Ένα πρωινό Σαββάτου στο “Κτήμα Στεργίου”

Ο ΜΠΕΤΣΚΑΣ  ακολουθώντας τη Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών, που αποτελεί τμήμα των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, βρέθηκε το Σάββατο 26 Μαΐου 2018 στη Μεταμόρφωση Καστοριάς, όπου βρίσκεται το «Κτήμα Στεργίου».

Οι βιολογικοί αμπελώνες του κτήματος Στεργίου διαθέτουν μία έκταση  80 στρεμμάτων σε υψόμετρο 680 μέτρων αποτελούμενοι από ποικιλίες αμπέλου που επιλέχθηκαν με βάση το υψόμετρο της σύστασης του εδάφους και τις κλιματολογικές συνθήκες.

Ο Σωτήρης Στεργίου μαζί με την οικογένεια του, πραγματικοί πρωτοπόροι στον τόπο τους από το 2000, είχαν το όραμα να εντάξουν την Καστοριά στον αμπελοοινικό χάρτη της χώρας, δίνοντας στην περιοχή τη δυνατότητα να αναπτύξει μία νέα μορφή τουρισμού, τον οινοτουρισμό.

Ανδρέας και Αφροδίτη Στεργίου

Ο Ανδρέας Στεργίου και η Αφροδίτη Στεργίου, η δεύτερη γενιά της οικογένειας, δεν άργησαν να κολλήσουν το μικρόβιο της αγάπης για το αμπέλι και το κρασί. Τα σχέδια τους για το μέλλον είναι η φύτευση νέων αμπελιών, η ενίσχυση της δυναμικής του οινοποιείου και η αύξηση των εξαγωγών.

Οι ξένες ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι Cabernet Sauvignon, Merlot , Cinsault, Sauvignon Blanc και  Riesling, ενώ οι ελληνικές είναι το Ξινόμαυρο και το Ασύρτικο.

Το Κτήμα Στεργίου έχει επιτύχει δεκάδες διακρίσεις σε Διεθνείς Διαγωνισμούς.

Αξίζει να γνωρίσετε από κοντά την δουλειά τους, να δοκιμάσετε τις ετικέτες τους και να ακούσετε ιδιαίτερες και ξεχωριστές ιστορίες γύρω από το κρασί.