Σχόλιο αναγνώστη για το δημοσίευμα της ανταλλαγής σκύλων

Μετά το τελευταίο δημοσίευμα της ομάδας Προστασίας Αδέσποτων Καστοριάς θα ήθελα ως πολίτης να αναρτήσετε τον παρακάτω σχολιασμό.

Η ομάδα Προστασίας Αδέσποτων σαφέστατα και είναι αξιέπαινη για τον ρόλο τον οποίο διαδραματίζει ως προς την περισυλλογή, σίτιση και διαφύλαξη των αδέσποτων ζώων. Είναι άξια συγχαρητηρίων γιατί μετά από πολύ καιρό πραγματοποιείται μια συλλογική προσπάθεια από ενεργούς πολίτες για τα δικαιώματα των ζώων, οι οποίοι καταβάλουν χρόνο και χρήμα για αυτές τις ψυχές. Όταν, όμως πρόκειται για μια οργανωμένη ομάδα ατόμων και μάλιστα κάτω από την ομπρέλα ενός επίσημου φορέα, κάποιοι πολίτες θα επιθυμούσαμε [που και αυτοί με το δικό τους τρόπο συνδράμουν σε αυτό το έργο……] να είναι πιο προσεκτικοί στις ανακοινώσεις τους.

Μάλιστα για να μην γίνει κάποια παρεξήγηση η απάντηση μου θεωρώ ότι πρέπει να γίνει πάνω στο συγκεκριμένο κείμενο κομάτι-κομάτι:

1] « Είναι η 3η φορά που μας καλείτε στα τηλέφωνα (3 διαφορετικά άτομα) για να ανταλλάξουμε ένα σκύλο (3 διαφορετικοί σκύλοι) που έχουμε με τον “παλιό” σκύλο σας…….»

Εάν θεωρείτε ότι σας ενόχλησαν οι συμπολίτες σας, κάτοχοι σκύλων, 3 ΦΟΡΕΣ και ότι αυτό σας κούρασε ……και ότι είναι αδιανόητο….τότε για το καλό όλων των φιλόζωων θα πρέπει να σκεφτείτε πολύ σοβαρά να αποσυρθείτε από την ηγεσία της ομάδας και να συνδράμετε από άλλο πόστο! Αυτοί που αναλαμβάνουν ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό έργο αμή τι άλλο θα πρέπει να είναι έτοιμοι να βρεθούν απέναντι σε διαφορετικής βαρύτητας περιστάσεις και να αντιμετωπίσουν οιαδήποτε κατάσταση, λογική ή μη. Για να είσαι στην ηγεσία μιας τέτοιας ομάδας δεν αρκεί να είσαι μόνο φιλόζωος.

2] « Είναι περιττό να πούμε ότι ένας σκύλος δεν ανταλλάσσετε δεν πουλιέται και πόσο μάλλον όταν είναι ηλικιωμένος η απλά ξέφυγε από τα κιλάκια που θέλαμε. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΡΕΑΣ…»

Ποιος λογικός άνθρωπος φιλόζωος ή μη φιλόζωος θα τολμούσε να σκεφτεί ή ακόμη χειρότερα να εκφράσει το αντίθετο, ….. λόγω ηλικίας (να απορείς πιο είναι τελικά το ζώο!!). Μια παράκληση μόνο. Πριν δημοσιεύσουμε κάτι θα πρέπει να τονίσουμε ότι πολλοί συμπολίτες μας κατά καιρούς είτε υιοθέτησαν είτε αγόρασαν ένα κουταβάκι με την προσδοκία ότι θα είναι μικρόσωμο….Στην πορεία το σκυλάκι τελικά έγινε μεγαλόσωμο και οι άνθρωποι βρέθηκαν σε αδιέξοδο [είτε λόγω χώρου είτε λόγω πολύ μικρών παιδιών….κτλ.]. Εδώ, πλέον, συμβαίνουν τρία τινά:

Πρώτον, ο «ιδιοκτήτης» προχωράει στην εγκατάλειψη του ζώου και όλοι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με άλλο ένα αδέσποτο…..και αρχίζουμε το γνωστό «ποίημα».

