Η πιο «ταξιδιάρικη» πόλη της Ελλάδας. Τόσο όμορφη που την ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά

Αν την επισκέπτεστε για πρώτη φορά τότε θα την ερωτευτείτε αμέσως. Οι ομορφιές της είναι τόσο ξεχωριστές που θα σας σαγηνεύσουν.

Η πιο «ταξιδιάρικη» πόλη της Ελλάδας. Τόσο όμορφη που την ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά

Η Καστοριά σου κλέβει την καρδιά όποια εποχή κι αν την επισκεφθείς. Γιορτινή ή όχι, χιονισμένη ή ανοιξιάτικη με τη λίμνη στα πόδια της να σου φτιάχνει τη διάθεση, με τις γειτονιές της, τα αρχοντικά της, τη μοναδική θέα από τα γύρω υψώματα, τις βυζαντινές εκκλησιές, την ιστορία, την παράδοση και την τέχνη της στα γουναρικά, αλλά και τις σύγχρονες διευκολύνσεις για διαμονή, γίνεται ο «απόλυτος» ταξιδιωτικός προορισμός για όλο το χρόνο.

Δείτε πιο κάτω 4 επιλογές μας για την εκδρομή σας στην Καστοριά.

Ο μικρός γύρος της λίμνης Ορεστιάδας

Στενός, ασφάλτινος δρόμος ακολουθεί το περίγραμμα των ακτών και αγκαλιάζει την άκρη της χερσονήσου. Ξεκινήστε από τη Μεγ. Αλεξάνδρου στη νότια ακτή, όπου βρίσκονται τα περισσότερα εστιατόρια και καφετέριες της πόλης, αραδιασμένα στη σειρά σε μια κοσμοπολίτικα διαμορφωμένη προκυμαία.

Εδώ επικεντρώνεται το σύνολο της νυκτερινής κίνησης της Καστοριάς. Θα συνεχίσετε στην οδό Ορεστιάδος, το οικιστικό συγκρότημα της πόλης θα αρχίσει να χάνεται στον ορίζοντα και θα βρεθείτε στην μονή Μαυριώτισσας, ιδανικό σημείο για στάση και ξεκούραση.

Ολοκληρώνοντας τον γύρο της λίμνης θα βγείτε στην οδό Νίκης (βόρεια παραλία) και στο γραφικό λιμάνι όπου δένουν οι ψαρόβαρκες και στην παλιά αγορά. Η προτεινομένη διαδρομή είναι 7 χλμ. και μπορείτε να την κάνετε και με ποδήλατο ή με τα πόδια.

Η πιο όμορφη συνοικία της πόλης

Παρά τον οικοδομικό οργασμό, ένα μεγάλο μέρος της παλιάς πόλης σώζεται σε άριστη κατάσταση. Στις παραδοσιακές συνοικίες Ντολτσό και Αποζάρι συναντάς τα περισσότερα από τα περίφημα καστοριανά αρχοντικά με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και τον θαυμάσιο εσωτερικό διάκοσμο, όπως αυτά των Παπαπέτρου, Γάκη, Μπασάρα και των αδελφών Εμμανουήλ.

Εβδομήντα πέντε βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες με έξοχες τοιχογραφίες και εντυπωσιακή εξωτερική παρουσία, είναι διάσπαρτες παντού!

Ξεχωρίζουν η τρίκλιτη Βασιλική του Αγ. Στεφάνου, των Αγ. Αναργύρων, των Ταξιαρχών, οι μονόκλιτες του Αγ. Νικολάου, η τρίκοχη της Παναγιάς Κουμπελίδικης

Το μεγαλύτερο ενυδρείο των Βαλκανίων

Το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων θα το βρείτε στην είσοδο της πόλης να συστεγάζεται με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς σε ένα νεόδμητο κτίριο.

Είναι το «καμάρι» της πόλης, αφού στις δεξαμενές του ζουν πολλά είδη ψαριών και υδρόβιων οργανισμών που συναντάμε στα ποτάμια και στις λίμνες της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων.

Αποτελείται από 49 αναπαραστάσεις υγρών οικοτόπων, στους οποίους ξεχωριστή θέση κατέχουν τα δύο μεγαλύτερα εκθέματα, της λίμνης Καστοριάς και του ποταμού Αλιάκμονα.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι στα νερά του φιλοξενείται και το ιδιαίτερα απειλούμενο είδος του οξύρρυγχου, από τα αυγά του οποίου κατασκευάζεται το μαύρο χαβιάρι!

Το πιο όμορφο σπήλαιο

Το πιο όμορφο σπήλαιο της Καστοριάς είναι το Σπήλαιο του Δράκου.

Μόλις 4 χλμ. από την πόλη της Καστοριάς, κοντά στο μοναστήρι της Μαυριώτισσας. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά και εντυπωσιακά Σπήλαια της Ευρώπης, με τον μύθο να θέλει τη σπηλιά να αποτελεί χρυσωρυχείο που το φυλούσε ένα δράκος (από αυτή την ιστορία πήρε και το όνομά του).

Στο εσωτερικό του εκτός από τον θαυμάσιο διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες, υπάρχουν επτά μικρές λίμνες, δέκα αίθουσες, και πέντε διάδρομοι – σήραγγες..

Ανακαλύφθηκε τυχαία τη δεκαετία του ’40 από Καστοριανούς ερασιτέχνες εξερευνητές, οι οποίοι έδωσαν και την ιδέα για την αξιοποίησή του.

Απολαύστε ένα εκπληκτικό βίντεο αυτής της υπέροχης πόλης

Cinematgraphy: Angelos Filios – Music : Ludovico Einaudi – Walk

 

dinfo