Το πάρτι της φοροδιαφυγής – Πώς μας χρεώνουν περισσότερα όταν πληρώνουμε με κάρτα

Η «τσιμπίδα» της ΑΑΔΕ εντόπισε έξτρα χρεώσεις που υφίστανται οι καταναλωτές από τα μικρά μαγαζιά. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», τόσο ξένοι τουρίστες όσο και Έλληνες έχουν πέσει στην παγίδα των έξτρα χρεώσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα 20 επιπλέον λεπτά που πληρώνει κάποιος για την αγορά τσιγάρων.

Αυτό καταγράφεται στην απόδειξη ως «παροχή υπηρεσιών», αλλά γίνεται χωρίς καν να ενημερωθεί ο πελάτης. Οι καταστηματάρχες δικαιολογούν τη χρέωση (όταν και αν γίνει αντιληπτή) λέγοντας πως το κέρδος από τα τσιγάρα είναι πολύ μικρό και οι χρεώσεις από τις τράπεζες υψηλές.

Διάφορα στελέχη της ΑΑΔΕ αναφέρουν και άλλα περιστατικά μεγάλης φοροδιαφυγής σε προορισμούς όπως η Μύκονος όπου υπάρχουν και χιλιάδες περιπτώσεις μικρών καταστημάτων στα οποία οι ελεγκτές έχουν εντοπίσει παρόμοια κρούσματα φοροδιαφυγής επιβάλλοντας πρόστιμα.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτό στην Τήνο με καταστηματάρχη ο οποίος στο εστιατόριο του αντί απόδειξης, δίνει το δελτίο παραγγελίας. Αν ο πελάτης του ζητήσει την απόδειξη εκείνος του προσφέρει έκπτωση 10% έως 20% επί του λογαριασμού και κερνάει τα γλυκά.

Υπάρχουν, μάλιστα, και ιδιοκτήτες εστιατορίων οι οποίοι υποστηρίζουν πως δεν έχουν ίντερνετ για συναλλαγές με κάρτα ρισκάροντας, δε, ο πελάτης να μην έχει μαζί του μετρητά.

Εκτίναξη φοροδιαφυγής

Παρά τις εντυπωσιακές περιπτώσεις που προκαλούν την κοινωνία εξαιτίας του παράνομου πλουτισμού ορισμένων επιχειρηματιών, μόλις το 1/20 των ελέγχων που γίνονται πανελλαδικά σε τουριστικές περιοχές, αφορά τη Μύκονο.

Σε δεκάδες άλλες περιοχές, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα ποσοστά παραβατικότητας είναι πολύ υψηλότερα.

Συγκεκριμένα:

– Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν 407 έλεγχοι, με το ποσοστό παραβατικότητας να φθάνει στο 37%.

– Στη Θεσσαλονίκη οι έλεγχοι έφθασαν στους 289 και παραβάσεις εντοπίστηκαν στο 55% των ελεγχομένων.

– Στην Πάτρα ελέγχθηκαν 233 επιχειρήσεις, με το ποσοστό των παραβατών να ανέρχεται στο 36%.

– Στην Κέρκυρα διενεργήθηκαν τον Ιούνιο 141 έλεγχοι και εντοπίστηκαν παραβάσεις στο 62% των επιχειρήσεων.

– Στη Σαντορίνη, αν και τα ποσοστά φοροδιαφυγής είναι χαμηλότερα συγκριτικά με το 2018, πραγματοποιήθηκαν 151 έλεγχοι και διαπιστώθηκε ότι περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις δεν εκδίδουν αποδείξεις (56%).

– Στη Ζάκυνθο η παραβατικότητα φθάνει στο 41%, ενώ στη Ρόδο και στη Μύκονο στο 43%. Συνολικά τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκαν 2.612 έλεγχοι σε επιχειρήσεις σε ολόκληρη την επικράτεια.