Να πώς χάνουν έσοδα τα ελληνικά καταστήματα

Tην ψηφιακή δυναμική για τις πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών υπογραμμίζουν τα συνεχώς διευρυνόμενα οικονομικά μεγέθη του online λιανεμπορίου. Σύμφωνα με στοιχεία από το 2017 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο -το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού- αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες ηλεκτρονικά. Ο αριθμός αυτός, μάλιστα, βαίνει αυξανόμενος και ήδη το 2017 αυξήθηκε κατά 12% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD). Και κάπως έτσι, τα ελληνικά καταστήματα βλέπουν συνεχώς το ταμείο τους να είναι μείον.

Μια τέτοια περίπτωση πόσταρε στο facebook προφίλ του ο Φώτης Κόλλιας, θέτοντας τον ανάλογο προβληματισμό. Αλήθεια, από πού ψωνίζετε;

«Σήμερα, που λέτε, είχα μια σημαντική εμπειρία από αγορές μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος. Η κόρη μου, ως συνήθως, αγόρασε ρούχα από αμερικανική εταιρεία, με υποκατάστημα στην Ευρώπη. Παρήγγειλε τα ρούχα την Πέμπτη και έφτασαν στο σπίτι τη Δευτέρα. Διαπίστωσε πως ένα παντελόνι ήταν μικρότερο νούμερο (δεν έφταιγε το ηλεκτρονικό κατάστημα, είχε υπολογίσει λάθος!) και χρειάστηκα αλλαγή.

Μπήκα χθες το βράδυ στο ηλεκτρονικό κατάστημα και συμπλήρωσα τη φόρμα αλλαγής. Μέσα στη συσκευασία είχε έτοιμο αυτοκόλλητο με τα στοιχεία της αποστολής. Σήμερα το πρωί πήρα την UPS. Σε τρεις ώρες είχε έρθει ο ίδιος λεβέντης που μου είχε παραδώσει το δέμα. Εβαλε τα ρούχα μέσα σε ειδική συσκευασία, κόλλησε το αυτοκόλλητο και με χαιρέτησε. Χρέωση μηδέν!

Κάπως έτσι χάνουν σιγά – σιγά έσοδα τα ελληνικά καταστήματα. Νομίζω πως οι συνομήλικες της κόρης μου παίρνουν το 50% τουλάχιστον των ειδών ένδυσης από το εξωτερικό».

Έθνος