3 ταινίες να δεις απόψε στην τηλεόραση

Με μια ταινία αφιερωμένη στη μνήμη του Τάκη Σπυριδάκη και δύο ακόμη φιλμ που μπορούν να σου κρατήσουν συντροφιά, το πρόγραμμα των ταινιών για απόψε είναι το εξής:

«Γλυκιά Συμμορία» (1983) σε σκηνοθεσία Νίκου Νικολαΐδη

Ο Αργύρης, ο πρόσφατα αποφυλακισμένος φίλος του Ανδρέας, η Μαρίνα και η Σοφία, αποτελούν μια παρέα που ζει σε μια μονοκατοικία. Έχουν φτάσει σ’ ένα συναισθηματικό αδιέξοδο κι αναζητούν κάτι πάνω στο οποίο θα ακουμπήσουν, κάτι για το οποίο θα άξιζε ακόμα και να πεθάνουν. Σέρνοντας πίσω τους ένα πολυτάραχο παρελθόν, επιδίδονται σε παντοειδείς απρέπειες: τρώνε σε πολυτελή εστιατόρια χωρίς να πληρώνουν, κλέβουν τρόφιμα από σούπερ μάρκετ, ρούχα από καταστήματα, λίρες από χρηματοκιβώτια, λεφτά από φίλους, παίζουν σε πορνοταινίες (ο Ανδρέας κι ο Αργύρης) ή χρηματοδοτούν μια παράνομη αντιεξουσιαστική οργάνωση (η Σοφία).

Τον Οκτώβριο του 1983, στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η ταινία απέσπασε από τον Σύλλογο Κριτικών Κινηματογράφου το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, παραγωγής, καλλιτεχνικού διευθυντή και σκηνογράφου, η ενδυματολόγος Μαρί-Λουίζ Βαρθολομαίου κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ενδυματολόγου, ο Ανδρέας Ανδρεαδάκης κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Μοντέρ, ο Μαρίνος Αθανασόπουλος κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Ηχολήπτη, ο Άρης Σταύρου κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Κινηματογραφιστή και ο Τάκης Σπυριδάκης κέρδισε το βραβείο Ειδικής Μνείας Καλύτερου Ηθοποιού.

Το 2006, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου επέλεξε την ταινία ως την έβδομη σπουδαιότερη στην ελληνική κινηματογραφική ιστορία.

Παίζουν: Δέσποινα Τομαζάνη, Δώρα Μασκλαβάνου,Τάκης Μόσχος, Τάκης Σπυριδάκης, Άλκης Παναγιωτίδης, Λένια Πολυκράτη, Κωνσταντίνος Τζούμας, Ντίνος Μακρής, Ανδρέας Τσάφος, Χάρης Ρώμας, Τάκης Λουκάτος, Αλκμήνη Σταύρου, Μαριάννα Κουτάλου, Κατερίνα Σιγούντου, Φαίη Τζανετοπούλου, Νατάσα Καψάμπελη, Ισαβέλλα Μαυράκη, Νατάσα Ασίκη, Φωτεινή Κοτρώτση, Χρήστος Ζυγομαλάς, Παναγιώτης Κάλντης, Μάνος Τσιλιμίδης, Γιώργος Πολυχρονιάδης, Πάνος Θανασούλης, Νίκος Κατωμέρης, Ηλίας Κωνσταντακόπουλος, Νίκος Σταυρόπουλος, Γιάννης Κουριώτης, Σπύρος Μπιμπίλας, Κώστας Μπαλαντίνας.

*ΕΡΤ2, Τρίτη 17/9, στις 23.00

Captain Phillips (2013) σε σκηνοθεσία Πολ Γκρίνγκρας

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα η ταινία Captain Phillips διηγείται την ιστορίας μιας σύγχρονης πειρατείας. Την πλοκή πυροδοτεί η κατάληψη του αμερικανικού φορτηγού πλοίου Maersk Alabama από Σομαλούς πειρατές. Η ταινία επικεντρώνεται στη σχέση ανάμεσα στον Captain Phillips και τον Σομαλό ομόλογό του, που τον κρατάει όμηρο. Οι δυο τους θα εμπλακούν σε μια σκληρή αντιπαράθεση, 145 μίλια μακριά από τις σομαλικές ακτές και θα βρεθούν στο έλεος δυνάμεων που δεν μπορούν να ελέγξουν.

Παίζουν: Τομ Χανκς, Μπαρκάντ Αμπντί, Κάθριν Κίνερ.

*ANT1, Τρίτη 17/9, στις 21.45

«Η Απόδραση» (2014) σε σκηνοθεσία Τζο Λιντς

H Everly είναι μια πόρνη που αποφασίζει να προδώσει το αφεντικό της έναν αδίστακτο εγληματία του υποκόσμου. Εκείνος για να την εκδικηθεί στέλνει στο διαμέρισμά της εκτελεστές για να την καθαρίσουν. Μια αποστολή που θα αποδειχθεί άκρως επικίνδυνη καθώς η Everly θα αγωνιστεί για τη ζωή της μέχρι θανάτου… των άλλων.

Παίζουν: Σάλμα Χάγιεκ, Χιρογιούκι Γουατανάμπε, Λάουρα Σεπέδα.

*OPEN, Τρίτη 17/9, στις 23.00