Ποιοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες τραυματισμού στις σκάλες

Ποιοι είναι πιο απρόσεκτοι κατεβαίνοντας μια σκάλα και θα μπορούσαν να τραυματιστούν; Ερευνητικά στοιχεία αποκαλύπτουν τους παράγοντες που οδηγούν στις πτώσεις των νεότερων ενηλικών

Αν και γνωρίζουμε ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς στις πτώσεις από μια σκάλα, μια πρόσφατη μελέτη θέτει εκ νέου προβληματισμούς σχετικά με τις συνήθειες και την προσοχή που επιδεικνύουν και οι νεότερες γενιές.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE, οι νεαρές γυναίκες ηλικίας 20 ετών έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν τραυματισμό ενώ κατεβαίνουν τις σκάλες, σε σύγκριση με τους άνδρες της ίδιας ηλικίας, παρουσιάζοντας 80% υψηλότερο ποσοστό τραυματισμών – η πιο σημαντική διαφορά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και τις ομάδες φύλου, με εξαίρεση τις γυναίκες άνω των 80 ετών.

Ο λόγος, σύμφωνα με τους ερευνητές, έγκειται κυρίως στα ψηλά τακούνια, αλλά και στη χρήση του κινητού τηλεφώνου, που θα μπορούσε να τους αποσπάσει τη δέουσα προσοχή, οδηγώντας σε σοβαρούς τραυματισμούς.

Συνολικά, οι πιο ευπαθείς ομάδες σε πτώσεις από σκάλες είναι τα παιδιά κάτω των τριών ετών, οι εικοσάρηδες και οι ενήλικες άνω των 85 ετών.