Μικρά κορίτσια υποβάλλονται σε «σιδέρωμα στήθους» για να μην τις ποθούν οι άντρες

Το «σιδέρωμα στήθους» (breast-ironing), μια αφρικανική πρακτική που εφαρμόζεται σε μικρά κορίτσια προκειμένου να καθυστερήσει η ανάπτυξή του στήθους, έχει παρουσιάσει ραγδαία αύξηση στη Βρετανία.

Κοινοτικοί εργαζόμενοι από το Λονδίνο, το Έσσεξ, το Γιορκσάιρ και αλλού επιβεβαίωσαν στην εφημερίδα Guardian, που ερεύνησε σε βάθος το θέμα, πως δεκάδες έφηβα κορίτσια, τα οποία προέρχονται από αφρικανικές περιοχές, υποβάλλονται σε αυτήν την φρικτή, οδυνηρή σε βαθμό κακοποίησης και ουσιαστικά ανώφελη πρακτική.

Η οργάνωση Came Women and Girls Development Organisation (Cawogido) εκτιμά πως τουλάχιστον 1.000 γυναίκες και κορίτσια στη Μεγάλη Βρετανία έχουν υποβληθεί σε «σιδέρωμα στήθους».

 

Το «σιδέρωμα στήθους» γίνεται συνήθως στη Βρετανία, όχι έξω, όπως συμβαίνει με τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Στη διάρκεια της πρακτικής, μητέρες, θείες ή γιαγιάδες χρησιμοποιούν μια καυτή πέτρα για να κάνουν μασάζ στο στήθος του κοριτσιού επαναλαμβανόμενα προκειμένου «να σπάσουν τον ιστό» και να επιβραδύνουν την ανάπτυξή του. Συνήθως γίνεται μια φορά την εβδομάδα ή μια φορά κάθε δυο εβδομάδες, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα έχει.

Την πρακτική κάνουν συνήθως οι ίδιες οι μητέρες, καθώς το θεωρούν μέτρο πρόληψης το οποίο θα προστατεύει τις κόρες τους από την αντρική προσοχή, την σεξουαλική παρενόχληση και τον βιασμό.

Ωστόσο γιατροί αλλά και «θύματα» της πρακτικής είναι κατηγορηματικοί, κάνοντας λόγο για αναμφισβήτητη κακοποίηση παιδιών που θα μπορούσε να προκαλέσει ψυχολογικά τραύματα, μολύνσεις, αδυναμία θηλασμού, παραμορφώσεις και καρκίνο του στήθους.

«Πήρα την πέτρα, την ζέστανα και μετά άρχισα να κάνω μασάζ στο στήθος της κόρης μου. Η πέτρα ήταν λίγο καυτή. Όταν ξεκίνησα το μασάζ, μου είπε: “Μανούλα, καίει!”», είπα μια γυναίκα που πρόσφατα εφάρμοσε την πρακτική στην κόρη της. Το παιδί γέμισε μελανιές και η μητέρα ανακρίθηκε σχετικά από την αστυνομία, που τελικά την άφησε ελεύθερη με μια προειδοποίηση.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει «απόλυτα δεσμευμένη» να εξαλείψει την πρακτική, αλλά ακτιβιστές και κοινοτικοί εργαζόμενοι λένε πως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα.

Η Nyuydzewira, που έχει υποστεί «σιδέρωμα στήθους» ως κορίτσι, είπε πως οι βρετανικές αρχές δεν παίρνουν στα σοβαρά το πρόβλημα. «Οι Βρετανοί είναι τόσο ευγενικοί με την έννοια πως όταν δουν κάτι τέτοιο, το θεωρούν μέρος της κουλτούρας. Δεν είναι έτσι, αν βλάπτει τα παιδιά. Οποιαδήποτε ζημιά γίνεται σε ένα μικρό κορίτσι, είτε δημοσίως είτε ιδιωτικά, αυτός που την κάνει είναι υπόλογος», τονίζει.

Με πληροφορίες από Guardian