Μάσκες: Ποια τα είδη τους και πώς φιλτράρουν τον κορονοϊό

Μαζί με την πανδημία ήρθαν και οι μάσκες… Η κάθε χώρα έχει πάρει διαφορετικά μέτρα, ωστόσο δεν είναι σε όλες τις χώρες υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια σύγχυση ωστόσο σχετικά με το ποιες μάσκες είναι οι πιο κατάλληλες και πότε πρέπει να της φοράμε. Ποια τα τα πιο γνωστά είδη μάσκας και πώς και ποιοι της φορούν ανάλογα την περίσταση.

Στις ΗΠΑ δεν είναι υποχρεωτική η χρήση τους εκτός από τους υγειονομικούς και όσους δουλεύουν στα εργοστάσια. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ ανακοίνωσαν στις αρχές Απριλίου 2020, ωστόσο ότι όλοι θα πρέπει να φοράνε μάσκες, ή έστω να καλύπτουν το πρόσωπό τους με ένα μαντήλι για τη μείωση της διασποράς της νόσου.

Μάσκες: Τι πρέπει να φορούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές 

Οι υγειονομικοί φορούν δύο είδη: Τις N-95 και τις χειρουργικές. Η N-95 είναι το καλύτερο προστατευτικό έναντι λοιμώξεων του αναπνευστικού. Φιλτράρει τουλάχιστον το 95 τοις εκατό των αερομεταφερόμενων σωματιδίων.

Η συγκεκριμένη κατασκευή είναι η καταλληλότερη για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές και όσους δουλεύουν στα εργοστάσια  καθώς εμποδίζει την εισπνοή παθογόνων σταγονιδίων με τον καλύτερο τρόπο.

Από την άλλη, οι χειρουργικές μάσκες είναι πιο άνετες και βοηθούν περισσότερο στην αναπνοή ωστόσο δεν φιλτράρουν όλα τα σωματίδια όμως οι μάσκες  N-95. Ο κύριος στόχος είναι να υπάρχει ένα προστατευτικό στρώμα και κυρίως για τα μεγάλα σωματίδια. Συνεπώς, δεν είναι και οι πιο κατάλληλη επιλογή για τους γιατρούς που εξετάζουν άτομα με Covid -19.

Σε κάθε περίπτωση οι μάσκες αυτές είναι κατάλληλες για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που κάνουν χειρουργείο. Προστατεύει τον ασθενή από τα σταγονίδια που εκπνεύει ο γιατρός και ο νοσηλευτής αλλά και το χειρουργό από τις εκκρίσεις του ασθενούς.

Κάνουν “δουλειά” οι υφασμάτινες;

Για όλους τους υπόλοιπους πολίτες φαίνεται ότι οι υφασμάτινες μάσκες κάνουν “δουλειά”. Ακόμα και ένα απλό κάλυμμα που έχουμε φτιάξει εμείς μπορεί να μας προστατέψει από τη διασπορά του κορονοϊού και ταυτόχρονα να μείνουν στην αγορά περισσότερες N-95 μάσκες για τους υγειονομικούς που είναι στην πρώτη γραμμή άμυνας.

Επίσης, οι υφασμάτινες μάσκες είναι κάτι στο οποίο μπορεί να έχουν όλοι πρόσβαση καθώς μπορούμε όλοι να φτιάξουμε σπίτι μας χωρίς να δώσουμε λεφτά. Μπορούμε να καλύπτουμε το στόμα μας απλά και μόνο με μια μπαντάνα, ένα κασκόλ, πασμίνα ή ένα παλιό μπλουζάκι.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι γνωστό κατά πόσο αποτελεσματικό είναι ένα απλό κομμάτι ύφασμα σε σχέση με τη χειρουργική μάσκα το οποίο παρέχει μια βασική προστατευτική ασπίδα έναντι των σταγονιδίων που μεταφέρουν τον ιό. Ωστόσο, επειδή δεν είναι λίγοι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς η χρήση της υφασμάτινης μάσκας θεωρείται ότι θα βοηθήσει. Στην Ελλάδα είναι πλέον υποχρεωτική η χρήση της υφασμάτινης μάσκας σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως σουπερμάρκετ και φαρμακεία.

Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε πως μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας μάσκες, σύμφωνα με το CDC.

news4health