4 Ιανουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Braille

4 Ιανουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Braille… Παρά την τεράστια αύξηση των πηγών ήχου μέσω των τεχνολογικών εφαρμογών η BRAILLE μένει σταθερή και δυνατή! Ένας κώδικας με … χιλιάδες σημασίες κι ερμηνείες!

Στις 4 Ιανουαρίου γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Braille προς τιμήν του Λουδοβίκου Μπράιγ, του εφευρέτη της γραφής Braille, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1809.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών τονίζει ότι «για τους τυφλούς μαθητές, το Braille είναι το κλειδί για την παιδεία και τη μελλοντική τους απασχόληση. Διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων με προβλήματα όρασης, αφού τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση σε βιβλιογραφία, να μελετήσουν και να διαβάσουν για την ευχαρίστησή τους, όπως ακριβώς και οι βλέποντες».

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του ΚΕΑΤ, ο Λουδοβίκος Μπράιγ τυφλώθηκε μικρός και στα δυο μάτια εξαιτίας ενός ατυχήματος, «ωστόσο κατάφερε να επιβληθεί στην αναπηρία του. Διέπρεψε στον τομέα της εκπαίδευσης και έλαβε υποτροφία στο Γαλλικό Βασιλικό Ινστιτούτο για Τυφλούς Νέους, όπου και ανέπτυξε ένα σύστημα κώδικα αφής που θα επέτρεπε στους τυφλούς να διαβάζουν και να γράφουν. Ο Μπράιγ παρουσίασε τα αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς του στους συνομηλίκους του, για πρώτη φορά το 1824, όταν ήταν μόλις 15 χρονών.

Το 1829 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο σχετικά με το σύστημα που είχε δημιουργήσει, με την ονομασία «Μέθοδος γραφής λέξεων, μουσικής και τραγουδιών με τελείες, για χρήση από τυφλούς και προσαρμοσμένη σε αυτούς”. Tο σύστημα μπράιγ λειτουργεί αντιπροσωπεύοντας γράμματα του αλφαβήτου (και αριθμών) σε μια σειρά από 6 τελείες ανά ζεύγη σε 3 σειρές.

Η απλότητα της ιδέας, επέτρεψε στα βιβλία του να αρχίσουν να παράγονται σε μεγάλη κλίμακα και σε τέτοια μορφή, ώστε χιλιάδες τυφλοί να μπορούν να διαβάσουν τρέχοντας τα δάχτυλά τους πάνω από τις τελείες».

Το παρακάτω video ανάρτησε χθες ο Απόστολος Γαρούφος στην σελίδα MinaDot 

Αξίζει να διαβάσετε:

Μεταπτυχιακός φοιτητής από το Τσοτύλι μετέγραψε το «Μονόγραμμα» του Ελύτη για τυφλούς στην γραφή Braille

Απόστολος Γαρούφος: Ο φοιτητής από το Τσοτύλι που μεταγράφει βιβλία στην γραφή Braille (Συνέντευξη)