Είναι επίσημο – Βρίστε υπεύθυνα.. κάνει καλό

Σειρά επιστημονικών μελετών αποκαλύπτει τα οφέλη που έχει το βρίσιμο για την υγεία μας, επισημαίνοντας την ισχυρή συναισθηματική ανθεκτικότητα και την δημιουργική αυτοέκφραση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρκετούς λόγους να στραφούν στο.. βρίσιμο καθημερινά, με την πανδημία του κοροναϊού να μας δίνει μερικούς ακόμα για να εκφράσουμε έτσι τις απογοητεύσεις μας, είτε από τους συνεχιζόμενους περιορισμούς είτε από το φόβο της άγνωστης εξέλιξης της πανδημίας.

Βρίστε υπεύθυνα γιατί..

Το βρίσιμο όταν.. χρησιμοποιείται σωστά και υπεύθυνα, αποδεικνύεται σύμφωνα με σειρά ερευνών, ότι μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τις χαοτικές καταστάσεις, που καλείστε να αντιμετωπίσετε καθημερινά.

«Οι άνθρωποι συχνά βρίζουν όταν είναι αγχωμένοι, αντιμετωπίζουν μια πρόκληση, ή αλλιώς όταν βιώνουν την ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού τους συστήματος. Όταν ο κόσμος βρίζει, βιώνει μια απελευθέρωση είτε ήπιας έντασης είτε πιο σημαντική, τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε σωματικό άγχος» επισημαίνει ο δρ. Kyle Zrenchik.

«Τι υπέροχο δώρο έχουμε: χωρίς χάπια, χωρίς παρενέργειες,Έχουμε έναν εντελώς φυσικό, δωρεάν και εύκολα προσβάσιμο τρόπο για να ξεφύγουμε από τα πράγματα, ακόμα κι αν είναι λίγο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μειώνει τον φυσικό πόνο

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Keele του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αντέξουν περισσότερο τον πόνο και το μούδιασμα όταν έβαζαν τα χέρια τους σε παγωμένο νερό, όταν έβριζαν συγκριτικά με το να χρησιμοποιούν πιο ουδέτερες λέξεις.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Pain, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το βρίσιμο κατά τη διάρκεια μιας επώδυνης εμπειρίας θα μπορούσε να προκαλέσει μια συναισθηματική απόκριση, την ανταπόκριση «πάλης ή φυγής», που συνοδεύεται από την έκκριση αδρεναλίνης.

Ενισχύει την συναισθηματική ανθεκτικότητα

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το βρίσιμο μπορεί να λειτουργήσει ως μηχανισμός αντιμετώπισης για πολλές και διαφορετικές ανεπιθύμητες ενέργειες.

«Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το βρίσιμο, υπό αυτές τις συνθήκες, λειτουργεί ως μια μορφή μηχανισμού αντιμετώπισης των συναισθηματικών συνεπειών διαφόρων δύσκολων καταστάσεων, ειδικά εκείνων για τις οποίες έχουμε λίγο ή καθόλου έλεγχο και που μας κάνουν να νιώθουμε απογοητευμένοι, είτε επειδή βιώσαμε έντονο πόνο είτε επειδή δεχθήκαμε μια αδικία εις βάρος μας» επισημαίνει ο δρ. Raffaello Antonino.

Εξηγεί ότι, σε καταστάσεις όπου δεν μπορεί να γίνει τίποτα για να επιλυθεί το πρόβλημά μας, καθώς ξεπερνά τον έλεγχό μας, το βρίσιμο αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό τρόπο απελευθέρωσης των δύσκολων συναισθηματικών αντιδράσεων που προκαλούνται από τέτοια γεγονότα.