρίκου της εφοδιαστικής αλυσίδας αποβλέπει η νέα δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με σκοπό να διακόψει την προμήθεια ποτών και άλλων προϊόντων που κατανάλωνε κυρίως η νεολαία τις μεταμεσονύκτιες ώρες. Η τελευταία, έδινε καθημερινά ραντεβού σε πλατείες και προαύλιους χώρους δημόσιων κτιρίων ή ακόμη και εκκλησιών, όταν το ρολόι έδειχνε 12 τα μεσάνυχτα και τα μπαρ κατέβαζαν ρολά στις περιοχές εκείνες, όπου έχουν ληφθεί πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Στοχεύοντας κυρίως τους ασυμπτωματικούς φορείς της νόσου, στην πλειοψηφία τους νέους, στο εξής τα καταστήματα μεταμεσονύχτιας λιανικής πώλησης, δηλαδή περίπτερα, κάβες και μίνι μάρκετ θα είναι κλειστά:

· Στην Περιφέρεια Αττικής,

· στην Ημαθία,

· στο Κιλκίς,

· στην Πέλλα,

· στην Πιερία,

· στη Χαλκιδική,

· στα Χανιά,

· στο Ηράκλειο Κρήτης,

· στη Ζάκυνθο,

· στη Λέσβο και

· στη Μύκονο,

σε όλους δηλαδή τους νομούς που έχουν τεθεί σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, όπου θα λειτουργούν μόνο -και κατ’ εξαίρεση-τις μεταμεσονύκτιες ώρες τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων.

Η κυβερνητική επιχείρηση… «ήσυχες νύχτες» τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα και με διάρκεια μέχρι τις 4 Οκτωβρίου. Ακόμη, ωστόσο, και στις παραπάνω περιοχές, όπου ισχύουν αυστηρότεροι περιορισμοί, αλλά και:

· στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

· στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης,

· στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας,

· στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας,

· στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας,

· στο Δήμο Βόλου,

· στη Σαντορίνη,

· στη Ρόδο,

· στην Κω,

· στην Πάρο και

· στην Αντίπαρο,

θα επιτρέπεται το take away, το drive through και το delivery για τα εστιατόρια, με εξαίρεση όμως την πώληση αλκοόλ.

Το σχέδιο «στεγανοποίησης» της νεολαίας περιλαμβάνει ακόμη και αναπροσαρμογή του ωραρίου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τόσο στις ζώνες αυστηρών περιοριστικών μέτρων, όσο και σε αυτές της επιδημιολογικής επιτήρησης. Συγκεκριμένα, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έκλειναν από τα μεσάνυχτα ως τις 7 το πρωί, θα μπορούν να λειτουργούν από τις 5 το πρωί -και όχι από τις 7- όπως ίσχυε μέχρι στιγμής. Πρόθεση της κυβέρνησης συνιστά, κυρίως, να εκλείψουν «τα φαινόμενα συνωστισμού, τα οποία παρατηρούνται κυρίως από νεαρής ηλικίας άτομα, μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, σε χώρους γύρω από περίπτερα και άλλα μαγαζιά που παρέχουν αλκοόλ» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, επιβεβαιώνοντας ότι η φιλοσοφία του νέου κύματος μέτρων αφορά στην νεανική «αντίσταση» στην εφαρμογή των κανόνων προστασίας.

Στους «αντάρτες», ωστόσο, συγκαταλέγονται πλην των νέων και οι κάτοικοι των Τρικάλων, καθώς η πόλη τους εμφανίζει τέτοια συσσώρευση υγειονομικού φορτίου, που οδήγησε τους ειδικούς στη λήψη ειδικών περιοριστικών μέτρων.

Συγκεκριμένα, το «πακέτο των Τρικάλων» περιλαμβάνει:

· αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης,

· απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο,

· υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

· Στους χώρους εστίασης επιτρέπονται έως 4 άτομα σε κάθε τραπέζι, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού που επιτρέπονται ως 6 άτομα.

· Αναστολή -σε ισχύ- της λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα και έως πλέον τις 5 το πρωί.

Πέρα από τα κατά τόπους εξειδικευμένα μέτρα, ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο χθες για μια «στρατηγική συνολική, η οποία αφορά σε μέτρα τα οποία εφαρμόζονται ήδη, με ελέγχους» από το Υπουργείο Υγείας, σε συνδυασμό «με μεγαλύτερη αστυνόμευση των χώρων που μπορεί να δημιουργηθούν συναθροίσεις, με αυστηρές ιχνηλατήσεις στο κομμάτι των κρουσμάτων και ιδιαίτερα των στενών επαφών». «Είναι ένα πακέτο μέτρων το οποίο έχουμε εφαρμόσει και σε άλλους Δήμους και το οποίο φέρνει αποτελέσματα» περιέγραψε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, καταλήγοντας πως «αυτό που χρειάζεται είναι όλοι να εφαρμόσουμε τα μέτρα και ειδικά όλοι οι κάτοικοι της Αττικής».