Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να πίνουμε τον καφέ μας

Λατρεύουμε τον καφέ. Και τι να μην λατρέψουμε σε αυτόν; Μας ξυπνά το πρωί, έχει ονειρική γεύση και πολλά οφέλη στην υγεία μας. Αλλά όσο κι αν αγαπάμε ένα ζεστό φλιτζάνι φρέσκου καφέ αμέσως μόλις σηκωθούμε από το κρεβάτι, φαίνεται πως αυτή δεν είναι η καλύτερη ώρα για να εκμεταλλευτούμε όλα όσα έχει να μας προσφέρει. Για την ακρίβεια, οι επιστήμονες έχουν βρει ότι υπάρχει ιδανικότερη ώρα για να καταναλώσουμε καφέ και να αδράξουμε όλα τα οφέλη του.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα κατανάλωσης του καφέ;

Αποδεικνύεται ότι η καλύτερη ώρα για να πίνετε καφέ δεν είναι τελικά αμέσως μόλις ξυπνήσετε, αλλά μία ώρα μετά. Κι αυτό διότι την ώρα που ξυπνάτε, η παραγωγή κορτιζόλης βρίσκεται στα ύψη, σύμφωνα με ερευνητές που δημοσίευσαν μία μικρή, αλλά άκρως ενδιαφέρουσα κλινική μελέτη.

Τείνουμε να θεωρούμε την κορτιζόλη ως την «ορμόνη του στρες» επειδή εκκρίνεται σε υψηλότερες ποσότητες όταν νιώθουμε πίεση ή ένταση από περιστάσεις που αντιλαμβανόμαστε ως απαιτητικές (και μειώνεται όταν καταναλώνουμε νόστιμη σοκολάτα). Αλλά η κορτιζόλη προσδιορίζεται και ως η «ορμόνη της εγρήγορσης», επειδή ο λόγος που το σώμα μας παράγει περισσότερη κορτιζόλη είναι επειδή αυξάνει τα επίπεδα εγρήγορσης (που στηρίζει την απόκριση «μάχης – φυγής» όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με στρεσογόνες καταστάσεις).

Γιατί όμως χρειάζεται να περιμένουμε μια ώρα;

Η κατανάλωση καφεΐνης όσο ο οργανισμός μας βρίσκεται ήδη στην αιχμή παραγωγής κορτιζόλης δίνει το σήμα στον οργανισμό να παράγει λιγότερη κορτιζόλη, σύμφωνα με του χρονο-φαρμακολόγους που μελετούν τον τρόπο που οι ουσίες (όπως η καφεΐνη) αλληλεπιδρούν με τους φυσικούς βιολογικούς ρυθμούς μας.

Και αυτό δεν υποβαθμίζει μόνο την επίδραση της καφεΐνης, αλλά επίσης λειτουργεί ενάντια στο φαινόμενο της εγρήγορσης που προσφέρει η κορτιζόλη. Και κάτι ακόμα χειρότερο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συνεισφέρει στην ανάπτυξη ανοχής στον καφέ.

Για να εκμεταλλευτείτε λοιπόν πλήρως τον πρωινό σας καφέ, δοκιμάστε να περιμένετε μία ώρα αφού ξυπνήσετε. Και όταν αρχίζετε να αναζητάτε και το δεύτερο φλιτζάνι καφέ, δοκιμάστε να το κάνετε και πάλι όταν η κορτιζόλη δεν βρίσκεται στην αιχμή παραγωγής της – τυπικά στη 1:00 το μεσημέρι και ανάμεσα στις 5:50 μ.μ – 6:30 μ.μ..