9 Άγραφοι κανόνες για παραδοσιακό savoir χορεύειν

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα χορού, στις 29 Απριλίου, θέλω να σου μιλήσω για μια έννοια που μάλλον αρκετοί χορευτές ξεχνούν. Savoir χορεύειν

Savoir χορεύειν, σημαίνει να ξεκινάει η μουσική από την καρδιά σου και να απλώνεται σε όλο σου το σώμα. Τα βήματά σου να μην είναι ξερά και τυπικά, αλλά ζωντανά κι ανάλαφρα. Η χαρά που νιώθεις να αντανακλά στο χαμόγελό σου. Να τραγουδάς και να διασκεδάζεις όπως όταν είσαι με αγαπημένα σου πρόσωπα. Να απλώνεις το χέρι για να πιάσεις του διπλανού σου και να χορεύετε μαζί, με όλη σας την ψυχή.

Savoir χορεύειν και παραδοσιακός χορός. Δύο έννοιες που πρέπει να συμβαδίζουν. Για χορευτές με ήθος και σωστή χορευτική συμπεριφορά.

Savoir χορεύειν, δεν σημαίνει απλά να ξέρεις το όνομα και τα βήματα συγκεκριμένων χορών. Σημαίνει να ξέρεις να φέρεσαι σωστά την ώρα που χορεύεις, πριν και μετά. Σημαίνει να έχεις χορευτικό ήθος!

Για να το πετύχεις αυτό, πρέπει να ακολουθήσεις ορισμένους άγραφους «χορευτικούς» κανόνες…

1. ΣΕΒΕΣΑΙ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΣΟΥ

Ο δάσκαλος υπάρχει για να σε μάθει να χορεύεις. Έχει περισσότερες γνώσεις και πείρα από εσένα. Επομένως, πρέπει να ακούς και να υπακούς στις υποδείξεις του, χωρίς γκρίνιες κι εγωισμούς. Άλλωστε, αν δεν σε διορθώσει, πώς θα βελτιωθείς χορευτικά;

2. ΣΕΒΕΣΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΟΡΕΥΤΕΣ ΣΟΥ

Είσαι μέλος μιας χορευτικής ομάδας. Την ανάγκη που έχεις εσύ, την έχουν και όσοι βρίσκονται γύρω σου. Δεν είσαι το κέντρο του ενδιαφέροντοςΆφησε και στους άλλους χώρο να μάθουν να χορεύουν, να τραγουδούν και να εκφράζονται.

Σέβεσαι τους συγχορευτές σου, οποιασδήποτε ηλικίας, κοινωνικής θέσης και φύλου. Δεν κάνεις παρατηρήσεις στους πιο αδύναμους κι έχεις υπομονή μαζί τους.

Σέβεσαι τους μεγαλύτερους και τους παλαιότερους.

Όταν χορεύεις με το ζευγάρι σου, χόρεψε πραγματικά μαζί του, σαν να είναι ένα αγαπημένο σου πρόσωπο. Μην το κάνεις να φαίνεται σαν αγγαρεία. Διατήρησε την οπτική επαφή καθ’ όλη τη διάρκεια του χορού. Κάντε φιγούρες μαζί και χορέψτε σαν να είστε ένας άνθρωπος!

3. ΣΕΒΕΣΑΙ ΤΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΦΟΡΑΣ

Η φορεσιά που φοράς, συνήθως σε παραστάσεις, έχει κάποια ιστορία. Αποτελείται από ιδιαίτερα κομμάτια με ξεχωριστό όνομα. Πρέπει να ξέρεις πώς λέγονται και πώς φοριούνται. Πρέπει επίσης να ξέρεις από ποια περιοχή της Ελλάδας προέρχεται. Είναι ντροπή να σε ρωτήσει κάποιος για την φορεσιά σου κι εσύ να μην ξέρεις να απαντήσεις.

Είναι υποχρέωσή σου να τη διατηρήσεις καθαρή και να την επιστρέψεις στην ίδια κατάσταση που την παρέλαβες. Κάτω από τη φορεσιά, φοράς καθαρό φανελάκι, ώστε να απορροφηθεί ο περισσότερος ιδρώτας. Γιατί θα ιδρώσεις, δεν μπορείς να το αποφύγεις!

Δεν καπνίζειςδεν πίνεις και δεν τρως από τη στιγμή που θα βάλεις τη φορεσιά σου. Δεν κάθεσαι κάτω για να ξεκουραστείς. Δεν έχεις έντονα βαμμένα νύχια, ούτε υπερβολικό μακιγιάζ ή μοντέρνα κοσμήματα.

Αν χρειαστεί, μετά το τέλος της παράστασης, πλένεις το μεσοφόρι ή το πουκάμισο που έβαλες και το επιστρέφεις καθαρό.

Διατηρείς τα χορευτικά σου παπούτσια καθαρά, και περιποιημένα. Το ίδιο και τις κάλτσες και τα καλσόν σου.

4. ΣΥΝΕΠΕΙΑ

Είσαι συνεπής στις ώρες των μαθημάτων, όπως και στις ώρες των προβών εν όψει παραστάσεων. Σκέψου ότι ο δάσκαλός σου, βασίζεται πάνω σου και χωρίς εσένα δεν μπορεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμά του.

5. ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΥΚΛΟ

Κάθε θέση στον κυκλικό χορό είναι σημαντική. Δεν «κλέβεις» τη θέση συγχορευτών σου, επειδή νιώθεις αδικία ή νομίζεις ότι χορεύεις τέλεια κι αξίζεις κάτι καλύτερο. Μια θέση πιο μπροστά στον κύκλο, δεν θα σου προσφέρει κάτι. Σε καμία περίπτωση δεν κλωτσάς, σπρώχνεις ή ρίχνεις αγκωνιές στους διπλανούς σου για να φανείς περισσότερο. Αν χορεύεις καλά, θα διαπρέψεις σε όλες τις θέσεις.

