«Εκλογές ή δημοψήφισμα» – Οπερέτα Καμμένου με πρωινή συνέντευξη Τύπου

ΝΑΤΟ για τα Σκόπια χωρίς κύρωση της συμφωνίας δεν υπάρχει. Θα φροντίσω να μην κυρωθεί η συμφωνία χωρίς την έγκριση του ελληνικού λαού. Ζήτησε εκ νέου δημοψήφισμα ή πλειοψηφία 180 βουλευτών ή εκλογές

«Κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα υπάρξει χωρίς την έγκριση του λαού και αυτό γίνεται με δύο τρόπους: εκλογές ή δημοψήφισμα, αναλαμβάνω την ευθύνη».

Με τη φράση αυτή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος έδωσε συνέχεια στις εθνικοπατριωτικές κορώνες (του ιδίου και του αντιπροέδρου του, Παναγιώτη Σγουρίδη) περί αποχώρησης από την κυβέρνηση με το που έρθει ( αν έρθει) η συμφωνία στη Βουλή.

Ο κ. Καμμένος ζήτησε δημοψήφισμα για την έγκριση της συμφωνίας ή πλειοψηφία 180 βουλευτών, διαφορετικά όπως είπε, υπάρχει και η λύση των εκλογών.

Εν όψει εξάλλου της επικείμενης Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις 11 και 12 Ιουλίου, κατά την οποία η ΠΓΔΜ αναμένεται να λάβει πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι όπως έχει πει και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, δεν υπάρχει διαδικασία ένταξης για τα Σκόπια χωρίς να έχει προηγηθεί δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα, έγκριση από τη βουλή και οι απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές.

ΝΑΤΟ για τα Σκόπια δεν υπάρχει αν δεν υπάρξει κύρωση της συμφωνίας, και στην Ελλάδα εγώ θα φροντίσω να μην κυρωθεί η συμφωνία χωρίς την έγκριση του ελληνικού λαού, υπογράμμισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 8.30 το πρωί και πρόσθεσε: «Η συμφωνία για μένα είναι κακή και θα κάνω τα πάντα για να την μπλοκάρω».

Τη Δευτέρα ο Πάνος Καμμένος δεν πήγε επιδεικτικά στο υπουργικό συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα για να στηρίξει το κυβερνητικό αφήγημα της επόμενης ημέρας, Αφού ξέσπασε σούσουρο για τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την «ενέργεια διαμαρτυρίας» ο υπουργός Αμυνας συγκάλεσε συνέντευξη Τύπου στις 8.30 το πρωί της Τρίτης .

Η παιδιάστικη απουσία του από το υπουργικό με τη δικαιολογία ότι είχε σημαντικά τηλεφωνήματα λίγα μέτρα πιο κάτω, στο γραφείο του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργού Αμυνας στη Βουλή, εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό του να εμφανιστεί εξόχως διαφοροποιημένος και χολωμένος από τη γραμμή του μείζονος κυβερνητικού εταίρου στο Μακεδονικό.

Στο Μαξίμου είναι ήδη σε εξέλιξη μία επιχείρηση υποβάθμισης του όλου θέματος παρ’ όλο που η απόφαση του κυβερνητικού εταίρου να μην παραστεί σε μια «ιδιαίτερη» όπως την χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, συνεδρίαση, μετά την «ιστορική απόφαση» του Eurogroup για το χρέος,