Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών – Πώς θα πάρετε έως 710 ευρώ

Ανακοινώθηκε και επίσημα το πρόγραμμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών μέσω της πλατφόρμας allazosyskevi.gov.gr όπως κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες, ξεκινώντας την αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των αιτήσεων.

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης και η ΓΓ Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, έκαναν τις σχετικές ανακοινώσεις για την έναρξη του προγράμματος αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών.

Οι αιτήσεις ξεκινούν από αύριο Τρίτη 21 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου.

Μεγαλύτερη δράση ανακύκλωσης. Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα ώστε να αντικατασταθούν έως 3 ηλεκτρικές συσκευές και συγκεκριμένα ψυγείο, καταψύκτη, κλιματιστικό.

Η επιδότηση ξεκινά από 30%-50% ανάλογα με το εισόδημα του νοικοκυριού.

Από 135 έως 700 εύρω η επιδότηση ανά συσκευή. Δίνεται η ευκαιρία να μειώσουν τα νοικοκυριά την κατανάλωση έως 40% με τη μείωση στο λογαριασμό να μπορεί να ξεπεράσει και τα 300 ευρώ ανά έτος.

Η αίτηση χρειάζεται μόνο κωδικούς TaxisNet. Δικαιούχοι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτου εισοδήματος για κύριες και μη κύριες κατοικίες.

Ευάλωτα νοικοκυριά, ΑΜΕΑ, πολύτεκνές οικογένειες μοριοδοτούνται επιπλέον.

Όσοι δεν επιλεγούν λόγω χαμηλής μοριοδότησης θα μείνουν επιλαχόντες ώστε αν υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού να επιλεγούν στη συνέχεια.

Συνολικά 148 εκ. ευρώ θα διατεθούν με την μορφή επιδοτήσεων ανά περιφέρεια για να αντικατασταθούν παλιές και ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές και να αναβαθμιστεί ο τρόπος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών.

Η Αττική θα λάβει την μερίδα του λέοντος με 28 εκατ. ευρώ συνολικά και τα λιγότερα τα Ιόνια νησιά, στα οποία θα χορηγηθούν 2,9 εκ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με παραδείγματα που δόθηκαν κάτοικος Αθήνας για 9.000 BTU 340 ευρώ για την ίδια συσκευή ο κάτοικος νησιού θα πάρει 320 ευρώ.

Αντίστοιχα 24.000 btu ανώτατο 710 ευρώ το τελικό ποσό εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγόρια κ την τιμή αγοράς από 135-710 ευρώ το ανώτατο.

Με βάση τον οδηγό του προγράμματος που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης, οι αιτήσεις θα διαρκέσουν έως τις 5 Ιουλίου (αν δεν δοθεί κάποια παράταση) ενώ οι αγορές μέσω των κουπονιών που θα διατεθούν θα μπορούν να ολοκληρωθούν έως τις 16 Σεπτεμβρίου.

Η επιδότηση θα χορηγηθεί με εισοδηματικά κριτήρια, κατά ανώτατο επίπεδο στα 572,58 ευρώ και κατώτατο σε 108,87 ευρώ, συν ΦΠΑ με την χρήση των κωδικών του TAXISNET.

Σε κάθε αίτηση, θα συμπληρώνεται ο 11ψηφιος αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ο αριθμός συσκευών ανά κατηγορία που οι καταναλωτές αιτούνται να αλλάξουν, η ύπαρξη ή μη ατόμου με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) σε μια οικογένεια και αριθμός κινητού τηλεφώνου ως στοιχείο επικοινωνίας, εφόσον ο δικαιούχους επιλεγεί να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα.

Κάθε νοικοκυριό, θα μπορεί να αιτηθεί μέχρι και τρία κουπόνια για την αντικατάσταση συσκευών. Με βάση τον οδηγό, ο δικαιούχος μπορεί να αλλάξει μέχρι δύο συσκευές κλιματισμού, ένα ψυγείο και έναν καταψύκτη

Τα εισοδήματα

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία καθορίζονται ως εξής: στην πρώτη κατηγορία όσοι έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ σύμφωνα με τη φορολογική δήλωση του 2020, οι οποίοι θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής, στη δεύτερη μεταξύ 5.000 και 10.000 ευρώ που θα επιδοτηθούν με 45% στην τρίτη από 10.000 έως 20.000 ευρώ με 35% και στην τέταρτη άνω των 20.000 ευρώ που θα λάβουν το 30%.