Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας: Γιορτή αγάπης για ένα υπέροχο συναίσθημα

Στις 30 Ιουλίου κάθε έτους, αποφασίστηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας. Μιας έννοιας τόσο γενικής, αλλά ταυτόχρονα και τόσο συγκεκριμένης.

Τι είναι φίλος; Ένας άνθρωπος που πίνεις καφέ μαζί του μιά στο τόσο; Ένας άνθρωπος που γυρνάς μαζί του από κλαμπ σε κλαμπ κάθε βράδυ ή ένας άνθρωπος που τον νιώθεις πιο πολύ οικογένεια κι απ’ την ίδια την οικογένειά σου; Μάλλον το τελευταίο.

Τα οφέλη της φιλίας, πολλά. Γέλιο, αγάπη, στήριξη, αναμνήσεις.

Στιγμές που σε πνίγει η μοναξιά, στιγμές που απογοητεύεσαι απ’ τους εφήμερους έρωτες, στιγμές που αποτυγχάνεις στα πλάνα σου, είναι οι στιγμές που χρειάζεσαι κάτι που θα σου δείξει το ουράνιο τόξο μετά τη βροχή και θα σε βοηθήσει να σταθείς και πάλι στα πόδια σου.

…Και είναι η φιλία, αυτό που σε ανεβάζει. Είναι ο άνθρωπος που στέκεται δίπλα σου, όταν όλοι οι άλλοι έχουν φύγει. Η ψυχή σου, όταν νιώθεις πιο άδειος από ποτέ. Αυτός που θα μείνει να σ’ υπερασπιστεί μπροστά σ’ οποιονδήποτε κίνδυνο.

Θα γελάσεις, θα κλάψεις, θα φοβηθείς, θα πονέσεις, αλλά θα στηριχτείς σ’ αυτόν.

Είναι η αδελφή ψυχή σου. Ένα κομμάτι, που με τα χρόνια γίνεται αναπόσπαστο. Ζεις μια δεύτερη ζωή μέσα απ’ τη δικιά του και τα μάτια σου γεμίζουν δάκρυα, όταν κάποιος τον πληγώσει. Φαντάζεσαι να μεγαλώνετε παρέα τα παιδιά σας, μαθαίνοντάς τους τις αξίες που σας έμαθαν οι δικοί σας γονείς. Παλεύετε μέσα στη ζωή, να φτιάξετε κάτι, για να είστε περήφανοι για τους εαυτούς σας και ο ένας για τον άλλον στο μέλλον.

Κάνετε σχέδια για το πώς θα ‘ναι η ζωή στα βαθιά γεράματα, όταν θα σας παίρνει το σούρουπο στην αυλή του μεγάλου σας σπιτιού, θα παίζετε μπιρίμπα και θα μιλάτε για τα χρόνια του σχολείο, τους εφηβικούς έρωτες, τις ραγισμένες σας καρδιές και τα παγωτά που τρώγατε στα πάρκα, όταν προσπαθούσατε να ξεπεράσετε τους πρώην σας…Για τις 72 γάτες και τους άντρες σας που θα χουν φύγει νωρίς-νωρίς, γιατί ποιός θα σας αντέξει; (όπως λέτε από τώρα και σκάτε στα γέλια).

Ξέρεις ότι μπορείς να εμπιστευτείς την τύχη σου στα χέρια του φίλου σου, χωρίς να αμφιβάλλεις στιγμή, για την αγάπη που σου έχει. Ξέρεις οτι θα προτιμήσει να σε βοηθήσει, να πάει τη ζωή του πίσω, να ταλαιπωρηθεί περισσότερο, για να ‘σαι εσύ καλά. Ξέρεις οτι θα σ’ αφήσει να φας εσύ το γλυκό που θες και θα σου κάνει ό,τι χάρη του ζητήσεις, όταν δεν έχει καθόλου όρεξη εσύ.

maxmag