Τι είναι τα δάκρυα ή πόδια του κρασιού;

Τα δάκρυα ή «πόδια»(wine legs) του κρασιού είναι τα σταγονίδια που σχηματίζονται κατά μήκος της άκρης του ποτηριού σας, όταν στροβιλίζετε ένα κρασί. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η εμφάνιση τους αντανακλά την ποιότητα του κρασιού στο ποτήρι.

Τι σημαίνει όμως αλήθεια αυτό για το κρασί σας;

Η πραγματικότητα είναι ότι «τα πόδια μας λένε σχετικά λίγα για το κρασί, και τίποτα για την ποιότητα του τι έχουμε στο ποτήρι μας».

Ωστόσο, ο μύθος ζει εξαιτίας του πραγματικού λόγου που εμφανίζονται τα πόδια του κρασιού – και αυτός ο λόγος είναι σχετικά  δύσκολο να εξηγηθεί.

«Είναι ουσιαστικά μια διαδικασία γνωστή ως ροή Marangoni»,  «Τα δάκρυα ή πόδια σχηματίζονται εξαιτίας ενός συνδυασμού διαφορετικών δυνάμεων – δυνάμεων επιφανειακής τάσης και διαμοριακών δυνάμεων. Πρόκειται ουσιαστικά για τη σταδιακή εξάτμιση αλκοόλης σε διάλυμα νερού / αλκοόλης. » Τα δάκρυα θα είναι επίσης πιο παχύρευστα και αργότερης ροής όταν στο διάλυμα νερού/αλκοόλης περιέχονται και σάκχαρα.

«Η μόνη πληροφορία που προσφέρουν τα πόδια στους λάτρεις του κρασιού είναι ότι το κρασί μας περιέχει αλκοόλ, πιθανόν και σάκχαρα. Αλλά δεν χρειάζεται να δούμε τα δάκρυα/πόδια για να το μάθουμε αυτό!

Όταν στροβιλίζουμε κρασί στο ποτήρι μας, το αλκοόλ θα συγκεντρωθεί πρώτα στις πλευρές του ποτηριού και στη συνέχεια θα αρχίσει να εξατμίζεται, ενώ το νερό (και άλλα μόρια στο κρασί) θα μετατραπούν σε σταγονίδια που θα ρέουν, όπως οι σταγόνες βροχής σε ένα παράθυρο. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η θερμοκρασία και η υγρασία του δωματίου στο οποίο γίνεται η οινογνωσία επηρεάζουν επίσης τα πόδια του κρασιού λόγω του ποσοστού εξάτμισης του αλκοόλ.

krasiagr