Τα οφέλη της σοκολάτας και μια συνταγή για σοκολατόπιτα

Ποιος να το περίμενε ότι θα φτάναμε κάποτε σε ένα σημείο όπου οι έρευνες θα πλήθαιναν συνεχώς σχετικά με τα οφέλη της σοκολάτας.

Τα νέα γίνονται όλο και πιο γλυκά όσον αφορά τη σοκολάτα και άλλα προϊόντα κακάο. Όπως είναι γνωστό, οι μελέτες που δείχνουν ότι η (μαύρη) σοκολάτα κάνει καλό στην καρδιαγγειακή υγεία βελτιώνοντας την αρτηριακή λειτουργία είναι αρκετές. Πολλά ευρήματα, όμως, δείχνουν ότι το κακάο βοηθά επίσης και στον εγκέφαλο.

Τα οφέλη της αποδίδονται κυρίως στα φλαβονοειδή της, αντιοξειδωτικές ουσίες όπως αυτές που βρίσκουμε στο τσάι, το κόκκινο κρασί, το σταφύλι και άλλες τροφές φυτικής προέλευσης. Σύμφωνα με μελέτη που έγινε από ιταλούς ερευνητές και δημοσιεύτηκε στο Hypertension πάνω σε 90 εθελοντές άνω των 65 με ήπια γνωστική διαταραχή, τα νέα είναι πολύ καλά.

Καταρχάς να πούμε ότι η ήπια γνωστική διαταραχή προκαλεί προβλήματα στη μνήμη, πιο σοβαρά από αυτά που συναντάμε στη φυσική γήρανση, αλλά λιγότερο σοβαρά από αυτά της άνοιας. Εκτιμάται ότι το 20% των ανθρώπων πάνω από 70 ετών παρουσιάζουν ήπια γνωστική διαταραχήκαι το 5% αυτών οδεύει σταδιακά προς την άνοια.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι συμμετέχοντες έπιναν καθημερινά ένα ρόφημα με κακάο, το οποίο είχε είτε υψηλή, είτε μέτρια, είτε χαμηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή. Η διατροφή των συμμετεχόντων, μάλιστα, βρισκόταν υπό έλεγχο, ώστε να περιοριστούν άλλες πηγές φλαβονοειδών. Έπειτα από 8 εβδομάδες, η ομάδα που λάμβανε την υψηλή περιεκτικότητα φλαβονοειδών από κακάο έδωσε καλύτερα αποτελέσματα σε μια σειρά τεστ μνήμης, ευγλωττίας και άλλων γνωστικών τεστ, με την ομάδα που έκανε μέτρια κατανάλωση να ακολουθεί. Συν τοις άλλοις, η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο του αίματος και τα επίπεδα οξειδωτικού στρες παρουσίασαν επίσης βελτίωση.

Παρ’ όλο που τα φλαβονοειδή μπορεί να έχουν άμεση επίδραση στους νευρώνες και σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις, οι ερευνητές συμπέραναν ότι τα γνωστικά οφέλη σχετίζονταν πρωτίστως με καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, που επηρεάζει τον έλεγχο του σακχάρου του αίματος, όπως και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Τα οφέλη μπορεί, όμως, να προέρχονται και από την επίδραση που έχει το κακάο στην καρδιαγγειακή υγεία γενικά και συγκεκριμένα στην αρτηριακή πίεση και τη ροή του αίματος, αφού ό,τι είναι καλό για την καρδιά είναι καλό και για τον εγκέφαλο.

Τι να θυμάστε
Δεν είναι όλες οι σοκολάτες πλούσιες σε φλαβονοειδή. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, η μαύρη σοκολάτα είναι πιο πλούσια, αλλά είναι δύσκολο να είναι κανείς σίγουρος, καθώς το ποσοστό περιεκτικότητας σε κακάο σε ορισμένες ετικέτες δεν είναι αξιόπιστο. Όταν η σκόνη κακάο έχει υποστεί μεγάλη επεξεργασία, τα φλαβονοειδή καταστρέφονται, γι’ αυτό όσο πιο αγνό και περισσότερο είναι το κακάο, τόσο το καλύτερο. Άλλες τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας είναι το τσάι, το σταφύλι, τα οποία επίσης συνδέονται με γνωστικά οφέλη σε έρευνες παρατήρησης, εργαστηριακές ή σε ζώα.

Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι σε τι επίπεδο τα φλαβονοειδή βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και αν η επίδραση συνεχίζεται. Προσοχή χρειάζεται επίσης στην ποσότητα κατανάλωσης σοκολάτας, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι περιέχει αρκετή ζάχαρη.

Δείτε την συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για μια λαχταριστή σιροπιαστή σοκολατόπιτα:

clikAtLife