Καστοριά: Τι αλλάζει το lockdown στα σχολεία

φωτογραφία αρχείου
Τα σχολεία στην Καστοριά θα λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο εξαιτίας του lockdown – Tι αλλάζει – Πότε κλείνουν.

Η λειτουργία των σχολείων στη Καστοριά θα γίνεται με διαφορετικό τρόπο, καθώς από την Παρασκευή 23/10 η περιοχή τίθεται σε lockdown.

Συγκεκριμένα, η απόφαση να τεθεί η Καστοριά σε καραντίνα ανακοινώθηκε χθες 21/10 το απόγευμα κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Έτσι, η περιοχή εισέρχεται στο επίπεδο 4 και από τις 23/10 σύμφωνα με το χάρτη ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό που είναι αναρτημένος στο Covid19.gov.gr, τίθενται σε ισχύ τα εξής μέτρα στα σχολεία:

Πρόκειται να λειτουργούν εκ περιτροπής σε συνδυασμό με την τηλεκπαίδευση. Παρόλα αυτά, υπάρχει η περίπτωση να γίνει μόνο τηλεκπαίδευση.

Πότε κλείνουν τα σχολεία

Στο πρώτο κρούσμα: Αν ένας μαθητής εμφανίσει σημεία κλινικά συμβατά με τη λοίμωξη Covid-19: Άμεση επικοινωνία με την οικογένεια για να παραλάβει το παιδί. Το παιδί θα απομονωθεί σε προκαθορισμένο, καλά αεριζόμενο χώρο, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά, με χειρουργική μάσκα. Το προσωπικό, που φροντίζει το παιδί, θα έχει πιο ενισχυμένο εξοπλισμό. Επιμελής καθαρισμός του χώρου, αφού φύγει το παιδί. Θα πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό. Αν χαρακτηριστεί ύποπτο για λοίμωξη θα πρέπει να του γίνει τεστ. Εν αναμονή αυτού του αποτελέσματος, θα παραμείνει σε κατ’ οίκον απομόνωση και το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.

Αν το τεστ είναι αρνητικό, το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο 24 ωρών, χωρίς λήψη αντιπυρετικού.
Αν βγει θετικό, ο κηδεμόνας οφείλει να ενημερώσει τον υπεύθυνο Covid της σχολικής μονάδας και όλους τους υπεύθυνους για τις εξωσχολικές του δραστηριότητες. Ο υπεύθυνος του σχολείου επικοινωνεί με τη διεύθυνση εκπαίδευσης και τη διεύθυνση υγείας της περιφέρειας. Επιστρέφει μετά την πάροδο 10 ημερών από την πρώτη ημέρα των συμπτωμάτων και εφόσον είναι μια ημέρα σε πλήρη ύφεση, χωρίς αντιπυρετικά.

Στο δεύτερο κρούσμα: Ο υπεύθυνος Covid του σχολείου θα πρέπει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει όλη τη σχολική κοινότητα για την καλύτερη τήρηση των μέτρων. Με βάση την εκτίμηση κινδύνου, θα αποφασιστεί σε πόσους θα γίνει τεστ.

Στο τρίτο κρούσμα: Τέλος, αν έχουμε τρία επιβεβαιωμένα περιστατικά στην ίδια μονάδα εντός 14 ημερών, που δεν έχουν οικογενειακή σχέση, δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή εκτός σχολείου, τότε έχουμε συρροή κρουσμάτων. Τότε θα εξεταστεί η διακοπή λειτουργίας της εκπαιδευτικής μονάδας.

ieidiseis.gr