Το νέο έργο του Banksy για τους αστέγους επιβεβαιώνει ότι είναι ο σπουδαιότερος street artist

Μέσα από φαινομενικά απλές κινήσεις, ο Banksy με τη δύναμη της τέχνης αλλά και του μύθου που έχει χτίσει γύρω από το όνομά του, κάνει πανίσχυρες κοινωνικές και πολιτικές δηλώσεις. Αυτή τη φορά ανέβασε στο λογαριασμό του στο Instagram ένα νέο «χριστουγεννιάτικο» γκράφιτι και βίντεο από το Μπέρμιγχαμσχόλιο για το πρόβλημα των αστέγων που έχει χτυπήσει ιστορικά υψηλά επίπεδα στη Βρετανία.

Το μαγικό έλκηθρο του Άι Βασίλη που ζωγράφισε ο Banksy είναι έτοιμο να απογειωθεί αλλά παραμένει καθηλωμένο στο έδαφος, λες και είναι προσδεδεμένο σε ένα παγκάκι, προσωρινό καταφύγιο για πολλούς αστέγους ανά τον πλανήτη.

Η τοιχογραφία συνοδεύεται από ένα βίντεο, με ήρωα έναν φερόμενο ως άστεγο που κατονομάζεται ως «Ράιαν» και με προφανώς ειρωνική μουσική επένδυση το τραγούδι “I’ll Be Home for Christmas” («Θα είμαι σπίτι για τα Χριστούγεννα»). Μέσα από την κάμερα του Banksy παρακολουθούμε τον άντρα να προσπαθεί να βολέψει τα υπάρχοντά του στο παγκάκι και στη συνέχεια να ξαπλώνει, ενώ το έλκηθρο με τους ιπτάμενους ταράνδους επιχειρεί μάταια, σαν έναν τραγικό Άι Βασίλη, να τον απογειώσει στον χειμερινό ουρανό.

«Ο Θεός να ευλογεί το Μπέρμιγχαμ», γράφει η συνοδευτική λεζάντα. «Στα 20 λεπτά που κινηματογραφήσαμε τον Ράιαν σε αυτό το παγκάκι, οι περαστικοί τού έδωσαν ένα ζεστό ρόφημαδύο σοκολάτες και έναν αναπτήρα – χωρίς τον ίδιο να ζητάει τίποτα». Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν πριν από έναν μήνα στη δημοσιότητα από τη φιλανθρωπική οργάνωση Shelter, αυτή τη στιγμή στη Βρετανία τουλάχιστον 320.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς μόνιμη στέγη.

Δείτε την ανάρτηση του Banksy: