Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην κακοποίηση παιδιών

Η σημερινή μέρα έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη βία και την κακοποίηση των παιδιών.

Η παιδική κακοποίηση είναι η συμπεριφορά που περιλαμβάνει επιθετικότητα κατά των παιδιών και μπορεί να εκφραστεί με σωματική, συναισθηματική, σεξουαλική/ψυχολογική κακοποίηση και παραμέληση από τους ενήλικες προς τους ανήλικους, ακόμα και από τους ίδιους τους γονείς, τραυματίζοντας ανεπανόρθωτα τις παιδικές ψυχές και αφήνοντας σε αυτές ανεπούλωτες πληγές.

Προς την κατεύθυνση της προστασίας των παιδιών από την εκμετάλλευση και την κακοποίηση, λαμβάνει δράσεις και η Αστυνομία Κύπρου, τηρώντας τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1989).

Όλων των ζητημάτων που αφορούν στην αντιμετώπιση (πρόληψη και καταστολή) της βίας στην οικογένεια και της κακοποίησης ανηλίκων επιλαμβάνεται το Γραφείο Χειρισμού θεμάτων Βίας στην Οικογένεια και κακοποίησης ανηλίκων, που λειτουργεί στην Αστυνομία. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 22808442.

Τα δικαιώματα του παιδιού…

Η 19η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης του παιδιού. Η συγκεκριμένη ημερομηνία συνοδεύει την 20η Νοεμβρίου η οποία είναι Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού όπως αυτά ορίζονται από την διεθνή σύμβαση του Ο.Η.Ε.

Οι βασικές αρχές της σύμβασης περιλαμβάνουν Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Ο όρος «Κακοποίηση/Παραμέληση του Παιδιού» αναγνωρίστηκε ως αυτοτελές φαινόμενο μόλις στα μέσα του 20ου αιώνα, παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο εκμετάλλευσης και κακομεταχείρισης των παιδιών περιγράφεται στην παγκόσμια ιστορία από τους μυθολογικούς ακόμη χρόνους, τόσο από τους γονείς τους όσο και από την ίδια την κοινωνία.

Η παιδική κακοποίηση αποτελεί συχνό και σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο του αιώνα μας. Τα παιδιά συνήθως κακοποιούνται μέσα στην ίδια τους την οικογένεια ή από άτομα που γνωρίζουν στο ευρύτερο περιβάλλον τους και  σπανιότερα από αγνώστους.

Υπολογίζεται ότι περίπου 500 εκατομμύρια μέχρι και 1,5 δισεκατομμύριο παιδιά πέφτουν θύματα βίας κάθε χρόνο. Επίσης εκτιμάται ότι κάθε χρόνο τουλάχιστον 275 εκατομμύρια παιδιά σ” όλο τον κόσμο, βιώνουν τη βία μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.