Η πρώτη θέση στον κύκλο, κατά τη διάρκεια μιας παράστασης, ανήκει στον παλαιότερο, εμπειρότερο και καλύτερο χορευτή κάθε ομάδας. Την ώρα του μαθήματος όμως, είναι για όποιον θέλει να τη δοκιμάσει. Και πρέπει να τη δοκιμάσει, χωρίς να έχει άγχος αλλά και χωρίς να την μονοπωλεί.

6. ΓΛΕΝΤΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Έχει ξεκινήσει το γλέντι κι ο χορός. Δεν θα πιαστείς στην αρχή του κύκλου και θα παραγκωνίσεις τον πρωτοχορευτή. Η θέση σου είναι στο τέλος. Μόνο αν σου κάνει κάποιος νόημα και σου παραχωρήσει τη θέση του, μπορείς να πας. Αλλά και πάλι, δεν μονοπωλείς την πρώτη θέση. Υπάρχουν κι άλλοι που θέλουν να χορέψουν και να το χαρούν. Το γλέντι και το πανηγύρι δεν είναι παράσταση με προκαθορισμένες θέσεις.

7. ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Σε έναν χώρο που υπάρχουν πολλά άτομα, είναι δύσκολο να αποφύγεις τα αρνητικά σχόλιαΧρειάζεται ήθος και δύναμηγια να μην παρασυρθείς και να αποστασιοποιηθείς. Δεν σχολιάζεις το πώς χορεύουν οι άλλοι, τι λάθη κάνουν και πώς είναι η φορεσιά τους. Ασχολήσου καλύτερα με τον εαυτό σου και προσπάθησε να βελτιωθείς χορευτικά.

8. ΕΠΙΛΟΓΗ ΧΟΡΩΝ ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Σε περιόδους παραστάσεων, η επιλογή των χορευτών για τους αντίστοιχους χορούς, συνήθως γίνεται από τον δάσκαλο. Κι ενώ έχεις ενθουσιασμό, συνέβη το εξής τραγικό. Σε έβαλε να χορέψεις σε περιοχή που δεν σου αρέσει. Δεν είναι ώριμο να κατεβάζεις τα μούτρα, να θυμώνεις και να μιλάς πίσω από την πλάτη του. Έχει τους λόγους του για την επιλογή του. Ίσως χορεύεις καλύτερα σε αυτή τη συγκεκριμένη περιοχή. Ίσως βρίσκεσαι εκεί για να βοηθήσεις πιο αδύναμους συγχορευτές σου. Ίσως ο σωματότυπός σου ταιριάζει καλύτερα με τις φορεσιές. Σεβάσου την επιλογή του δασκάλου σουΧόρεψε με κέφι και χαμόγελο. Την επόμενη φορά θα σου δοθεί η ευκαιρία να χορέψεις κάτι άλλο.

Ακόμα κι αν κάνεις κάποιο χορευτικό λάθος, αν διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και το χαμόγελό σου, υπάρχει περίπτωση να μην το καταλάβει κανείς!

Και να θυμάσαι, ότι σε όλες τις παραστάσεις υπάρχουν κάμερες που μπορεί να αποτυπώσουν τη δυσαρέσκεια ή την ευτυχία σου. Η επιλογή είναι δική σου.

9. ΤΣΑΝΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Πριν φύγεις από το σπίτι σου για την επικείμενη παράσταση, τσέκαρε αν έχεις μαζί σου όσα χρειάζεσαι.

  • Παπούτσια για την πρόβα και την παράσταση.
  • Καλσόν λευκό και μαύρο, και κάλτσες.
  • Φανελάκια βαμβακερά για να τα φοράς μέσα από τη φορεσιά.
  • Αποσμητικό και πετσέτα για να σκουπίζεις τον ιδρώτα σου.
  • Είδη μακιγιάζ.
  • Κορδέλα για τα μαλλιά, τσιμπιδάκια, λαστιχάκια, παραμάνες.
  • Παραδοσιακά κοσμήματα.

Μην ξεχάσεις το πιο σημαντικό. Χαμόγελο και καλή διάθεση!

SAVOIR ΧΟΡΕΥΕΙΝ

Είσαι μέλος μιας ομάδας χορού, για να μαθαίνειςνα βελτιώνεσαι χορευτικά και να διασκεδάζεις. Δεν πρέπει να θυμώνεις, να εκνευρίζεσαι, να μαλώνεις και να χαλάς τη διάθεσή σου.

Λαμπερό χαμόγελοκαλή διάθεση και θετική ψυχολογία είναι τα δυνατά σου όπλα. Κι αν υπάρχουν κάποιοι αρνητικοί γύρω σου, απλά αγνόησέ τους και χόρεψε όπως έχεις μάθει να κάνεις.

Πριν μπεις στην αίθουσα χορού για να ξεκινήσεις το μάθημά σου, άφησε απ’ έξω όλα τα άσχημα, χαμογέλασε και χόρεψε με την ψυχή σου!

» Να μας έχει ο Θεός γερούς, πάντα ν’ ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε βρε, με χορούς κυκλωτικούς κι άλλο τόσο ελεύθερους σαν ποταμούς…», όπως λέει και ο γνωστός τραγουδιστής Διονύσης Σαββόπουλος, στο τραγούδι του ”Ας κρατήσουν οι χοροί”.

 By