Δεύτερον, ο ιδιοκτήτης απευθύνεται σε γνωστούς και προσπαθεί να εξασφαλίσει μια στέγη για τον σκύλο του, όπου πραγματικά θα έχει μια αξιοπρεπή διαβίωση και μάλιστα εάν είναι τυχερός θα μπορεί να έρχεται σε επαφή με το ζώο σε αρκετά πυκνά χρονικά διαστήματα. Αυτή αποτελεί και την ιδανική λύση! Τουλάχιστον ο γραφών και οι φίλοι του έχουμε συνδράμει αρκετές φορές σε ανάλογες περιπτώσεις με υπέροχα αποτελέσματα τόσο για τα ζώα όσο και για αμφότερους τους ιδιοκτήτες (σε ορισμένες περιπτώσεις ενώθηκαν και άγνωστες οικογένειες…..). Το ίδιο έχουμε πράξει και για σκύλους, οι οποίοι είχαν «άγριο» χαρακτήρα (εδώ ειδικά δεν μας φτάνει ούτε ένα ολόκληρο βιβλίο για να γίνει μια πλήρης ανάλυση των αιτίων …) με ανάλογα αποτελέσματα, αφού όλο και κάποιος έψαχνε για ένα σκύλο «φύλακα».

Τρίτον, εφόσον ο ιδιοκτήτης δεν καταφέρει να βρει άλλον ιδιοκτήτη που να εγγυάται την ευεξία του σκύλου του, απευθύνεται είτε στον δήμο (εδώ γελάμε…) είτε σε οικίες φιλοζωικές οργανώσεις προσδοκώντας το καλύτερο και γιατί όχι ακόμη και το πιο άμεσο αποτέλεσμα για τον σκύλο του μη δεχόμενος την εγκατάλειψη του ζώου ως λύση ….από την άλλη όμως «εγκλωβισμένος». Για τον δήμο και το κράτος δεν χρειάζεται να γίνει καμία αναφορά, ειδικά για τον δήμο Καστοριάς (εάν έπαιζε καμιά επιδότηση για να «ταΐσουμε» και να «περιθάλψουμε» κάποιους για άλλη μια φορά ίσως……πάντως σίγουρα όχι τα σκυλιά!). Στους μόνους που επαφίεται η ελπίδα είναι οι φιλοζωικές οργανώσεις και ΜΟΝΟ!

Και η απάντηση….. «Ο επόμενος που θα το κάνει θα δημοσιεύσουμε στοιχεία για να γίνει περίγελο και δεν μας ενδιαφέρουν οι συνέπειες του νόμου». Συγχαρητήρια σε όλη την ηγεσία της ΟΠΑΚ! Αντί να κατανοήσετε ότι καλώς ή κακός υπάρχουν και αυτοί οι ιδιοκτήτες και αντί να τους προσεγγίσετε και να τους συμπαρασταθείτε είτε επιλύοντας το πρόβλημα είτε δίνοντας τις ανάλογες συμβουλές, ώστε να μην χρειαστεί αυτοί οι συμπολίτες μας να αποχωριστούν τους τετράποδους συντρόφους τους, εσείς όχι μόνο τους γυρνάτε την πλάτη ωθώντας τους να εγκαταλείψουν τα ζώα στην μέση του πουθενά….αλλά ακόμη χειρότερα τους απειλείτε άκουσον – άκουσον ότι θα προβείτε και σε δημοσίευση των στοιχείων τους (δηλαδή και καλά μην τολμήσει να διανοηθεί κανείς να σας ενοχλήσει….με λίγα λόγια εμείς είμαστε εδώ για άλλους λόγους….). Δεν θέλω να γράψω τίποτα άλλο αν και έχω ακόμη πολλά να πω…..αλλά εάν «φάτε» καμιά μήνυση ότι με την παρούσα ανακοίνωση δεν πληρείται τους λόγους για τους οποίους έχει συσταθεί η ΟΠΑΚ ( η οποία πολύ πιθανώς να διεκδικεί είτε χορηγίες από ιδιώτες είτε κάποιας μορφής επιδότηση από διάφορους κρατικούς φορείς για την αγορά τροφών…) μην σας φανεί παράξενο. Επίσης εάν κάνετε το λάθος να δημοσιεύσετε «προσωπικά δεδομένα» (και μόνο που το γράψατε…παραιτηθείτε!) τότε τόσο ομαδικά όσο και ατομικά είστε άξιοι των συνεπειών του νόμου!

3] «ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΗΔΙΑΣΤΙΚΟ να έχουμε τέτοιους συμπολίτες..»

Για εμάς ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΗΔΙΑΣΤΙΚΟ να έχουμε στις «τάξεις» μας τέτοιους φιλόζωους!

Θερμή παράκληση λοιπόν να είμαστε όλοι μας πιο προσεκτικοί όταν προσεγγίζουμε τόσο σοβαρά ζητήματα για να μην στέλνουμε λανθασμένα μηνύματα στους συμπολίτες μας.

Σας ευχαριστώ

Ι.Π

Καστοριά: Ζητούν να ανταλλάξουν τον “παλιό” τους σκύλο με καινούργιο