Τέλος τα πλαστικά μιας χρήσεως από 1η Ιουλίου του 2021

Ο υπουργός Ενέργειας προανήγγειλε την παροχή κινήτρων στους καταναλωτές για την ενίσχυση της ανακύκλωσης των πλαστικών μπουκαλιών

Την απόσυρση όλων των πλαστικών μίας χρήσης από 1η Ιουλίου του 2021 ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος το πρωί βρέθηκε στην παραλία του Σχινιά, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ελλάδα χωρίς Πλαστικά μίας Χρήσης».

Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε, η απόσυρση των πλαστικών από το δημόσιο θα ξεκινήσει έξι μήνες νωρίτερα, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου του 2021.

«Δίνουμε στην αγορά τη δυνατότητα να “ξεστοκάρει”» έσπευσε να επισημάνει, με νόημα.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε την παροχή κινήτρων στους καταναλωτές για την ενίσχυση της ανακύκλωσης των πλαστικών μπουκαλιών.

Έκανε δε λόγο για τη θέσπιση συμβολικού ανταποδοτικού τέλους σε όσους προχωρούν στην ανακύκλωση των γυάλινων φιαλών.

«Πιστεύουμε βαθιά σε αυτή την πρωτοβουλία, καθώς πρόκειται για μία πράσινη, φιλο-περιβαλλοντική πολιτική» επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

«Κάθε μέρα στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε ένα εκατομμύριο πλαστικά ποτήρια του καφέ» έσπευσε να προσθέσει, ενώ ανέφερε ότι το 85% των σκουπιδιών στη θάλασσα είναι πλαστικά, εκ των οποίων το 50% μίας χρήσεως.

«Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι λόγια, είναι έργα και προχωρούμε κάθε μέρα μπροστά: Απολιγνιτοποίηση, ηλεκτροκίνηση, εθνικό σχέδιο αναδασώσεων, απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Ποια είναι τα 9 Πλαστικά Μιας Χρήσης

  1. Δοχεία τροφίμων από φελιζόλ
  2. Δοχεία ποτών από φελιζόλ και τα καπάκια/καλύμματά τους
  3. Κυπελλάκια από φελιζόλ και τα καπάκια/καλύμματά τους
  4. Μπατονέτες
  5. Μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια)
  6. Πιάτα
  7. Καλαμάκια
  8. Αναδευτήρες ποτών
  9. Ράβδοι που στηρίζουν μπαλόνια.