Σύγχυση από τις νέες βεβαιώσεις αποδοχών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε τροποποιητικές οι φοροτεχνικοί

Σύγχυση προκάλεσε η κίνηση του ΕΦΚΑ, να αναρτήσει νέο αρχείο βεβαιώσεων με διορθωμένα ποσά, για τους συνταξιούχους του Δημοσίου στην ηλεκτρονική σελίδα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η συγκεκριμένη κίνηση πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των φορολογουμένων που επηρεάζεται από τις συγκεκριμένες αλλαγές.

Όπως εξηγεί σχετικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, Βασίλης Καμπάνης «το Δημόσιο στέλνει βεβαιώσεις, όποτε εκείνο κρίνει αναγκαίο, και στη συνέχεια ανακαλύπτει ότι έχει κάνει λάθος, σπεύδοντας να αποστείλει νέες βεβαιώσεις. Έτσι, εάν κάποια δήλωσή έχει εκκαθαριστεί, δημιουργείται πρόβλημα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι πραγματοποιείται η αποστολή του πρώτου αρχείου, στη συνέχεια πραγματοποιείται η εκκαθάριση, και σε περίπτωση που εισέλθει εκ νέου στο σύστημα ο φορολογούμενος, ενδέχεται να αντικρίσει διαφορετικά ποσά».

Μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία, δεν ενημερώνεται κανείς ότι αναρτάται νέο αρχείο στο σύστημα, επισημαίνει ο κύριος Καμπάνης.

Αυτό που πρόκειται επί της ουσίας να συμβεί, είναι ότι οι φοροτεχνικοί υποχρεούνται στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προβούν σε επανέλεγχο όλων βεβαιώσεων, οι οποίες εμφανίζουν νέα ποσά σε σχέση με τα όσα ήδη έχουν υποβληθεί σε φορολογικές δηλώσεις που έχουν ήδη εκκαθαριστεί.

«Το χειρότερο είναι ότι ουδείς γνωρίζει πόσες και ποιες δηλώσεις έχουν ήδη ζήτημα. Θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ειδοποιηθούν οι φοροτεχνικοί, ότι έχει πραγματοποιηθεί εκ νέου εκκαθάριση, ούτως ώστε να εισέλθουν στο σύστημα, και να προβούν σε τροποποιητικές δηλώσεις», σημειώνει ο κύριος Καμπάνης.

forologikanea.gr