4 ταινίες για να δεις απόψε στην τηλεόραση

Μπορεί ο καιρός του Δεκεμβρίου να μην λειτουργεί σαν καλή δικαιολογία για την ακύρωση των σχεδίων, όμως αυτό δεν αλλάζει κάτι. Κάθισε στον αναπαυτικό σου καναπέ, χαλάρωσε, βάλε μια από τις παρακάτω ταινίες και απόλαυσε το.

«Είμαι ο Τζόνι Κας» (2014) σε σκηνοθεσία  Derik Murray, Jordan Tappis- ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Το ντοκιμαντέρ είναι ένα αφιέρωμα στον μοναδικό καλλιτέχνη Τζόνι Κας, μέσα από τα ωραιότερα τραγούδια του. Κάθε τραγούδι ζωντανεύει και ένα κεφάλαιο στην Ιστορία της Αμερικής, από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα, καθώς παρακολουθούμε τη ζωή και την καλλιτεχνική έκφραση του «Άντρα με τα Μαύρα», ενός από τους πιο διάσημους μουσικούς επαναστάτες.

Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει συνεντεύξεις με την οικογένεια και τους φίλους του Τζόνι Κας, καθώς και πολλών διεθνών αστέρων από τη μουσική και τον κινηματογράφο. Ακούγονται τα πιο γνωστά τραγούδια του Τζόνι Κας, ενώ παράλληλα προβάλλονται φωτογραφίες αρχείου, οικογενειακές φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα αυτού του προικισμένου, μυθικού καλλιτέχνη και μαχητή.

Θα δούμε συνεντεύξεις πολλών γνωστών καλλιτεχνών, όπως Κρις Κριστόφερσον, Ροζάν Κας, Σέριλ Κρόου, Γουίλι Νέλσον κ.ά.

*ΕΡΤ2, Πέμπτη 19/12, στις 23:00

«Οκτώ Χιλιοστά» (1999) σε σκηνοθεσία Τζόελ Σουμάχερ

Ο Τομ Γουέλς είναι ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ που αναλαμβάνει συνήθως υποθέσεις συζυγικής απιστίας. Η ευκαιρία του για κάτι μεγαλύτερο έρχεται, όταν μια πλούσια χήρα του αναθέτει να ερευνήσει την προέλευση ενός φιλμ 8 χιλιοστών που ανήκε στον άνδρα της. Το φιλμ φαίνεται να περιέχει μια ερασιτεχνική ταινία όπου μια αθώα κοπέλα βασανίζεται και δολοφονείται. Αν το φιλμ είναι ψεύτικο, πού βρίσκεται τώρα το κορίτσι; Και αν όχι, ποιός γύρισε το φιλμάκι και ποιός την σκότωσε;

Παίζουν: Νίκολας Κέιτζ, Χοακίν Φίνιξ, Τζέιμς Γκαντολφίνι, Κάθριν Κίνερ κ.ά.

*ΣΚΑΙ, Πέμπτη 19/12, στις 23:00

«The Prestige» (2006) σε σκηνοθεσία Κρίστοφερ Νόλαν

 

Ο ταχυδακτυλουργός επιδεικνύει στο κοινό κάτι απλό και συνηθισμένο. Δεύτερο, η «Ανατροπή»: ο ταχυδακτυλουργός επεμβαίνει με τις «εξαιρετικές» δυνάμεις του και μετατρέπει αυτό το απλό σε κάτι ασυνήθιστο. Και ενώ το κοινό πασχίζει να ανακαλύψει το μυστικό, ο ταχυδακτυλουργός περνά αμέσως στο τρίτο μέρος. Πρόκειται για την «Αυταπάτη», όπου τότε φροντίζει να επαναφέρει την κατάσταση στην αρχική της μορφή, να επανέλθει από το «κόλπο» στο status quo. Αρχικά το κοινό μένει άφωνο όμως αμέσως μετά ο ταχυδακτυλουργός εισπράττει την ικανοποίηση που δικαιούται από τα δυνατά χειροκροτήματα. Ο Ρόμπερτ Άνγκιερ είναι ο «Μεγάλος Δαντόν». Ο Άλφρεντ Μπόρντεν είναι ο περίφημος «Δάσκαλος». Δύο διάσημοι ταχυδακτυλουργοί, στο Λονδίνο της δύσης του 19ου αιώνα, πρώην βοηθοί του μεγάλου δασκάλου τους Κάτερ και παλιοί φίλοι. Μια βαθιά φιλία, που έληξε άδοξα όταν η Τζούλια, σύζυγος του Άνγκιερ, βρήκε φρικτό θάνατο κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης ενός κόλπου. Ο Άνγκιερ θα χρεώσει αυτό το τραγικό συμβάν στον Μπόρντεν, εκείνος θα αρνηθεί να αναλάβει την ευθύνη και οι δρόμοι τους θα χωρίσουν οριστικά. Το άσβεστο μίσος, που θρέφουν ο ένας για τον άλλον είναι αυτό, που θα καθορίσει το μέλλον τους και την πορεία των πραγμάτων. Ο Μπόρντεν δεν χάνει ευκαιρία να γελοιοποιεί τον Άνγκιερ, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τον τελευταίο. Το παιχνίδι παίζεται βρώμικα, οι εμμονές, η εξαπάτηση και η ζήλια κυριαρχούν στο προσκήνιο ενώ κανένας δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει. Μια μονομαχία μέχρις εσχάτων, που θα παρασύρει στη δίνη της όχι μόνο τους δύο αντιπάλους, αλλά και τους κοντινούς τους ανθρώπους. Μια ψυχεδελική ξενάγηση στον κόσμο της μαγείας και της ψευδαίσθησης σκηνοθετημένη περίτεχνα από τον πολυβραβευμένο Κρίστοφερ Νόλαν («Memento», «Batman Begins») και υποψήφια για τα Όσκαρ καλλιτεχνικής διεύθυνσης και φωτογραφίας.

Παίζουν: Χιού Τζάκμαν, Κρίστιαν Μπέιλ, Μάικλ Κέιν, Σκάρλετ Γιόχανσον, Πάιπερ Περάμπο, Ντέιβιντ Μπόουϊ

*Star, Πέμπτη 19/12, στις 23:30

«Χόμπιτ: Η Μάχη των Πέντε Στρατών» (2014) σε σκηνοθεσία Πίτερ Τζάκσον

Αντιμετωπίζοντας επιτυχώς τον Νοσφιστή, άνθρωποι, νάνοι και ξωτικά είναι έτοιμοι να πολεμήσουν μεταξύ τους για το θησαυρό του Μοναχικού Βουνού, όταν δέχονται επίθεση από μια γιγαντιαία στρατιά Ορκ. Τώρα πρέπει να αποφασίσουν αν θα ενωθούν μπροστά στον κοινό εχθρό…

Παίζουν: Μάρτιν Φρίμαν, Λιούκ Έβανς, Ίαν ΜακΚέλεν, Εβάντζελιν Λίλι, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ.

*OPEN, Πέμπτη 19/12, στις 21:00