Με γυμνό μάτι ορατές οι παραμορφώσεις της γέφυρας των Σερβίων – [video - φωτογραφίες]

Έντονα έχει απασχολήσει την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων, ενώ έχει προκληθεί ιδιαίτερη ανησυχία στην κοινή γνώμη για την ασφάλεια που παρέχει και για τη στατικότητά της.

Σύμφωνα με την επιτόπια αυτοψία που πραγματοποίησε ο ειδικός στην γεφυροποιία, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου του Surrey κ. Σ. Μητούλης παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Γ. Κασαπίδη, το πρόβλημα της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων, εντοπίζεται στο αρχικό τμήμα της από την Κοζάνη προς τα Σέρβια, όπου υπάρχουν κατακόρυφες μετακινήσεις σε κάποιους από τους προβόλους της γέφυρας, δημιουργώντας μια γενικότερη παραμόρφωση στο οδόστρωμα. Η βύθιση αυτή είναι ορατή ακόμη και με γυμνό μάτι, χωρίς να χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο του KOZANILIFE.GR

Τι λένε οι κάτοικοι της περιοχής

Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός, ότι μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής και διερχόμενων οδηγών, όπως αναφέρουν στο KOZANILIFE.GR, η γέφυρα για αρκετές δεκαετίες έφερε σε όλο το μήκος της εμφανείς, κάθετους, μεταλλικούς συνδέσμους, στα σημεία που ενώνονταν οι πρόβολοι. Τα τελευταία χρόνια οι σύνδεσμοι αυτοί έχουν καλυφθεί με άσφαλτο, γεγονός που κάνει τους κατοίκους να πιστεύουν ότι ένα μέρος του ζητήματος, ενδέχεται να οφείλεται και σε αυτό, με τη λογική ότι αυτοί οι διάτρητοι σύνδεσμοι ενδεχομένως να απορροφούσαν τους κραδασμούς των οχημάτων.

Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας στο τελευταίο Π.Σ. τόνισε την ανάγκη για ανάθεση ειδικής μελέτης για τη λήψη άμεσων μέτρων που θα εξασφαλίσουν τη γέφυρα από την εξέλιξη ενός φαινομένου που την επηρεάζει.

Έως τις 15 Φεβρουαρίου 2020 για όσους διέρχονται από την υψηλή γέφυρα Σερβίων, ισχύουν οι παρακάτω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

-Καθορισμός του ανώτατου ορίου ταχύτητας στα 40χλμ /ώρα των διερχόμενων από τη γέφυρα οχημάτων.

-Απαγόρευση της κυκλοφορίας των διερχόμενων οχημάτων άνω των 50 τόνων.

-Η κυκλοφορία επί της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων θα επιτρέπεται μόνο για τη διέλευση ενός φορτηγού οχήματος με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας κάθε φορά.

Η Τροχαία Κοζάνης και Σερβίων, βρίσκεται σε 24ωρη βάση στο σημείο, ρυθμίζοντας την κυκλοφορία.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο KozaniLife