Αξίζει πραγματικά το ακριβό κρασί;

Καθώς αυξάνεται η τιμή του κρασιού,  συμβαίνει κάτι περίεργο:

  • Οι λάτρεις του κρασιού τα απολαμβάνουν περισσότερο.
  • Αυτοί που δεν είναι φανατικοί του κρασιού τα απολαμβάνουν λιγότερο.

«Σε ένα δείγμα περισσότερων από 6.000 τυφλών γευσιγνωσιών, διαπιστώθηκε ότι η συσχέτιση μεταξύ της τιμής και της συνολικής βαθμολογίας είναι μικρή και αρνητική, υποδηλώνοντας ότι τα άτομα [χωρίς εκπαίδευση κρασιού] απολαμβάνουν κατά μέσο όρο ακριβότερα κρασιά ελαφρώς λιγότερο. Ωστόσο, για άτομα με εκπαίδευση στο κρασί, βρίσκουμε ενδείξεις θετικής σχέσης μεταξύ τιμής και απόλαυσης. “, όπως αναφέρει το winefolly.com.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί το ακριβό κρασί δεν έχει τόσο καλή γεύση για τους απλούς καταναλωτές του κρασιού; Και, αν αυτό είναι αλήθεια, μήπως είναι καλύτερα να μείνουμε λιγότερο ενημερωμένοι για τα αρώματα και τις γεύσεις του κρασιού; Μήπως η άγνοια είναι ευτυχία; Υπάρχει μια θεωρία για αυτό το ερώτημα.

“Το πιο φθηνό / χύμα κρασί έχει υπολειμματικά σάκχαρα.”

Πιστεύεται ότι τα υπολειμματικά σάκχαρα που συναντούμε σε φθηνά κρασιά και πολλούς ασκούς (και λείπει σε πολλά εκλεκτά κρασιά) είναι ο λόγος για τον οποίο τα φτηνά κρασιά τείνουν να θεωρούνται εξίσου απολαυστικά με τα εκλεκτά κρασιά.

Τι είναι τα υπολειμματικά σάκχαρα;

Η ζάχαρη στο κρασί ονομάζεται περιεκτικότητα σε υπολειμματικά σάκχαρα ή RS. Δεν προέρχεται συνήθως από σιρόπι ή ζάχαρη, αλλά από τα σάκχαρα που βρίσκονται στο μούστο (χυμός) σταφυλιών του κρασιού και περιλαμβάνουν φρουκτόζη και γλυκόζη. Κατά τη διάρκεια της οινοποίησης οι ζύμες  μετατρέπουν συνήθως όλη τη ζάχαρη σε αλκοόλη κάνοντας ένα ξηρό κρασί. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ζυμώνεται όλη η ζάχαρη από τις ζύμες αφήνοντας μικρή ποσότητα και έτσι το κρασί παρουσιάζει μια γλυκύτητα.

Γιατί τα υπολειμματικά σάκχαρα συνηθίζονται σε φθηνά κρασιά;

Αυτή η τεχνική είναι κοινή σε όλα τα είδη κρασιών από φθηνό σε ακριβό, αλλά χρησιμοποιείται πιο συχνά ως μέθοδος για τη βελτίωση της γεύσης των κρασιών που παράγονται με σταφύλια χαμηλότερης ποιότητας. Τα πιο ακριβά κρασιά δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνική, επειδή τα σταφύλια υψηλότερης ποιότητας προσφέρουν πλούσια στοιχεία χωρίς την ανάγκη RS.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε για την αίσθηση της γεύσης μας με το κρασί είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς ποσοτικοποιούμε την ποιότητα ως αίσθηση «πλούσιας γεύσης» ή «σώματος» στο κρασί. Δεδομένου ότι ο όγκος  στο κρασί μπορεί να επιτευχθεί με γλυκύτητα (την οποία δεν μπορείτε να δοκιμάσετε εύκολα), αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος για τον οποίο τα φθηνά κρασιά απολαμβάνονται εξίσου, αν όχι ελαφρώς περισσότερο, από τα ακριβά κρασιά της μελέτης.

Τα υπολειμματικά σάκχαρα δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό στο κρασί. Στην πραγματικότητα, πολλά εκλεκτά κρασιά περιέχουν κάποια υπολειμματικά σάκχαρα! 

Το ακριβό κρασί αξίζει τον κόπο;

Γιατί λοιπόν τα ακριβά κρασιά κοστίζουν περισσότερο και τι πληρώνουμε στο κρασί; Τα παρακάτω συμπεράσματα δείχνουν τι πληρώνετε όταν αγοράζετε φθηνό και ακριβό κρασί.

Οικονομικά κρασιά

  • Ψηλές στρεμματικές αποδόσεις
  • Λιγότερος ή καθόλου χρόνος σε βαρέλι
  • Μηχανική συγκομιδή σταφυλιών
  • Μείγμα σταφυλιών κρασιού
  • Συχνά υπολειμματική ζάχαρη για να προσθέσει όγκο

Ακριβότερα κρασιά 

  • Μικρή παραγωγή
  • Παρατεταμένος χρόνος σε γαλλικά δρύινα βαρέλια
  • Συγκομιδή με το χέρι
  • Φτιαγμένο με σταφύλια μιας ποικιλίας
  • Λίγη ή καθόλου υπολειμματική ζάχαρη

Όσον αφορά την αποτίμηση της αξίας του κρασιού, μπορούμε να δούμε ότι όσο λιγότερα ξοδεύουμε, τόσο λιγότερα χρήματα πηγαίνουν προς τα ποιοτικά σταφύλια. Και ενώ υπάρχουν πολλά νόστιμα προσιτά κρασιά, πρέπει να παράγονται σε μεγάλες ποσότητες για να είναι κερδοφόρα. Σε μαζική κλίμακα, πολλά αλλάζουν με την οινοποίηση για να διασφαλιστεί ότι το κρασί έχει γεύση συνεπή. Επίσης, υπάρχουν ορισμένες περιοχές όπου το κόστος των σταφυλιών (όπως η κοιλάδα Napa) είναι τέτοιο που η επιχείρηση θα ζημιωθεί εάν προσφέρει τα κρασιά, σε κάτι λιγότερο από μια υψηλή τιμή.

krasiagr