Λίμνη Μουτσάλια: Ένα μαγευτικό μέρος στη σκιά του Γράμμου –[video]

Το τέταρτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, ο Γράμμος που εκτείνεται σε τμήματα των νομών Ιωαννίνων και Καστοριάς αλλά και σε αλβανικό έδαφος είναι σκεπασμένος με πυκνά δάση ενώ αποτελεί το σημείο από το οποίο πηγάζουν πολλά υδάτινα ρεύματα, όπως ο Αλιάκμονας, ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός που πηγάζει σε ελληνικό έδαφος.

Εκεί, στη σκιά του Γράμμου βρίσκεται ένα σύμπλεγμα δύο μικρών αλπικών λιμνών που αποτελεί ένα από τα ομορφότερα ορεινά υδάτινα οικοσυστήματα της Ελλάδας. Η λίμνη Μουτσάλια ή λίμνες Αρένων όπως αναφέρονται πιο συχνά, βρίσκονται στο νομό Καστοριάς, κοντά στα σύνορα με τα Γιάννενα σε ένα κατάφυτο δάσος οξιάς στη ρίζα της κορφής του Γράμμου, Επάνω Αρένα (υψόμετρο 2.196 μ.).

Η Μουτσάλια προέρχεται από τη βλάχικη λέξη «μουτσάλι» που σημαίνει «βρεγμένο», ενώ η ονομασία Αρένα προέρχεται από το επίσης βλάχικο και λατινικό, «arena», που σημαίνει «αμμουδερός τόπος».

Οι δύο αυτές λίμνες επικοινωνούν μεταξύ τους με ένα ρυάκι μήκους 60 μέτρων. Η δυτική λίμνη αγγίζει τις πλαγιές που ανεβαίνουν στη κορφή, έχει περίμετρο περίπου ενός χιλιομέτρου και είναι ρηχή με τα νερά της να λιγοστεύουν αρκετά το καλοκαίρι. Η λίμνη που βρίσκεται στα ανατολικά είναι η κύρια λίμνη που ονομάζεται και λίμνη Μουτσάλια και δέχεται τα νερά της δυτικής λίμνης. Καλύπτει λιγότερη έκταση με περίμετρο που φτάνει τα 800 μέτρα και μέγιστο βάθος που δεν ξεπερνά το 1 μέτρο, ενώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα σκεπάζεται από πάγο.

Η πρόσβαση γίνεται μέσω χωματόδρομου, είτε από την Αετομηλίτσα Ιωαννίνων, είτε από το Πευκόφυτο Καστοριάς. Ο δρόμος γίνεται απροσπέλαστος τους χειμερινούς μήνες λόγω της έντονης χιονόπτωσης και οι λίμνες παγώνουν ολοκληρωτικά, δίνοντας την εντύπωση πως πρόκειται απλώς για ένα καλυμμένο από το χιόνι οροπέδιο.