Το “φαρμακείο της φύσης” είναι στην κουζίνα σας

Τα χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά στην κουζίνα μας σε αφεψήματα και φαγητά ενώ οι μελέτες αναφέρονται ολοένα και περισσότερο στην ευεργετική τους δράση στον οργανισμό. Ορισμένες από τις δημοφιλέστερες επιλογές μας στην κουζίνα προσφέρουν περισσότερα από απλά γεύση και άρωμα στο φαγητό. Ας γνωρίσουμε μερικές από αυτές.

Δεντρολίβανο, το αποτοξινωτικό
Το ξυλώδες βότανο της Μεσογείου με τα φύλλα βελόνας είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών και, λόγω της καταγωγής του, χρησιμοποιείται ευρύτατα στη μεσογειακή κουζίνα και ιδίως σε ιταλικές συνταγές. Δίνει ιδιαίτερο άρωμα και γεύση σε σούπες, σάλτσες με βάση την ντομάτα, ψωμί αλλά και σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες τρόφιμα, όπως τα πουλερικά, το βόειο κρέας και το αρνί. Πέρα από τις αρωματικές του ιδιότητες όμως, το δεντρολίβανο δρα βοηθητικά και στη διαδικασία της αποτοξίνωσης, την δυσπεψία και άλλα πεπτικά προβλήματα.


MINT

Μέντα η ανακουφιστική
Χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια σαν πεπτικό βοήθημα για την ανακούφιση των φουσκωμάτων, της δυσπεψίας και συμπτωμάτων παθήσεων του γαστρεντερικού. Μπορεί επίσης να βοηθήσει ανθρώπους που υποφέρουν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή που έχουν πάθει τροφική δηλητηρίαση.


skordo

Σκόρδο, το τονωτικό
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θείο και είναι καλή πηγή αργινίνης, ολιγοσακχαριτών, φλαβονοειδών και σεληνίου, σύνολο που δρα ευεργετικά στην υγεία. Σχετικές έρευνες απέδειξαν ότι αναστέλλει βακτηριακές λοιμώξεις και καταστρέφει καρκινικά κύτταρα, βοηθά στην αποτοξίνωση και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, η allicin, δραστική ουσία του σκόρδου, βοηθά στη μείωση του κινδύνου σοβαρών παθήσεων στο στομάχι και γενικότερα το πεπτικό σύστημα.


piperies

Καυτερές κόκκινες πιπεριές, οι αναλγητικές
Περιέχουν καψαϊκίνη, μια ουσία που μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο. Οταν η καψαϊκίνη εφαρμόζεται τοπικά στο δέρμα, προκαλεί την απελευθέρωση μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται ουσία Ρ. Κατά τη συνεχή χρήση, η ποσότητα της ουσίας Ρ που παράγεται τελικά στην περιοχή αυτή μειώνεται με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιείται και ο πόνος. Κρέμες από καψαΐκίνη βοηθούν στην αντιμετώπιση του νευροπαθητικού πόνου μετά από χειρουργικές επεμβάσεις.


kourkoumas

Κουρκουμάς, ο αντιοξειδωτικός
Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα είναι ένα μπαχαρικό που ανήκει στην οικογένεια του τζίντζερ. Εχει ξεχωριστή γεύση και οι μελέτες δείχνουν ότι έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες δυνητικά προστατεύουν από την ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου.


tzintzer1

Τζίντζερ, το θαυματουργό
Η πιπερόριζα έχει χρησιμοποιηθεί στην λαϊκή κινέζικη ιατρική βοηθώντας στη θεραπεία απλών κρυολογημάτων μέχρι και παθήσεων όπως η δυσκοιλιότητα. Στην αγορά θα το βρεις φρέσκο, σε μορφή σκόνης ή ζαχαρωμένο. Παρ’ όλο που η γεύση μεταξύ του νωπού και του ξερού διαφέρει χρησιμοποιούνται εξίσου σε πολλές συνταγές. Το τζίντζερ και προϊόντα του είναι επίσης ιδανικά για την καταπολέμηση της ναυτίας.


xamomili

Χαμομήλι το χαλαρωτικό
Οι αντισηπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες του χαμομηλιού είναι γνωστές εδώ και αιώνες. Ένα φλιτζάνι χαμομήλι χαλαρώνει και θεωρείται ιδανικό αφέψημα για έναν ήρεμο ύπνο. Επίσης δρα βοηθητικά σε θέματα του στομάχου ή σε κράμπες.

olivemagazine