Πανηγυρίζοντας πάνω στο “πτώμα” της τοπικής αγοράς… του Kαταπέλτη

Εμποροπανήγυρης Άργους Ορεστικού, ένας θεσμός πολλών ετών με μεγάλη ιστορία, που κάθε χρόνο αποτελεί το απόλυτο shopping  festival της τοπικής μας οικονομίας. Δεν υπάρχει πιστεύω κάτοικος αυτού του Νομού, από το πιο απομακρυσμένο χωριό μέχρι και τις κεντρικές κωμοπόλεις-πόλεις, που να μην έχει επισκεφθεί έστω και για μια βόλτα τους εμπορικούς πάγκους της πανήγυρης, που δεν έχει καθίσει για φαγητό στις πνιγμένες από καπνό αυτοσχέδιες ταβέρνες, που δεν έχει πάρει τα παιδιά ή τα εγγόνια του από το χέρι για να περάσουν μια στιγμή ξενοιασιάς και παιχνιδιού στο λούνα Παρκ..

Μια ατμόσφαιρα γιορτινή , πολυπολιτισμική, όπου έμποροι από κάθε γωνιά της Ελλάδος αλλά και των Βαλκανίων, για μια ολόκληρη εβδομάδα, προσφέρουν την πραμάτεια τους στους Καστοριανούς και Δυτικομακεδόνες αγοραστές, σε τιμές (αλλά και ποιότητα) απίστευτα χαμηλές, μετατρέποντας το φθινοπωρινό Άργος Ορεστικό σε άλλο grand bazaar.

Οι επισκέπτες που συγκεντρώνονται μαζικά από όλα τα μέρη της Δυτικής Μακεδονίας, λυσσαλέα ξεχύνονται στους πάγκους της φθήνιας, διανύουν αμέτρητα χιλιόμετρα, ως ότου καταλήξουν στα προϊόντα που θα προμηθευτούν τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειες τους.

 Ένα φαινόμενο των καιρών που επίσης αξίζει να αναφέρουμε, είναι η προσέλευση όλο και περισσοτέρων βαλκανικής καταγωγής αγοραστών, βλέπε Αλβανία-Σκόπια, που ανεβάζουν ακόμη  περισσότερο τον ήδη αυξημένο αριθμό ημερήσιων επισκεπτών! Ταξιδιωτικά πρακτορεία, διοργανώνουν ημερήσιες εκδρομές, τόσο από την Αλβανία  όσο και από τα Σκόπια, και μεταφέρουν κόσμο με μόλις 8 ευρώ ανά άτομο.

Τρομερή κινητικότητα, τεράστιοι τζίροι, αμύθητα ποσά και τα περισσότερα από αυτά  «μαύρα», (παρά τους εντατικότατους ελέγχους των κλιμακίων της εφορίας). Με αμφιβόλου ποιότητας είδη ρουχισμού, σπιτιού, ένδυσης, τα οποία πωλούνται σε τιμές μικρότερες κάποιες φορές ακόμη και από το κόστος ενός καφέ, ενός σάντουιτς!!

Το τι κάνει ο καθένας, όταν ζούμε σε μια ελεύθερη αγορά είναι δικαίωμα του. Το πώς επιλέγει να δαπανήσει τα εναπομείναντα ευρώ του είναι γούστο και καπέλο του..

Αλλά, πιστεύω και το πιστεύω ακράδαντα, ότι το φετινό  πανηγύρι, θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα πολλών εμπορικών καταστημάτων,  και θα επιφέρει την χαριστική βολή και ίσως τον ακαριαίο θάνατο στην τοπική αγορά τόσο της πόλης της Καστοριάς, όσο και σε αυτής του Άργους Ορεστικού..

Οι τοπικοί καταστηματάρχες, οι οποίοι πλέον ούτε την περίοδο των εκπτώσεων δεν βλέπουν ευρώ στα ταμεία τους, πείτε μου με ποιο τρόπο θα καταφέρουν να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες αδυνατούν  να καλύψουν ακόμη και τα έξοδα λειτουργίας τους; Πως ο Καστοριανός επιχειρηματίας, θα μπορέσει να πληρώσει ή ακόμη και να  προσλάβει προσωπικό, να καλύψει τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας, να πληρώσει την ασφάλεια του, το δάνειο, την τιμή του  πετρελαίου  που έρχεται καλπάζοντας σε ρυθμούς Ζορμπά;; Με κανένα τρόπο!!!

Σύμφωνα με σημερινή ανάρτηση της επίσημης σελίδας κοινωνικής δικτύωσης  της Εμποροπανήγυρης του Άργους Ορεστικού, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των επισκεπτών για φέτος άγγιξε τις 135 χιλιάδες. Αν υποθέσουμε ότι  όλοι αυτοί κατά μέσο όρο δαπανούν 10, ναι μόνο δέκα ευρώ, τότε συνολικά προκύπτει το ποσό των 1 εκ. 350  χιλιάδων ευρώ!! Ναι σκεφτείτε τι θα γινόταν, τι φιλί της ζωής θα δίναμε εμείς οι ίδιοι ως άλλοι ναυαγοσώστες στην πνιγμένη από την τρικυμία της κρίσης τοπική μας αγορά, αν έστω και ένα μικρό ποσοστό του ποσού αυτού μεταφερόταν στα ταμεία των τοπικών καταστημάτων!!! Πόσο χαρούμενοι θα ήμασταν όταν θα βλέπαμε τους συντοπίτες μας καταστηματάρχες χαμογελαστούς, όταν θα τοποθετούσαν όπως τα παλιά τα χρόνια στις βιτρίνες των καταστημάτων τους «την τόσο ελπιδοφόρα φράση ζητείτε προσωπικό», όταν με τα χρήματα που θα τους δίναμε, θα τους δίναμε το δικαίωμα να βγουν για ένα γα….νο φαγητό, για ένα καφέ, για μια απόδραση από τα προβλήματα της καθημερινότητας…

Εγώ προσωπικά, δεν θα πάρω 12 ζεύγη κάλτσες, στην τιμή των 5 ευρώ, γιατί πολύ απλά βολεύομαι και με 5 στην τιμή των 8, δεν θα ψωνίσω φόρμα με 10 ευρώ, γιατί ο χψ Τάκης που κρατάει με νύχια και με δόντια το κατάστημα αθλητικών ειδών στη γειτονιά μου  μπορεί μεν να μου τη δώσει με 15, αλλά θα την φοράω χωρίς να ζω με το άγχος μήπως καταστραφεί από το πρώτο κιόλας πλύσιμο..

Δεν πήγα και ούτε πρόκειται να πάω στο πανηγύρι, ιδίως τώρα που η πόλη μου με έχει τόσο πολύ ανάγκη! Δεν έγινα και ούτε θέλω να γίνω ο λόγος που ακόμη μια οικογένεια φίλων θα αναγκαστεί να βάλει λουκέτο στην οικογενειακή της επιχείρηση και να μεταναστεύσει,  δεν πανηγύρισα και ούτε θέλω να πανηγυρίσω πάνω από το πτώμα της τοπικής μας αγοράς, πάνω από το πτώμα της ετοιμοθάνατης Καστοριάς μας….