Το λαχανικό που έχει περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια και ενισχύει το ανοσοποιητικό

Αξίζει τον κόπο να βρείτε τρόπους για να ακολουθήσετε μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C, επειδή είναι μια θρεπτική ουσία που θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας. Αυτό ίσως το γνωρίζατε ήδη. Εκείνο, ωστόσο, που ενδεχομένως αγνοείτε είναι μια απρόσμενη πηγή της…

Για τη βιταμίνη C ως θρεπτική ουσία που τονώνει το ανοσοποιητικό έχουν γίνει αρκετές μελέτες. Όταν δεν έχετε αρκετή βιταμίνη C στον οργανισμό σας, είναι πιο πιθανό να πάθετε λοιμώξεις. Το μπρόκολο σας παρέχει την ποσότητα βιταμίνης C που μπορεί να σας βοηθήσει να τις αποφύγετε.

Οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις της βιταμίνης C βοηθούν επίσης το σώμα σας να προστατεύεται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες συνδέονται με διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ, των αυτοάνοσων νοσημάτων, του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και της νόσου του Πάρκινσον. Όταν δεν έχετε αρκετά αντιοξειδωτικά για να εξουδετερώσετε τις ελεύθερες ρίζες, τα κύτταρα σας κινδυνεύουν.

Το μπρόκολο σας παρέχει περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια. Από ένα φλιτζάνι μπρόκολο, λαμβάνετε 91 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο 135% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας.

Το μπρόκολο και οι αντικαρκινικές του ιδιότητες

Το μπρόκολο περιέχει επίσης ισχυρές ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρα σας από βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες  υποστηρίζουν οι ειδικοί. Μερικές από αυτές από αυτά καταστρέφουν ακόμη και τα καρκινικά κύτταρα. Σύμφωνα μάλιστα με μια παλιότερη μεγάλη έρευνα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας οι ουσίες που περιέχονται στο μπρόκολο ασκούν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου του πνεύμονα.

Ρυθμίζει το σάκχαρο και προστατεύει την καρδιά

Ακόμη, οι μελέτες δείχνουν ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στο μπρόκολο μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να οφείλεται στα αντιοξειδωτικά του μπρόκολου, όπως η βιταμίνη C. Ακόμη, σύμφωνα με τις  έρευνες των ειδικών οι φυτικές ίνες που περιέχει το μπρόκολο μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Με 2,5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά φλιτζάνι, το μπρόκολο αποτελεί μια καλή πηγή φυτικών ινών. Επιπλέον, σύμφωνα με μια ανασκόπηση 22 κλινικών δοκιμών, οι φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής και στεφανιαίας νόσου.

Τέλος, σύμφωνα με έρευνες, το μπρόκολο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτής της συσσώρευσης ασβεστίου. Όταν το ασβέστιο συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Θα πρέπει ωστόσο να έχετε υπόψη ότι τα θρεπτικά συστατικά καταστρέφονται κατά το μαγείρεμα. Έτσι, για να έχετε όλα τα οφέλη του είναι καλύτερα να το τρώτε στον ατμό ή ωμό.

Αυτό το γνωρίζατε;

Όσο περισσότερο βράζετε ή το μπρόκολο, τόσο πιο έντονη γίνεται η μυρωδιά του. Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να την αποφύγετε είναι να το κόψετε σε μικρά μπουκετάκια, να τα ρίξετε σε νερό που ήδη κοχλάζει και να τα αφήσετε λιγότερο χρόνο. Έτσι δεν θα καταστρέψετε και τα θρεπτικά συστατικά του.

Η διατροφική του αξία

  • Θερμίδες: 34 kcal
  • Λιπαρά: 0,4 g
  • Υδατάνθρακες: 7 g
  • Πρωτεΐνη: 2,8 g
  • Φυτικές ίνες: 2,6 g
  • Βιταμίνη C: 91,3 mg
  • Βιταμίνη Κ1: 102 μg
  • Φολικό οξύ: 65 μg
  • Σίδηρος: 0,69 mg